Sly Cooper

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelisarjaa. Päähahmosta on erillinen artikkeli.
Sly Cooper
Kehittäjä Sucker Punch Productions
(2002–2005)
Sanzaru Games (2010-2014)
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Lajityyppi tasohyppely, hiiviskely, toimintaseikkailu
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Vita
Ensijulkaisu Sly Raccoon (2002)
Viimeisin julkaisu Sly Cooper: Thieves in Time (2013)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sly Cooper on tasohyppely- ja hiiviskelypelisarja PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle ja PlayStation Vitalle.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper -pelit ovat pääasiallisesti kolmannen persoonan tasohyppelyitä. Pelaaja ohjaa Sly Cooperia tai yhtä hänen koplalaistaan läpäistääkseen tehtäviä ja edetääkseen uusille tasoille. Sly on hyvin ketterä ja osaa käyttää rakennusten arkkitehtuuria hyväkseen kiipeilläkseen putkissa, hiipiäkseen reunoja pitkin ja pomppiakseen lipputangoissa. Sly osaa myös käyttää ”varasaistiaan” ja sukunsa mestarivarasliikkeitä, joita hän oppii eri peleissä. Taistelussa Sly käyttää keppiään. Pelaaja voi myös ohjata Bentleyä ja Murrayta.

Jokainen peli on jaettu useisiin keikkoihin, jotka suorittaakseen Slyn ja koplan on suoritettava alatehtäviä. Ensimmäisessä pelissä tasohyppelymäisiin tehtäviin pääsi suoraan ns. pelikeskuksesta. Toisessa, kolmannessa ja neljännessä pelissä on isoja vapaita alueita, joihin on merkattu sinne tänne tehtäviä suoritettavaksi. Kentän viimeinen tehtävä on aina operaatio, jossa on mukana lopputaistelu.

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooperin maailma on asutettu eläimillä sarjakuvamaisessa film noir -ympäristössä. Tarina keskittyy Sly Cooperiin, nuoreen pesukarhuun ja pitkän linjan mestarivarassuvun viimeiseen jäseneen. Cooperin suku on opettanut mestarivarasliikkeensä sukupolvelta toiselle käyttämällä ”Varkaiden käsikirjaa” (Thievius Racoonus), kirjaa joka sisältää kaikki Cooperin suvun salaisuudet ja temput. Siinä missä Cooperin suvun jäsenet ovat keränneet massiivisen omaisuuden varastelutavoillaan, Sly arvostaa enemmän ystävyyttään partneriensa Bentleyn ja Murrayn kanssa sekä flirttailua tarkastaja Carmelita Foxin kanssa.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper on pesukarhu ja sarjan päähenkilö. Sly on maineikkaan Cooperin varasklaanin viimeinen vesa. Slyn ollessa kahdeksanvuotias Clockwerk murhasi hänen vanhempansa. Sly kasvoi suuren osan elämästään orpokodissa, jossa hän kohtasi parhaat ystävänsä Bentleyn ja Murrayn. Heidän kanssaan Sly perustaa varasjengin, Cooperin koplan. Koplalla ei ole niin sanottua johtajaa, koska joskus koplan jäsenet joutuvat vaikeuksiin ja yhden tai kahden jäsenen täytyy hoitaa hommat, mutta Sly on paras varastelija, joten hän hoitaa suurimman osan tehtävistä.

Bentley on Cooperin koplan aivot. Hän on kilpikonna, jonka erikoistaitoja ovat kaiken elektronisen, tietokoneiden ja räjähteiden tuntemus. Hän myös suunnittelee kaikki keikat ja auttaa Slyta kentällä. Myöhemmin Bentley halvaantuu jaloistaan, koska hän jää Clock-Lan nokan alle ja joutuu pyörätuoliin loppuelämäkseen.

Murray on koplan autonajaja ja lihakset. Ensimmäisessä pelissä Murray ei osaa puolustautua, joten Sly avustaa tätä keikoillaan. Seuraavissa osissa suurin osa Murrayn keikoista perustuu voimankäyttöön. Murray poistuu tiimistä väliaikaisesti Sly 2: Konnakopla -pelin tapahtumien jälkeen, koska hän pelkää loukkaavansa ystäviään, kuten Slyta ja Bentleyä. Hän opiskelee uniaikaa purppuran värisen Guru-koalan suojissa Australiassa. Murray palaa koplaan monen neuvottelun jälkeen, koska hän raivostuu Don Octavio -nimisen mafioson potkaistua Bentleyn pois pyörätuolistaan. Lopulta Murray päihittää Don Octavion kaksintaistelussa.

Carmelita Montaya Fox on Interpol-nimisessä virkavalta- ja lakijärjestössä poliisi/agentti ja myöhemmin Slyn tyttöystävä. Vaikka Carmelitalla on pakkomielle Slyn nappaamiseen, hänellä on myös tunteita tätä kohtaan. Sly käyttää Carmelitan tunteita hyväkseen paetakseen tämän kynsistä. Sukunimensä mukaisesti Carmelita on kettu. Hän myös auttoi Slyta Clockwerkin tuhoamisessa. Sly rakastaa Carmelitaa ja Sly 3:n lopussa pari paljastaa tunteensa toisilleen.

