Stefano Coletti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stefano Coletti vuonna 2015

Stefano Coletti (s. 6. huhtikuuta 1989 La Colle, Monaco) on monacolainen moottoriurheilija. Hän on kilpaillut Formula BMW-, Formula Renault-, Formula 3- ja GP3 -luokissa. Hän kilpaili lisäksi GP2-sarjassa vuodet 2009, 2011-2014 sijoittuen parhaillaan vuonna 2013 sarjan viidenneksi. Tällä hetkellä Coletti kilpailee IndyCar -sarjassa.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefano Coletti vuonna 2008

Colettin GP2-ura alkoi Valencian kilpailusta, jossa hän korvasi Davide Valsecchin. Ensimmäisessä kilpailussaan hän otti varaslähdön ja ylitti varikon sulkuviivan. Toisessa kilpailussaan hän viivytteli lähtöruudukossa ja sai rangaistuksen startattuaan ruudusta eikä varikkosuoralta kolaroiden Dani Closin kanssa ennen rangaistustaanselvennä. Kolmannessa kilpailussaan hän kolaroi pahasti kaksi kierrosta ennen loppua, jolloin kilpailu ajettiin turva-auton perässä loppuun. Hän selvisi puristuksella nikamassa ja mustelmilla joutuen jättämään sprinttikilpailun väliin. Hänet erotettiin tallista tämän jälkeen. Coletti siirtyi Formula Renault 3.5 -sarjaan samana vuonna. Hän jatkoi sarjassa vuonna 2010 saavuttaen viisi palkintosijaa sijoittuen yhteispisteissä kuudenneksi. Coletti kilpaili myös GP3-sarjassa saavuttaen kaksi kolmostilaa ja 18 pistettä.

Coletti teki paluun GP2-sarjaan kaudella 2011 Trident-tallissa. Coletti otti ensimmäisen GP2-voittonsa Turkin sprinttikisassa. Hän otti toisen voittonsa Unkarin sprinttikisassa pitkän nousun jälkeen. Hän kolaroi Belgian pitkässä kilpailussa Mikhail Aleshinin autoon kovalla vauhdilla murtaen kaksi nikamaaselvennä. Hän ei osallistunut sarjan päätöskilpailuihin ja hänen tuuraajakseen tuli toinen monacolainen Stéphane Richelmi. Coletti sijoittui sarjan 11:ksi keräten 22 pistettä. Coletti jatkoi GP2:ssa vuonna 2012 siirtyen Scuderia Coloni -talliin. Hän vaihtoi Rapax-talliin kauden lopussa. Coletti saavutti yhden palkintosijan ja kolme nopeinta kierrosta sijoittuen sarjan 13:sta.

Vuonna 2013 Coletti jatkoi Rapax-tallissa. Hän aloitti kauden vahvasti ajamalla paalupaikalle, mutta putosi pitkässä kilpailussa lopulta kolmanneksi. Sprinttikilpailussa hän lähti kuudennesta ruudusta ja ajoi voittoon. Coletti ajoi Monacon sprinttikilpailun voittoon, ollen ensimmäinen monacolainen sitten vuoden 1931 ja Louis Chironin, joka pystyy voittamaan kotikilpailunsa. Hän johti sarjaa kauden puoleen väliin asti, mutta loppukaudesta Nürburgringin pitkän kilpailun jälkeen hän ei ollut kertaakaan pistesijoilla ja jäi lopulta sarjan viidenneksi. Vuonna 2014 Coletti vaihtoi tiimiä siirtyen Racing Engineering -talliin. Hän voitti kaksi kilpailua sijoittuen sarjan kuudenneksi.

Vuonna 2015 Coletti siirtyi Amerikkaan kilpailemaan IndyCar -sarjaa. Vuonna 2017 hän teki paluun Formula 2-sarjaan Campos Racing-talliin Bahrainin viikonlopun ajaksi, jääden ilman pisteitä.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stefanon sisko on alppihiihtäjä Alexandra Coletti.

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.