DAB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DAB, DAB+, DMB teknologian käyttö maailmanlaajuisesti. (Source:WorldDMBForum country profile)

DAB (Digital Audio Broadcasting[1]) on teknologia radiolähetyksien välittämiseen digitaalisessa muodossa. Teknologian kehittäminen aloitettiin 1980-luvun lopussa. Alkuperäinen tavoite oli korvata analogiset FM-yleisradiolähetykset DAB-lähetyksillä. DAB ei ole kuitenkaan saavuttanut riittävää suosiota lähetysmuodon muuttamiseksi. Syy DAB:n heikkoon menestykseen on ollut se, että kuulijat eivät ole kokeneet DAB-lähetyksistä saatavan riittävää lisähyötyä FM-lähetyksiin verrattuna. FM-lähetysten äänenlaatu on koettu riittäväksi ja FM-vastaanottimet ovat DAB-vastaanottimia halvempia.

DAB perustuu MPEG-1 Audio Layer II (MP2) -koodekkiin ja OFDM-modulaatioon. DAB-lähetysten bittivirraksi suunniteltiin 192 kbit/s, mutta suurin osa asemista (Britanniassa) lähettää vain 128 kbit/s nopeudella, mikä heikentää merkittävästi laatua.[2]

Vuonna 2006 standardia kehittävä WorldDAB Forum julkaisi DAB+ -tekniikan, joka otti käyttöön HE-AAC (MPEG 4) -koodekin ja Reed–Solomon-virheenkorjauksen. Tekniikka ei ole yhteensopiva vanhempien vastaanotinten kanssa.

Ylellä oli vuodesta 1997 käytössä koeverkko, jonka toiminta on lopetettu vuonna 2005.[3][4] Ensimmäinen radiokanava oli Radio Peili. Ruotsissa suunniteltiin analogisten lähetysten korvaamista DAB+:lla vuoteen 2024 mennessä, mutta suunnitelmasta on luovuttu.[5], [6]. Norjassa FM-jakeluverkko suljetaan vuoteen 2017 mennessä ja korvataan kokonaan digitaalisella DAB-jakeluverkolla[7].

Ruotsissa on kuitenkin ehditty käynnistää mm. suomenkielinen DAB-kanava Sisuradio. Sisuradio kuuluu myös Internetissä ja analogisesti Ruotsin kaapelitelevisioverkoissa.

Norja on päättänyt lopettaa kokonaan analogiset FM-lähetykset tammikuun 11. päivään 2017 mennessä ja aikoo korvata ne DAB-teknologialla. Peräti kaksi kolmasosaa norjalaisista vastustaa muutosta, vaikka Norjan yleisradio (NRK) on kampanjoinut DAB:n puolesta intensiivisesti. [8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]