Matias Corvinus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matias Corvinuksen patsas Budapestissa

Matias Corvinus (unk. Hunyadi Mátyás, 23. helmikuuta 1443(?) – 6. huhtikuuta 1490) oli Unkarin kuningas 1458–1490.[1] Hänet kruunattiin myös Böömin kuninkaaksi 1469 ja hän hallitsi Määriä, Sleesiaa ja Lausitzia. Vuonna 1486 hänet kruunattiin Itävallan herttuaksi.

Hän oli Unkarin kansallissankarin János Hunyadin poika. Hänen isänsä kuoleman jälkeen seurasi kaksivuotinen valtataistelu. Noin 15-vuotias Matias valittiin 1458 kuninkaaksi, jolloin hän oli hussiitti kuningas Yrjö Podebradyn vankina, joka vapautti hänet kun hän suostui naimaan hänen tyttärensä. Keisari Fredrik III hyväksyi hänet viimein kuninkaaksi ja Matias kruunattiin maaliskuussa 1464.

Matias oli koulutettu Italiassa ja hän toi Unkariin Italian renessanssin vaikutteita. Hän suosi taiteita ja tieteitä ja keräsi elinaikanaan yhden Euroopan suurimmista kirjastoista Bibliotheca Corviniana, joka jäi toiseksi vain Vatikaanin kirjaston rinnalla.

Matias taisteli useita kertoja turkkilaisia vastaan ja teki ristiretken hussilaisia vastaan. Hän valloitti suuret alueet ja hallitsi lopulta Määriä, Sleesiaa ja Lausitzia sekä Wienä vuodesta 1485. Valakiassa hänellä oli vasallinaan mm. Vlad III turkkilaisia vastassa.

Matiaksen kuoltua 1490 hänellä ei ollut laillisia perillisiä, vain avioton poika János Corvinus, jota aateli ei hyväksynyt perijäksi. Heikko Vladislaus II seurasi häntä ja turkkilaiset valtasivat pian Belgradin ja tuhosivat Unkarin armeijan Mohácsin taistelussa.

Matias-kuninkaan kuva koristaa Unkarin 1000 forintin seteliä.

Corvinus viihteessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matias Corvinus -historiaa ja -legendaa on käytetty hyväksi myös nykyajan viihteessa. Vuonna 2003 ilmestyi markkinoille Hollywood-elokuva Varjojen valtakunta, jossa Corvinuksen jälkeläiset kuvataan ihmissusina taistelussa vampyyreja vastaan. Elokuva sai jatko-osan Underworld: Evolution vuonna 2006.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Matthis I Encyclopedia Britannica. Viitattu 23.4.2012. (englanniksi)


Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Xenopol, Alexandru D. (1896), Histoire des Roumains, i, Paris, pp. 168
  • Milton G. Lehrer and David Martin,Transylvania: History and Reality, Bartleby Press; 1986
  • Ion Grumeza, Dacia: Land of Transylvania, Cornerstone of Ancient Eastern Europe, Hamilton Books, 2009
  • Miroslava Duranková, Stará Ľubovňa: Košice east Slovakia, Press Books, 2011
  • C Giurescu,Transylvania in the history of Romania: An historical outline,Garnstone P; 1969


Edeltäjä:
Ladislaus V
Unkarin kuningas
1458 - 1490
Seuraaja:
Vladislaus II
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Matias Corvinus.