David Strathairn

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Strathairn
Strathairn vuonna 2011.
Strathairn vuonna 2011.
Syntymäaika 26. tammikuuta 1949 (ikä 69)
Syntymäpaikka San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1980–
Oikea nimi David Russell Strathairn
Merkittävät roolit Good Night, and Good Luck
Temple Grandin
Puoliso Logan Goodman
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Palkinnot

Toivon kaupunki (Independent Spirit Award)
Temple Grandin (Emmy-palkinto)

Ehdokkuudet

Good Night, and Good Luck (Oscar)

David Russell Strathairn (s. 26. tammikuuta 1949 San Francisco, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on isänsä puolelta skotlantilaista ja äitinsä puolelta havaijilaista sukua. Hän opiskeli Williams Collegessa Massachusettsin osavaltiossa (tutkinto vuonna 1970) sekä Ringling Brothers and Barnum & Baileyn sirkustaiteilijakoulussa ja työskenteli jonkin aikaa klovnina kiertävässä sirkuksessa, ennen kuin aloitti näyttelijänuransa teatterissa, televisiossa ja elokuvissa.

Strathairnin varhaisiin elokuvatöihin kuuluvat Tapaus Silkwood (1983), Toivon kaupunki (1991, Independent Spirit Award sivuosasta), Sneakers (1993) ja Dolores Claiborne (1995). Myöhempiä menestyselokuvia ovat olleet Good Night, and Good Luck (2005), Medusan sinetti (2008), Medusan perintö (2012) ja Godzilla (2014). Edward R. Murrow’n roolista elokuvassa Good Night, and Good Luck hän sai Oscar-ehdokkuuden.

Näyttämöllä Strathairn on esiintynyt useissa Nobel-kirjailija Harold Pinterin näytelmissä sekä vieraillut muun muassa televisiosarjoissa Monk ja House.

Strathairnin puoliso on Logan Goodman. He asuvat Poughkeepsien lähellä New Yorkin osavaltiossa. Heillä on kaksi poikaa: Tay Strathairn on näyttelijä ja muusikko, ja Ebberly Strathairn on arkkitehti.

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.