Lednice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lednice
Lednicen palatsi
Lednicen palatsi
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
Valtio Tšekki
Lääni Etelä-Määri
Piirikunta Břeclav
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 31,27 km²
Väkiluku (1.1.2014) 2 337
 – Väestötiheys 74,2 as./km²

Lednice (saks. Eisgrub) on 2 337 asukkaan[1] paikkakunta Tšekissä, eteläisessä Määrissä. Se sijaitsee Thayan oikealla rannalla kahdeksan kilometriä luoteeseen Břeclavin kaupungista. Kylä on osa Unescon maailmanperintöluetteloa yhdessä läheisen Valticen kylän kanssa. Lednicessä on palatsi ja sen ympärillä maan suurin puisto. Kaupungin väestö oli valtaosin saksankielistä toiseen maailmansotaan asti.

Lednice siirtyi Liechtensteinin kuningashuoneen haltuun 1200-luvun puolessavälissä. Lednicen palatsi oli alkujaan renessanssityylinen huvila. Siitä tuli 1600-luvulla Liechtensteinin ruhtinaan kesäasunto. Rakennus edustaa aikansa kaikkein varakkaimpien maaseutuasumista. Sen suunnittelivat ja sisustivat barokkiarkkitehdit Johann Bernhard Fischer von Erlach, Domenico Martinelli ja Anton Johan Ospel. Vuosien 1846 ja 1858 välisenä aikana palatsi saneerattiin uusgoottilaisella tyylillä Georg Wingelmüllerin johtamana.

Ympäröivä puisto on suunniteltu englantilaisen puutarhan tapaan ja sisältää useita romanttisia Joseph Hardmuthin rakennusjäljitelmiä. Näihin kuuluvat myös keinotekoiset keskiaikaisen linnan rauniot ja yksittäinen kuusikymmentä metriä korkea minareetti, joka oli 1800-luvun alussa korkein minareetti muslimimaiden ulkopuolella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population of municipalities of the Czech republic, 1 January 2014 (PDF) czso.cz. 1.1.2014. Viitattu 17.7.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.