János Hunyadi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
János Hunyadi / Ioan de Hunedoara

János Hunyadi (romaniaksi Ioan de Hunedoara; 1387? – 11. elokuuta 1456) oli unkarilainen sotilasjohtaja.[1] Hänen sukunsa oli Transilvaniasta kotoisin. János Hunyadi aloitti sotauransa vuonna 1430, kun hän astui Unkarin kuninkaan Sigismund Luxemburgilaisen (unk. I. Zsigmond) joukkoihin. Hunyadi nousi pian korkeisiin arvoihin ja pääsi useaan otteeseen saattamaan kuningasta ulkomaan matkoille, kun tämä valittiin Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijaksi vuonna 1433.

János Hunyadi nimettiin Transilvanian ruhtinaaksi vuonna 1441. Hän johti Unkarin ja Puolan joukkoja näiden yhteisen kuninkaan,Vladislav III:n (unk. I. Ulászló) kanssa Varnan taistelussa ottomaaneja vastaan 10. marraskuuta 1444. Hänen johtamansa armeijat ottivat lukuisasti yhteen 1440-luvulla ottomaanien kanssa. Hunyadi joutui myös useaan otteeseen vihollisen vangitsemaksi, mutta hän kuitenkin aina onnistui vapautumaan. Tunnustukseksi sotaretkiensä menestyksistä ja urheudesta taisteluissa ottomaaneja vastaan János Hunyadista tuli vuonna 1445 Unkarin kaakkoisprovinssien kuvernööri sekä kuninkaallisen valtionneuvoston jäsen. Vuonna 1446 hänet valittiin Unkarin kuningas Ladislaus V:n sijaishallitsijaksi. Valinta oli osittain myös pakotettu, sillä siihen aikaan Unkarissa vallitsi sisäpoliittisia hallitsijakiistoja, joita Hunyadi yritti selvittää ja rauhoitella. Vuonna 1448 Hunyadille myönnettiin prinssin arvo "vasten tahtoaan", sillä hän ei koskaan suostunut sitä käyttämään. János Hunyadi luopui sijaishallitsijan virastaan 1452, joka kuitenkin hyväksyttiin virallisesti vasta vuoden 1453 puolella. Vuonna 1456 hän selvisi ylivoimaista miehittäjää vastaan Belgradin piirityksestä oveluudella ja strategialla. Hunyadin leirissä puhkesi kuitenkin kolme viikkoa piirityksen jälkeen rutto, johon hän kuoli elokuussa 1456.

János Hunyadin vanhempi poika, László Hunyadi, joutui Unkarin aatelisryhmien hallitsijakiistojen uhriksi ja hänet mestattiin vuosi myöhemmin, 1457. Hunyadin nuoremmasta pojasta Matias Corvinuksesta (romaniaksi Matei Corvin) tuli kuuluisa Unkarin kuningas vuonna 1458.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b János Hunyadi Encyclopedia Britannica. Viitattu 23.4.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Xenopol, Alexandru D. (1896), Histoire des Roumains, i, Paris, pp. 168
  • Milton G. Lehrer and David Martin,Transylvania: History and Reality, Bartleby Press; 1986
  • Ion Grumeza, Dacia: Land of Transylvania, Cornerstone of Ancient Eastern Europe, Hamilton Books, 2009
  • Constantin C Giurescu,Transylvania in the history of Romania: An historical outline,Garnstone P; 1969