SparkNet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SparkNet on Turussa vuonna 2003 avattu WLAN-pohjainen kaupunkiverkko. SparkNet on Oulun panOulu-verkon lisäksi Suomen toinen kansainvälisestikin hyvin aikaisessa vaiheessa perustettu iso wlan-verkko. Perustana siinä on MP-MasterPlanet Oy:n ylläpitämä keskitetty käyttäjähallinta sekä organisaatioiden tietoliikenneyhteyksien keskinäinen jakaminen vaihtokauppaperiaatteella, jolloin sen käyttö on veloituksetonta mukana oleville organisaatioille.

SparkNettiä voivat käyttää alueen julkishallinnon työntekijät (Turku, Raisio, Naantali, Kaarina), korkeakoulujen opiskelijat ja henkilöstö. Yhteistyössä olevien organisaatioiden ulkopuoliset ihmiset pääsevät verkkoon kaupunkien kirjastoissa tai oman verkkoyhteyden jakamista vaativan OpenSpark tunnuksen kautta. SparkNet on myös mukana kansainvälisessä Eduroam-yhteistyössä, joten Eduroam-tunnusten omaavat henkilöt voivat käyttää verkon tukiasemia myös. Vastaavasti SparkNetin käyttäjillä on verkkovierailuoikeus muihin Eduroam-verkkoihin.[1]

SparkNet yhteistoimintasopimus allekirjoitettiin vuonna 2003 Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun, MP-MasterPlanet Oy:n, ICT Turku Oy:n, Turun kauppakorkeakoulun sekä Åbo Akademin välille. Turun kaupunki ja monet muut julkisen sektorin toimijat liittyivät mukaan SparkNet-toimintaan.[2].

Vuonna 2006 OpenSpark- ja SparkNet-verkkokonseptit voittivat Baltic Challenge -kisan e-Inclusion-sarjassa. [3].

SparkNetin kuuluvuusalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukiasemia on eri puolilla Suomea Utsjoki-Kevolta aina Helsinkiin ja Turun saaristoon saakka, mutta valtaosa tukiasemista sijaitsee Varsinais-Suomessa toimijoiden omissa tiloissa. Myös julkisia ja muita merkittäviä kohteita sekä ulkotiloja on katettu. Suomen lisäksi myös ulkomailla on muutama verkkototeutus.[4] 30. maaliskuuta 2009 SparkNet sisälsi 2 388 tukiasemaa.

OpenSpark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenSpark on SparkNetin kaikille avoin osuus, johon voi liittyä tuomalla oman langattoman tukiaseman yhteisön käyttöön. OpenSpark -käyttäjätunnuksella voi käyttää nettiyhteyttä kaikista OpenSpark- ja SparkNet-toiminnan piirissä olevista tukiasemista. Myös kaikki SparkNet-käyttäjät voivat käyttää OpenSpark-toiminnan piirissä olevia tukiasemia. Avoimeen OpenSpark WLAN-yhteisöön liitytään päivittämällä oma tukiasema OpenWRT-pohjaiseen ohjelmistoon ja tarjoamalla omaa verkkoyhteyttään hotspottina OpenSpark-verkkossa.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Langaton lähiverkko, joka perustuu pääosin WLAN tukiasemiin sekä captive portal -käytön autentikointiin. (IEEE 802.11g, IEEE 802.11b, Wi-Fi) Autentikoinnissa tuetaan roaming-käyttäjien autentikointia muiden toimijoiden palvelimista sekä lisäksi korkeakoulujen Funet-verkkovierailun sekä eurooppalaisen Eduroamingin käyttöä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CSC Eduroam: Verkkovierailun käyttöohjeet ja kattavuus (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Tietoyhteiskuntaohjelma, Parhaat käytännöt: SparkNet (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Digitoday, 29.08.2006, Digitoday: Turun wlan palkittiin Riiassa
  4. Maps.sparknet.fi (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]