Pessi Levanto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pessi Levanto (s. 1973) on suomalainen muusikko ja säveltäjä. Hän valmistui Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta musiikin maisteriksi 1999. Levanto opiskeli lisäksi yksityisesti New Yorkissa ja Tukholmassa sekä klassista sävellystä Markus Fageruddin, Hannu Pohjannoron ja Tapani Länsiön johdolla. Levanto toimi Uudenmaan säveltaiteen läänintaiteilijana vuosina 2000–2004.

Pianistina, säveltäjänä ja tuottajana hänellä on ollut työtovereina mm. Manhattan Transfer, UMO Jazz Orchestra, Irlannin Radion Sinfoniaorkesteri, Scandinavian Music Group, Emma Salokoski, Sinfonia Lahti, Finnish Adiemus Singers, Lauluyhtye AIA, Ultra Bra, Anneli Saaristo, Vuokko Hovatta, Tapiolan Nuoret Sinfonikot, Lauluyhtye Rajaton, Burn!, Jenny Robson, Kerkko Koskinen, Groove Convention, Club for Five, Don Huonot, Anna Eriksson, Lemonator, Jari Sillanpää, Von Hertzen Brothers, Teddy Rok Four, Uusinta!-kamariyhtye, How Many Sisters, Manuel Dunkel, Quartet Coyote, XL, Kaartin Soittokunta, Espoo Big Band, Jenni Vartiainen, Stratovarius, Koop Arponen ja Anna Puu.

Levannon sovitus- ja sävellystuotanto vaihtelee a cappella -sekstetistä sinfoniaorkesterin kautta big bandiin. Hän on ollut tuottajana, sovittajana, säveltäjänä sekä sessiomuusikkona kymmenillä levyillä ja julkaissut seitsemän omaa albumiaan. Hän on ollut kaksi kertaa JazzEmma-palkintoehdokkaana.

Vuonna 2005 hän voitti ensimmäisen palkinnon Esko Linnavalli -big band sävellyskilpailussa teoksella Golden House of Samarkand.

Levanto on julkaissut neljä lastenmusiikkilevyä, joista kolmessa viimeisimmässä Julia Vuoren Vuohi-hahmo[1] matkustaa ympäri maailmaa tutustuen vieraisiin kansoihin ja kulttuureihin.

Hän on kirjoittanut musiikin elokuviin Taavi Vartian Rölli ja kultainen avain, Mikko Kuparisen Rakkauden rasvaprosentti, Kari Väänäsen Havukka-ahon ajattelija, Lauri Nurksen menestyskomedioihin Sooloilua[2] ja Veijarit, Aku Louhimiehen elokuvaan Käsky, romanialaiseen elokuvaan Crossing Dates sekä Hannu Kahakorven elokuvaan Päätalo.[3]

Levanto on myös toiminut elokuvamusiikin orkestroijana muille säveltäjille muun muassa elokuvissa Dark Floors, Jos rakastat ja Rööperi. Hän on kirjoittanut musiikin myös Lauri Nurksen TV-sarjaan Uutishuone, lyhytelokuviin "Bam", "Neljäs tuoli", "Hetket, jotka jäivät", "Parinvaihto", "Käytösrangaistus", "Siivet ja hampaat" sekä kymmenosaiseen dokumenttisarjaan "Kahdeksan millin katse".

Tämän lisäksi Levanto on myös säveltänyt musiikkia lukuisiin mainosspotteihin, kanavatunnuksiin, näytelmiin sekä tanssiteoksiin.

Levanto on myös kirjoittanut pop-kappaleita aasian markkinoille mm. yhtyeille Arashi, Sexy Zone, After School ja Kinki Kids.

Teattereista hän on työskennellyt Espoon Teatterissa, Vierailuteatterissa, Svenska Teaternissa, KokoTeatterissa, Komediateatteri Arenassa (kapellimestarina) sekä Helsingin kaupunginteatterissa. Levanto on toiminut myös kouluttajana Sibelius-Akatemiassa, Metropoliassa, Teatterikorkeakoulussa sekä Joensuun konservatoriossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.