Holašovice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Talo Holašovicessa

Holašovice (saks. Hollschowitz) on kylä Tšekissä eteläisessä Böömissä 15 kilometriä länteen České Budějovicestä ja 18 kilometriä pohjoiseen Český Krumlovista.

Kylä on Unescon maailmanperintöluettelossa. Holašovicen valintaa luetteloon on perusteltu sen erikoismerkityksellä kahden kansanomaisen rakennustyylin onnistuneella fuusiolla ja sillä, että se on loistava esimerkki hyvin säilyneenä keskieurooppalaisena maaseutuasutuskeskuksena.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Holašovicen alueella on ollut asutusta 100-luvulta eaa. Slaaveja asui alueella 800- ja 900-luvuilla. Virallisesti kylä perustettiin 1200-luvun puolivälissä ja ensimmäinen maininta siitä on vuodelta 1292, jolloin kylän omistus luovutettiin sisterssiläisille, joiden hallussa Holašovice oli aina vuoteen 1848.

Vuonna 1521 Böömissä raivonnut rutto jätti vain kaksi kyläläistä henkiin ja sisterssiläiset toivat muilta omistamiltaan mailta Baijerista ja Itävallasta uusia asukkaita. Tästä alkanut lyhyt kukoistuksen kausi päättyi kolmikymmenvuotiseen sotaan (1618–1648), josta kylä toipui kuitenkin hyvin. Kylän maatilojen määrä pysyi pitkään vakiona 17:ssä. Vasta 1900-luvulla Holašovicen asukasluku kasvoi, ja nykyään siellä on noin 120 rakennusta ja 23 maatilaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]