Pessi Levanto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pessi Levanto (s. 1973) on suomalainen muusikko ja säveltäjä. Hän valmistui Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta musiikin maisteriksi 1999. Levanto opiskeli lisäksi yksityisesti New Yorkissa ja Tukholmassa sekä klassista sävellystä Markus Fageruddin, Hannu Pohjannoron ja Tapani Länsiön johdolla. Levanto toimi Uudenmaan säveltaiteen läänintaiteilijana vuosina 2000–2004. Hän sai Taiteen Keskustoimikunnan 5-vuotisen taiteilija-apurahan vuonna 2017.

Pianistina, säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana hänellä on ollut työtovereina mm. Manhattan Transfer, UMO Jazz Orchestra, Egotrippi, Irlannin Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin Kaupunginorkesteri, Waltteri Torikka, Jyväskylä Sinfonia, Scandinavian Music Group, Emma Salokoski, Sinfonia Lahti, Ultra Bra, Anneli Saaristo, Vuokko Hovatta, Lauluyhtye Rajaton, Burn!, Jenny Robson, Kerkko Koskinen, Groove Convention, Club for Five, Don Huonot, Anna Eriksson, Lemonator, Jari Sillanpää, Von Hertzen Brothers, Uusinta!-kamariyhtye, How Many Sisters, Manuel Dunkel, Quartet Coyote, XL, Kaartin Soittokunta, Espoo Big Band, Jenni Vartiainen, Stratovarius, Koop Arponen ja Anna Puu.

Levannon sovitus- ja sävellystuotanto vaihtelee a cappella -sekstetistä sinfoniaorkesterin kautta big bandiin. Hän on ollut tuottajana, sovittajana, säveltäjänä sekä sessiomuusikkona kymmenillä levyillä ja julkaissut seitsemän omaa albumiaan. Hän on ollut kaksi kertaa JazzEmma-palkintoehdokkaana ja neljä kertaa Jussi-palkintoehdokkaana.

Vuonna 2005 hän voitti ensimmäisen palkinnon Esko Linnavalli -big band sävellyskilpailussa teoksella Golden House of Samarkand.

Levanto on julkaissut neljä lastenmusiikkilevyä, joista kolmessa viimeisimmässä Julia Vuoren Vuohi-hahmo[1] matkustaa ympäri maailmaa tutustuen vieraisiin kansoihin ja kulttuureihin.

Hän on kirjoittanut musiikin mm. elokuviin Saattokeikka, Kätilö, Luokkakokous 2, Ruotsalainen Hetki, Armi Elää!, Rölli ja kultainen avain, Rakkauden rasvaprosentti, Havukka-ahon ajattelija, Sooloilua[2] Veijarit, Käsky, ja Päätalo.[3]

Levanto on myös toiminut elokuvamusiikin orkestroijana muille säveltäjille muun muassa elokuvissa Dark Floors, Jos rakastat ja Rööperi. Hän on kirjoittanut musiikin myös Lauri Nurksen TV-sarjaan Uutishuone, lyhytelokuviin "Bam", "Neljäs tuoli", "Hetket, jotka jäivät", "Parinvaihto", "Käytösrangaistus", "Siivet ja hampaat" sekä kymmenosaiseen dokumenttisarjaan "Kahdeksan millin katse".

Tämän lisäksi Levanto on myös säveltänyt musiikkia lukuisiin mainosspotteihin, kanavatunnuksiin, näytelmiin sekä tanssiteoksiin.

Levanto on myös kirjoittanut pop-kappaleita aasian markkinoille mm. yhtyeille Arashi, Sexy Zone, After School ja Kinki Kids.

Teattereista hän on työskennellyt Espoon Teatterissa, Vierailuteatterissa, Svenska Teaternissa, KokoTeatterissa, Komediateatteri Arenassa (kapellimestarina) sekä Helsingin kaupunginteatterissa. Levanto on toiminut myös kouluttajana Sibelius-Akatemiassa, Metropoliassa, Teatterikorkeakoulussa sekä Joensuun konservatoriossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.