Třebíč

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Třebíč
Třebíčiä Jihlava-joen varrella. Taustalla kohoaa Pyhän Prokopiuksen basilika.
Třebíčiä Jihlava-joen varrella. Taustalla kohoaa Pyhän Prokopiuksen basilika.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Třebíč

Koordinaatit: 49°13′N, 15°52′E

Valtio Tšekki
Lääni Vysočina
Piirikunta Třebíč
Perustettu 1277
Hallinto
 – Pormestari Pavel Janata
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 57.6 km²
Korkeus 405 m
Väkiluku (2009) 38 362
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Třebíč (saks. Trebitsch) on kaupunki Tšekissä, Määrissä. Kaupungissa on 38 362 asukasta (2009)[1] ja se sijaitsee Jihlavan varrella. Kaupungin juutalainen kortteli ja Pyhän Prokopiuksen basilika kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Třebíč mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1101, kun määriläiset prinssit Oldřich Brněnský ja Litold Znojemský antoivat luvan benediktiiluostarin rakentamiselle. 1200-luvun lopussa kaupunkiin rakennettiin katolinen kirkko, joka pyhitettiin ensin Neitsyt Marialle ja myöhemmin pyhälle Prokopiokselle. Tämä basilika selviytyi myös luostarin kaatumisesta ja sitä pidetäänkin nykyään yhtenä tuon ajan merkittävimmistä rakennuksista.

Luostarin ympärillä kehittynyt Třebíč sai kaupunginoikeudet vuonna 1277. Vuonna 1355 Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Kaarle IV ja Böömin kuningas Juhana Luxemburgilainen myönsivät luvan rakentaa kaupunginmuurit, jonka jäännökset ovat edelleen nähtävissä.

Matias Corvinus melkein tuhosi Třebíčin hussilaissodissa vuonna 1468. Myöhemmin kaupunki on joutunut muutamaan otteseen tulipalon kouriin. Tämän takia Třebíčistä ei löydy juurikaan rakennuksia gotiikan tai renessanssin ajalta.

Nähtävyyksiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Juutalainen kortteli

Kuuluisia třebíčiläisiä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Population of municipalities of the Czech republic, 1 January 2009 Czech Statistical Office. Viitattu 11. helmikuuta 2010.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]