Suomen Viron-instituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Viron-instituutti (vir. Soome Instituut) on Tallinnassa ja Tartossa toimiva suomalainen instituutti, jonka tehtävänä on ”ylläpitää ja kehittää suomalais-virolaisia kulttuurisuhteita ja koulutusyhteistyötä, tiedottaa Suomesta sekä edistää Suomen ja Viron välisiä yhteyksiä yhteiskunta- ja elinkeinoelämän eri aloilla”. Instituutin toimintaa ylläpitää Suomen Viron-instituutin säätiö. Instituutti perustettiin vuonna 1991 ja se aloitti toimintansa nykyisessä muodossaan vuonna 1994.[1]

Suomen Viron-instituutti järjestää yhteistyössä alan toimijoiden kanssa erilaisia kulttuuritapahtumia, taiteilijavierailuita ja luentoja. Yksi sen perustoiminnoista on myös suomenkielisen kirjaston ja lukusalin ylläpito.

Suomi-instituutin toimipiste Tallinnassa sijaitsee Kirjailijaliiton talossa (Harju 1). Tartossa sijaitsee instituutin kirjasto ja lukusali (Ülikooli 11).

Projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumat Virossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2017 Suomen Viron-instituutti vastasi useista Suomi 100 -tapahtumista Virossa.

Suomi 100 -konsertissa Tallinnassa 10. kesäkuuta 2017 olivat paikalla molempien maiden presidentit sekä pääministerit. Vasemmalta: Viron Tasavallan pääministeri Jüri Ratas ja presidentti Kersti Kaljulaid, Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä sekä rouva Jenni Haukio. Kuva Sven Tupits
Suomi 100 -konsertin esiintyjät. Kuva Sven Tupits

Suomi 100 -suurkonsertti järjestettiin 10.6.2017 Tallinnan Vapaudenaukiolla ja oli juhlavuoden päätapahtuma. Lavalla nähtiin suomalaisia ja virolaisia pop- ja rockmuusikkoja, jotka esiintyivät yhdessä ja erikseen: Saara Aalto, Tõnis Mägi, Paleface, Chalice, Iiris, Tuomo, Mari Kalkun, Ailu Valle, Jüri Pootsmann, Lenna, Scandinavian Music Group, Ronya, Stig Rästa, Villu Tamme, Petri Laaksonen, Jaan Pehk ja Kalle Sepp. Konsertin juonsivat Sanna Stellan ja Jan Uuspõld.

100 esinettä Suomesta [2]

Näyttely kertoo elämästä Suomessa esittelemällä yhden esineen kultakin itsenäisyyden vuodelta. Se kertoo Suomesta ja suomalaisuudesta arkisin, innovatiivisin ja humoristisin esimerkein. Näyttelyn kuraattoreina toimivat historioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen sekä designer Pekka Toivanen. Näyttelystä on tehty myös verkkoversio.

100 Talks – suomalais-virolaisten keskustelujen sarja

Instituutti järjesti mahdollisuuden vaihtaa mielipiteitä ja kokemuksia ja käydä suomalais-virolaisia keskusteluita. Virolaiset tahot saivat hakea insituutilta tukea tuodakseen suomalaisia esiintyjiä omiin tilaisuuksiinsa Virossa. Suomen Viron-insituutti taltioi keskustelut ja jakoi oman YouTube-kanavan kautta kaikille.

100 hetkeä -valokuvakilpailu

Kesällä 2017 järjestettiin valokuvakilpailu, jossa suomalaiset kuvasivat Viroon liittyviä elämyksiä ja kokemuksia ja virolaiset puolestaan kaikkea, minkä kokivat olevan suomalaista tai liittyvän Suomeen. Suomalais-virolainen tuomaristo valitsi voittajakuvat hashtagilla #vironhetki tai #soomehetk lähetetyistä kuvista. Parhaat kuvat olivat vuosina 2017 ja 2018 esillä Tallinnan Viru Keskuksessa, Tarton Kaubamajassa ja Helsingin Sanomatalossa.

Suomen Viron-instituutti ja suomen kielen opetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Instituutti tukee suomen kielen opetusta Virossa ja erityisesti kouluissa, joissa suomea opetetaan toisena vieraana kielenä. Instituutti järjestää ja tukee monia eri hankkeita ja tapahtumia: suomen kielen kilpailuja, suomen kielen opettajien koulutustilaisuuksia yms. Vuonna 2017 Suomen Viron-instituutti julkaisi suomen kielen oppimateriaalit virolaisten koulujen 6.–9. luokille. [3].

Johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Meistä Suomen Viron-instituutin verkkosivusto. Tallinna: Suomen Viron-instituutti. Viitattu 4.1.2011.
  2. 100 Objects from Finland www.100objects.fi. Viitattu 31.1.2018.
  3. Eva Toome: Ensimmäinen Suomi toisena vieraana kielenä -oppimateriaali on ilmestynyt | Suomen Viron-instituutti Suomen Viron-instituutti. Viitattu 31.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.