Kroměřížin linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kroměřížin linna
Arcibiskupský zámek Kroměříž -1.jpg
Sijainti Tšekki Kroměříž, Tšekki
Koordinaatit 49°18′0″N, 17°22′38″E
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Kroměřížin linna (saks. Schloss Kremsier, tšek. Zámek Kroměříž tai Arcibiskupský zámek) on linna Kroměřížin kaupungissa Tšekissä. Sitä on käytetty piispojen ja vuodesta 1777 Olomoucin arkkipiispan asuntona.

Ensimmäinen paikalla asunut piispa oli Stanislas Thurzo vuonna 1497. Tuolloinen rakennus oli myöhäisgotiikkaa, johon oli sekoitettu hieman renessanssiarkkitehtuuria. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana Ruotsin armeija tuhosi linnan vuonna 1643.[1]

Vasta vuonna 1664 liechtensteinilainen perhe palkkasi arkkitehti Filiberto Lucchesen peruskorjaamaan linnan barokkityylillä. Lucchesen tärkein merkkiteos Kroměřížissä on linnan edessä oleva Nautintojen puisto. Giovanni Pietro Tencalla viimeisteli Lucchesen työn tämän kuoleman jälkeen torinolaisen koulukunnan mukaan.

Maaliskuussa 1752 tuli tuhosi linnan sisätiloja. Kaksi johtavaa keisariilista taiteilijaa Franz Anton Maulbertsch ja Josef Stern koristelivat palatsin salit heidän töillään. Linnassa on lisäksi taidekokoelma, jota pidetään Tšekin toiseksi hienoimpana, ja siihen kuuluu mm. Tizianin viimeinen mytologinen teos Marsyaan nylkeminen. Suurimman osan kokoelmasta hankki arkkipiispa Karel Kölnistä vuonna 1673. Palatsissa on myös laaja musiikkiarkisto ja 33 000 niteen kirjasto.

Linna ja puisto kuuluvat UNESCOn maailmanperintöluetteloon.[1]

Palatsin sisätiloja käytettiin Wolfgang Amadeus Mozartin elämästä kertovassa elokuvassa Amadeus esittämään Wienin Hofburgia.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Gardens and Castle at Kroměříž Unesco. Viitattu 16.5.2015.
  2. Virtual Tour of Kroměříž Radio Praha. Viitattu 16.5.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]