Sooloilua

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sooloilua
Ohjaaja Lauri Nurkse
Käsikirjoittaja Katja Kallio
Tuottaja Nina Koljonen
Säveltäjä Pessi Levanto
Kuvaaja Peter Flinckenberg
Leikkaaja Harri Ylönen
Pääosat Saija Lentonen
Kari-Pekka Toivonen
Kristiina Elstelä
Minttu Mustakallio
Jani Volanen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö MRP Matila Röhr Productions
Nordisk Film (levitys)
Ensi-ilta 28. joulukuuta 2007
Kesto 100 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Budjetti 1 200 000 €
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Sooloilua on Katja Kallion samannimiseen romaaniin perustuva suomalainen draamakomedia vuodelta 2007. Se on Lauri Nurksen ensimmäinen pitkä elokuvaohjaus. Elokuvan tuotti MRP Matila Röhr Productions. Pääosia näyttelevät Saija Lentonen, Kari-Pekka Toivonen ja Kristiina Elstelä. Elokuva kertoo tekijöidensä mukaan salamarakkaudesta. Sooloilua on toinen Kallion alkuperäistekstiin perustuva elokuva, ensimmäinen on Aku Louhimiehen ohjaama Kuutamolla.

Teatteriensi-iltansa elokuva sai 28. joulukuuta 2007. DVD:nä se julkaistiin 30. toukokuuta 2008 (16:9 anamorfinen, Widescreen 1:2,35, Dolby Digital 5.1, tekstitys: suomi, ruotsi, englanti).[1] DVD:llä on myös poistettuja kohtauksia ja Chisun musiikkivideo "Mun koti ei oo täällä".[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

31-vuotias sanomalehtitoimittaja Emma Huilu tekee miessuhteestaan loppua lentoasemalla puhelimitse. Amsterdamista palaava kapellimestari Joel Abrahamsson sattuu kuulemaan puhelun. Myös hänen rakkaussuhteensa vetelee viimeisiään. Emma ja Joel tapaavat toisensa haastattelun merkeissä. Emma tekee kysymyksiä kuten "Yrität sä ylläpitää sitä myyttiä, että kapellimestarit on ylivoimaisia naistenmiehiä?". Emma ja Joel salamarakastuvat toisiinsa ja pian Emma huomaa asuvansa valkeassa huvilassa Espoon Suvisaaristossa hoitamassa Joelin dementoituvaa äitiä Leaa. Aiemmin Lea on saanut raivokohtauksen vanhainkodissa, peijakkaan poika kun unohti hakea hänet konserttiinsa!

Lea ei aluksi siedä Emmaa. Hän ei omasta mielestään tarvitse hoitajaa. Emma taasen on täysin toistaitoinen hänelle vieraassa ympäristössä. Lea ei suostu palaamaan vanhainkotiin, joten Emma joutuu ottamaan hänet mukaansa työpaikalleen. Tilanne vääntyy niin mutkalle, että Emma katsoo suhteensa Joeliin katkeavan alkuunsa. Hän tilittää tunteitaan kolmelle miespuoliselle kaverilleen ravintolassa, jossa eräs kätilö huomaa hänen olevan raskaana. Emma lähtee kertomaan haikarauutisen Joelille ja he alkavat laittaa huvilaa asuttavampaan kuntoon. Lea ei edelleenkään hyväksy Emmaa, joka ei saa edes imuroida Lean huonetta.

Joelin ja Emman suhde alkaa rakoilla, kun mies joutuu työnsä tähden olemaan alati tien päällä. Emma joutuu puolestaan olemaan jatkuvasti pois töistä Lean vuoksi ja potkut häämöttävät. Eräänä päivänä Lea paljastaa syyn siihen, miksi suhtautuu Emmaan niin vihamielisesti: hän uskoo miniäehdokkaan häipyvän kuvioista heti lapsen synnyttyä. Joel taasen tuntee olevansa ulkopuolinen huvilassaan. Hänen elämäänsä ilmestyy femme fatale, tummahiuksinen ja säärevä Larissa. Suhde paljastuu Emmalle, joka jättää kapellimestarin tahtipuikkoineen niille sijoilleen. Asuttuaan jonkin aikaa omillaan Emma tekee päätöksen hakea Lea pois vanhainkodista, jonne tämä on jälleen joutunut, ja palaa hänen kanssaan huvilalle. Naisten välit lämpenevät vähitellen. Onneton Joel käsittää Larissan olevan vain yksi hänen monista valloituksistaan ja täysin tyhjänpäiväisen pimun. Kapellimestari syväanalysoi itsensä ja haluaa palata Emmansa luo, joka ei suin päin ryntää miehen syliin. Lehtien jälleen viheriöidessä Emma ja Joel tekevät sovinnon ja rakkaus kukoistaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Saija Lentonen  Emma Huilu  
 Kari-Pekka Toivonen  Joel Abrahamsson  
 Kristiina Elstelä  Lea Abrahamsson  
 Minttu Mustakallio  Larissa Lehtonen  
 Jani Volanen  Toimituspäällikkö  
 Marjaana Maijala  neuvolan täti  
 Jani Karvinen  Emman ystävä Late  
 Jarkko Nyman  Emman ystävä Mikki  
 Tatu Siivonen  Emman ystävä Janne  
 Sari Puumalainen  kätilö  
 Jusufi Gazmend  Georges  
 Maggie Lindholm  Marie  
 Outi Haaranen  Suominen  

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sooloilua keräsi kolme Jussi-ehdokkuutta kategorioissa paras naispääosa (Lentonen), naissivuosa (Elstelä) ja käsikirjoitus (Kallio), joista se voitti parhaan naissivuosan palkinnon.

Stara.fi arvioi Sooloilua: "Elokuvan perustarina on varsin onnistunut, vaikka se ei mitään varsinaista uutta tarjoakaan. Erityisesti Elstelän esittämä seniili ja suorastan hulvaton mummo on leffan suola."[2] MTV3-kanavan Minna Karila kirjoitti: "Näyttelijänä toistaiseksi paremmin tunnetun Lauri Nurksen esikoisohjaus tavoittaa hyvin humoristiset, sentimentaaliset ja angstiset hetket sekä vuorottelun näiden välillä." Karila mainitsi arvioinnissaan muutamat elokuvan epäloogisuudet, kuten sen että Lea on turhan toimintakykyinen laitoshoidokiksi.[3] V2.fi-viihdeportaalin Otto Suuronen kirjoitti: "Romanttisena komediana mainostettava Sooloilua ei juuri naurata, sillä teoksen komediallisuus jätetään tietoisesti taustalle. Vahvemmin esillä onkin lämminhenkinen tunteellisuus ja rakkaus."[4] Elstelän suoritusta Leana kehuttiin arvosteluissa kautta linjan.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa alettiin filmata helmikuussa 2007. Pienissä sivuosissa nähdään muun muassa Jouko Klemettilä, jonka rooli supistui entisestään leikkausvaiheessa; poistetut kohtaukset nähdään DVD-version lisämateriaaleissa. Leikkauspöydälle jäivät myös muun muassa Anu Sinisalon ja Katja Kukkolan roolityöt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]