Clockwerk on Fiendish Five -rikollisjoukkion johtaja, joka tuntee syvää vihaa, kostonhimoa ja kateutta Cooper-klaanin menestystä kohtaan. Clockwerk on vannonut hävittävänsä Cooperien suvun maan päältä. Clockwerk vaihtoi kehonsa sieluttomaan koneistoon saavuttaakseen kuolemattomuuden, koska hän tiesi, että kuolisi ennen kuin ehtisi hävittää Cooper-suvun. Clockwerk muistuttaa jonkin verran isoa kotkaa, mutta hän on kuitenkin pöllö, tarkemmin huuhkaja.

Pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Raccoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sly Raccoon

Sly Raccoon julkaistiin Pohjois-Amerikassa vuonna 2002, Euroopassa alkuvuodesta 2003 ja Japanissa 2003 PlayStation 2:lle. Pelissä Slyn on palautettava sukunsa ”Varkaiden käsikirjan” sivut, jotka on varastanut pahamaineinen jengi, Varasviisikko (Fiendish Five). Viisikon johtaja on Clockwerk, jättimäinen puoliksi mekaaninen pöllö. Samalla Slyn ja koplan täytyy pysyä kaukana tarkastaja Carmelita Foxista, joka on vannonut saavansa Slyn kiinni laittaakseen tämän vankilaan. Sly Raccoon -peliä ei ole dubattu suomeksi.

Sly 2: Konnakopla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sly 2: Konnakopla

Sly 2: Konnakopla on pelisarjan toinen osa, joka julkaistiin vuonna 2004 Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, Japanissa 2005. Clockwerkin osat on ryöstetty ja Cooperin koplan täytyy varastaa ne takaisin Klaww Gangilta. Pelin dubbasi suomeksi Oy PVP Voice Ab.

Sly 3: Konnien kunnia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sly 3: Konnien kunnia

Sly 3: Konnien kunnia julkaistiin vuonna 2005 Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, Japanissa 2011 The Sly Trilogyn osana. Sly on saanut kuulla Cooperin holvista, suuresta säiliöstä, johon hänen esi-isänsä ovat vuosien aikana säilöneet suuren osan aarteistaan. Hänen täytyy päästä sinne. Valitettavasti saari, jolla holvi sijaitsee, on julman Tri. M:n hallussa. Hän on ansoittanut saaren niin, että sinne on miltei mahdoton päästä. Slyn on koottava vanha koplansa ja löytää siihen pari uutta jäsentä päästäkseen holviin ja voittaakseen Tri. M:n. Pelin dubbasi suomeksi Oy PVP Voice Ab.

The Sly Trilogy/Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sly Collection (Euroopassa nimellä The Sly Trilogy) on Sanzaru Gamesin PlayStation 3:lle kehittämä ja vuonna 2010 Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sekä Japanissa 2011 julkaistu pelikokoelma. Se sisältää HD -laatuiset versiot kolmesta ensimmäisestä Sly-pelistä. Kokoelma sisältää myös PlayStation Move -minipelejä. Vuoden 2013 lopussa Sony Entertainment painatti peliä uudestaan kahden vuoden tauon jälkeen. Sly 2- ja Sly 3 -pelejä voi pelata suomen kielellä.

Sly Cooper: Thieves in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper: Thieves in Time on PlayStation 3:lle ja PlayStation Vitalle julkaistu Sly-sarjan neljäs osa. Slyn esi-isät ovat pulassa uuden ja tuntemattoman vihollisen ja tämän apureiden takia, joten Slyn, Bentleyn ja Murrayn täytyy lähteä ajassa taaksepäin pysäyttämään roistot ja korjaamaan historia aikakoneella, minkä Bentley mainitsi Sly 3:ssa. Peli julkaistiin alkuvuodesta 2013 Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan. Japanissa peli on julkaistu mutta sitä ei ole dubattu Japaniksi.

Bentley’s Hackpack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bentley’s Hackpack sisältää kaikkia Sly Cooper: Thieves in Time -pelissä olevia Bentleyn hakkerointipelejä. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle ja PlayStation Vitalle vuonna 2013 sekä Androidille ja iOS:lle vuonna 2014.

Sly Cooper Trilogy/Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper Collection (Euroopassa Sly Cooper Trilogy) on Sanzaru Gamesin kehittämä pelikokoelma PlayStation Vitalle. Se sisältää pelisarjan ensimmäiset kaksi osaa. Pelin mukana myös tulee kuponki, jolla voi ostaa kolmannen pelin Playstation Storesta. Peli julkaistiin keväällä 2014 Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Sly 2- ja Sly 3 -pelejä voi pelata suomen kielellä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]