Spiderwickin kronikat (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spiderwickin kronikat
The Spiderwick Chronicles
Ohjaaja Mark Waters
Käsikirjoittaja Karey Kirkpatrick,
David Berenbaum,
John Sayles
Tuottaja Frank Marshall,
Kathleen Kennedy,
Karey Kirkpatrick,
Holly Black,
Tony DiTerlizzi
Säveltäjä James Horner
Kuvaaja Caleb Deschanel
Leikkaaja Michael Kahn
Pukusuunnittelija Joanna Johnston
Pääosat Freddie Highmore
Sarah Bolger
Mary-Louise Parker
Martin Short
Nick Nolte
David Strathairn
Joan Plowright
Seth Rogen
Andrew McCarthy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Nickelodeon Movies
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 14. helmikuuta 2008
Suomi 21. maaliskuuta 2008
Kesto 97 min.
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 90 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Spiderwickin kronikat on yhdysvaltalainen fantasiaelokuva vuodelta 2008. Se perustuu Holly Blackin ja Tony DiTerlizzin samannimiseen kirjaan. Elokuvassa seurataan englantilaisen Jared Gracen ja hänen perheensä seikkailuja ja taisteluita menninkäisiä ja muita maagisia olentoja vastaan heidän löydettyään Arthur Spiderwickin keiju-oppaan.

Elokuvan ohjasi Mark Waters ja siinä näyttelevät Freddie Highmore, Sarah Bolger, Martin Short, Nick Nolte ja Seth Rogen. Sen tuotantoyhtiö on Paramount Pictures ja Nickelodeon Movies. Elokuva sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa 14. helmikuuta 2008 ja Suomessa 31. maaliskuuta 2008. Elokuva julkaistiin DVD:nä ja Blu-raynä Yhdysvalloissa 24. kesäkuuta 2008.

Vastaeronnut rouva Grace (Mary-Louise Parker) muuttaa lastensa Malloryn (Sarah Bolger) ja kaksosten Simonin ja Jaredin (molemmat Freddie Highmore) kanssa tätinsä Lucindan (Joan Plowright) heille lahjoittamaan Spiderwickin kartanoon. Mallory löytää seinän sisästä tarjoiluhissin, jonka avulla Jared taas pääsee salaiseen ullakkohuoneeseen jossa on hissin lisäksi vain salaovi, ennen tätä Jared löytää nimikoidun avaimen, jolla hän avaa kirstun, jonka löytää ullakkohuoneesta.Jaredin ihmetykseksi kirstu sisältää kartanon aiemman isännän Arthur Spiderwickin (David Strathairn) kirjan "Arthur Spiderwickin Luonto-opas - ihmeellinen maailma ympärillämme". Vaikka kirjan kannessa varoitetaankin, ettei kirjaa saisi lukea, Jared jättää varoituksen huomioitta.

Jared ja Hoksvnkokka.

Pian Jared tapaa kotitontun nimeltään Ykstikki (Martin Short), joka kertoo Jaredille, että Arthur Spiderwick rakensi talon ympärille suojakehän ja antaa Jaredille taikakiven, jonka reiän läpi hän pystyy näkemään kaikki yleensä näkymättömät olennot.

Muotonsa muuttamiseen pystyvä jättiläinen Mulgarat (Nick Nolte) haluaa oppaan itselleen, pystyäkseen sen avulla hallitsemaan haltijamaailmaa. Hän lähettää peikkoja terävine kivi- ja puuhampaineen hakemaan opasta ja he sieppaavat Jarediksi luulemansa Simonin. Samaan aikaan Jared tapaa Mulgarathin kostonhimoisen vihollisen Hoksvnkokka -peikon [Hosqueal] (Seth Rogen), jolla on sympatiaa lintuihin. Hogsqueal antaa Jaredille kyvyn nähdä olennot ilman taikakiveä. Mulgarath antaa Simonin mennä, mutta piileskelevä Jared tulee huomatuksi ja kaksosia jahdataan kotiin asti, jossa he onnistuvat pelastautumaan Malloryn avulla.

Lapset päättävät vierailla psykiatrisessa sairaalassa olevan isotätinsä Lucindan luona kysymässä neuvoja. Simonin harhauttaessa menninkäisiä, Mallory ja Jared onnistuvat pääsemään kartanon alla kulkevaan tunneliin. Lucinda kertoo, että heidän täytyy löytää Arthur Spiderwick tuhoamaan kirjansa. Arthur on Sylphi -keijujen vankina. Yhtäkkiä Mulgarathin menninkäiset hyökkäävät ja onnistuvat varastamaan useita kirjan sivuja.

Lapset käyttävät kirjaa herättääkseen Arthur Spiderwickin lemmikin, aarnikotkan, mikä vie heidät Sylphien valtakuntaan. Siellä he tapaavat Arthurin, joka ei ole kasvanut siitä päivästä kun hänet vangittiin.

Heidän paluumatkallaan Hogsqueal varoittaa heitä, että yksikin varastettu sivu voi mahdollistaa Mulgarathin tuhota suojakilven kun kuu laskee. Jared, Simon, Mallory ja Helen varustavat itsensä teräsveitsillä ja Simonin tekemillä kotitekoisilla pommeilla. Kun lapset ja Helen ovat painostettu keittiöön, he panevat kaikki pomminsa uuniin, jotka räjähtävät ja tuhoavat kaikki menninkäiset.

