Song Qingling

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Soong Ching Ling 1920 shanghai.jpg

Song Qingling tai Soong Ching-ling (per.: 宋慶齡; yks.: 宋庆龄; pinyin: Sòng Qìnglíng; Wade-Giles: Sung Ch'ing-ling, s. 27. tammikuuta 1893 - k. 29. toukokuuta 1981) oli kiinalainen poliitikko. Hän oli Kiinan tasavallan perustajan Sun Yat-senin toinen vaimo ja on saanut siitä itselleen kunniamaininnan kansakunnan äitilähde?.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Song Qingling syntyi vaikutusvaltaisen, shanghailaisen liikemiehen Charles Soongin perheeseen. Hän oli kolmesta kuuluisasta Songin sisaruksesta keskimmäinen; hänen isosiskonsa Song Eiling oli pankkiiri ja Kiinan tasavallan pääministeri H. H. Kungin vaimo ja pikkusisko Song Meiling Kiinan tasavallan presidentti Tšiang Kai-šekin vaimo.

Songin kerrotaan omistautuneen Kiinalle jo opiskeluaikoinaan Yhdysvalloissa. Kun tieto vallankumouksesta tuli, hän repi seinällään olleen Qing-dynastian aikaisen lipun ja asetti tilalle isänsä lähettämän uuden Kiinan tasavallan lipun. Samoihin aikoihin Song alkoi kiinnittää naisten asemaan enemmän huomiota ja alkoi vastustaa järjestettyjä avioliittoja, jotka eivät hänen mielestään olleet kummankaan puolison edunmukaisia.

Suoritettuaan tutkintonsa Song palasi Kiinaan ja liittyi vastaperustettuun Guomindang-puolueeseen. Hän toimi Sun Yat-senin sihteerinä ja menivät naimisiin 1915, vastoin Charles Soongin tahtoa. He olivat naimisissa 10 vuotta, kunnes Sun menehtyi maksasyöpään 1925.

Jäätyään leskeksi Song alkoi panostaa entistä enemmän politiikkaan, ja hänet valittiin Guomindangin keskuskomiteaan vuosi Sunin kuoleman jälkeen. Tšiang Kai-šekin noustua puolueen johtajaksi Song alkoi erkaantua puolueen linjasta Tšiangin oltua vahvasti kommunistivastainen. Song liittyi kommunisteja tukeneeseen vasemmistosiipeen, mutta erosi lopulta koko puolueesta, kun vasemmistokin kääntyi lopulta kommunisteja vastaan. Samalla myös Songin välit hänen sisareensa Meilingiin katkesivat, koska tämä oli jo tuolloin naimisissa Tšiangin kanssa. Sisaret hautasivat sotakirveen väliaikaisesti 1937 Japanin hyökkäyksen takia. Eiling ja Qingling tekivät toisen maailmansodan aikana avustustyötä sodan runnomilla alueilla.

Sisällissodan sytyttyä uudestaan Song kannatti kommunisteja vaikkei kuulunutkaan itse puolueeseen. Sodan päätyttyä 1949 hänen sisaruksensa pakenivat Taiwanille ja Yhdysvaltoihin. Qingling jäi ainoana Manner-Kiinaan, jossa hän jatkoi avustustyötä nousten suureen suosioon kansan keskuudessa, edelleenkin liittymättä puolueeseen. Liu Shaoqin jouduttua syrjään presidentin virasta kulttuurivallankumouksen aikana, Song oli virkaatekevänä valtionpäämies yhdessä Dong Biwun kanssa 1968-1972.

Vain kaksi viikkoa ennen kuolemaansa Song sai kutsun kommunistisen puolueen jäseneksi sekä poikkeuksellisen kunniapresidentin viran, jota ei ole kenellekään muulle myönnetty Kiinan kansantasavallan historiassa.

Songin lapsuudenkoti Shanghaissa toimii nykyään museona.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]