Joku, joka näyttää Jaredin, Simonin ja Mallyron isältä herra Gracelta (Andrew McCarthy), tulee kotiin ja kertoo Jaredille, että hän tulee pyytämään anteeksi; kuitenkin Jared havaitsee, että mies ei ole hänen isänsä ja pistää häntä mahaan ja tajuaa, että hän on Mulgarath naamioituneena. Jared pakenee kirjan kanssa ja Mulgarath muuttuu Pythoniksi ja alkaa jahdata häntä. Katolla Jared heittää kirjan ruohikkoon ja Mulgarath muuttuu korpiksi ja nappaa sen, mutta Hogsqueal syö hänet.

Lapset ja Grace vievät Lucindan takaisin kotiin ja Sylphit tuovat Arthurin. Arthur ei pysty olemaan poissa Sylphien valtakunnasta, joten Sylphit muuttavat Lucindan takaisin kuusivuotiaaksi tytöksi ja lapset ja Grace hyvästelevät heidät. Arthur ja Lucinda muuttavat Sylphien valtakuntaan.

Blue screen, jota käytettiin filmaamisessa.

Elokuvan vastaanotto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spiderwickin kronikat sai yleisesti suotuisaa arvostelua kriitikoilta; sitä sanottiin "kelvolliseksi viihteeksi",[1] ja yksinkertaiseksi ja kohtuullisen kiehtovaksi.[2] Elokuvaa kuitenkin kritisoitiin sen riippuvuudesta erikoistehosteista.[3] Toinen kriitikko sanoi, että elokuva näyttää hyvältä, mutta tarjoaa vähän.[4]

Huolimatta negatiivisista kommenteista, Freddie Highmorea kehuttiin yleisesti hänen kaksoisroolistaan kaksosina Simon ja Jared. Eräs kriitikko sanoi, että hän "näytteli taitavasti kahta selvästi erottuvaa persoonaa".[5] Toinen sanoi että hänellä "ei ollut ongelmaa suorittaa tehtäväänsä"[6] ja kolmas huomautti, että "paras erikoistehoste oli varmaan Highmore".[7]

13. maaliskuuta 2008 Rotten Tomatoes raportoi että 110 arvostelusta 80% kriitikoista antoi elokuvalle positiivisia arvosteluja, ja keskiarvo oli 6.7 kymmenestä.[8] Metacritic raportoi, että elokuvan keskiarvo oli 63 sadasta, mikä perustui 29 arvosteluun.[9]

Elokuva keräsi ensimmäisellä viikollaan noin 19 miljoonaa dollaria 3847 teatterissa Yhdysvalloissa ja Kanadassa ja sijoittui kolmanneksi lipunmyynnissä.[10] 20. huhtikuuta elokuva oli kerännyt yli 144 000 000 dollaria maailmanlaajuisesti.[11]

Sierra Entertainment pyysi Stormfront Studiosin tekemään elokuvasta videopelin, joka seuraisi elokuvan ja kirjan juonikulkua.[12] Se julkaistiin 5. helmikuuta 2008 vähän elokuvaa aiemmin. Sen alustat olivat Nintendo DS, Wii, PC, Xbox 360 ja PlayStation 2. Pelin ikäraja oli (E10+), ESRB:n nimeämänä. [13]

Elokuvan musiikin sävelsi James Horner, joka oli myös säveltänyt soundtrackin James Cameronin ohjaamaan vuoden 1997 menestyselokuvaan Titanic. Soundtrackin julkaisi Lakeshore Records ja se julkaistiin 5. helmikuuta 2008.

 1. Richard Corliss: Run from Jumper, Creep Toward Spiderwick 15.2.2008. Time Magazine. Arkistoitu 27.2.2008. Viitattu 5.3.2008.
 2. Peter Sobczynski: The Spiderwick Chronicles 14.2.2008. eFilmCritic.com. Arkistoitu 16.2.2008. Viitattu 5.3.2008.
 3. A. O. Scott: A House Divided by Old Magic and New Residents 14.2.2008. The New York Times. Viitattu 5.3.2008.
 4. Sean Axmaker: 'Spiderwick' looks pretty but offers little 13.2.2008. Seattle Post-Intelligencer. Viitattu 5.3.2008.
 5. Claudia Puig: 'Spiderwick' doesn't stick, despite Highmore's performance 13.2.2008. USA TODAY. ”Freddie Highmore does a fine job in a dual role as identical twins. The talented actor skillfully portrays two distinctive personas.” Viitattu 5.3.2008.
 6. Elizabeth Weitzman: 'Spiderwick Chronicles' fantasy can grow on you 14.2.2008. NY Daily News. Arkistoitu 20.2.2008. ”Happily, Highmore has no trouble grasping the task at hand.” Viitattu 5.3.2008.
 7. Ty Burr: A creepy-crawly and digitized faerie tale 14.2.2008. The Boston Globe. ”The most special effect is probably Highmore, who gets to sharpen up his American accent and who makes each twin, bookish Simon and bad-boy Jared, a functioning individual.” Viitattu 5.3.2008.
 8. The Spiderwick Chronicles - Movie Reviews, Trailers, Pictures - Rotten Tomatoes Rotten Tomatoes. Viitattu 5.3.2008.
 9. Spiderwick Chronicles, The (2008): Reviews Metacritic. Arkistoitu 5.3.2008. Viitattu 5.3.2008.
 10. The Spiderwick Chronicles (2008) Box Office Mojo. Viitattu 17.2.2008.
 11. The Spiderwick Chronicles (2008) - Weekend Box Office Results Box Office Mojo. Viitattu Virhe: kelvoton aika.
 12. Brendan Sinclair: Sierra snares Spiderwick Chronicles 9.8.2007. GameSpot. Viitattu 4.3.2008.
 13. http://www.spiderwickgame.com (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]