Sly Cooper

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee videopelisarjaa. Päähahmosta on erillinen artikkeli.
Sly Cooper

Sly Cooper series.png

Kehittäjä Sucker Punch Productions
(2002–2005)
Sanzaru Games (2010–)
Julkaisija Sony Computer Entertainment
Lajityyppi tasohyppely, hiiviskely
Alusta PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Vita, PlayStation 4
Ensijulkaisu Sly Raccoon (2002)
Viimeisin julkaisu Sly Cooper: Thieves in Time (2013)
Kotisivut slycooper.com
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Sly Cooper on tasohyppely- ja hiiviskelypelisarja PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, PlayStation Vitalle ja PlayStation 4:lle

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper -pelit ovat pääasiallisesti kolmannen persoonan tasohyppelyitä. Pelaaja ohjaa Sly Cooperia tai yhtä hänen koplalaistaan, läpäistääkseen tehtäviä edetääkseen uusille tasoille. Sly on hyvin ketterä ja osaa käyttää rakennusten arkkitehtuuria hyväkseen, kiipeilläkseen putkissa, hiipiäkseen reunoja pitkin ja pomppiakseen lipputangoissa. Sly osaa myös käyttää ”varasaistiaan” ja sukunsa mestarivarasliikkeitä, joita hän oppii eri peleissä. Taistelussa Sly käyttää keppiään. Pelaaja voi myös ohjata Bentleytä ja Murrayta.

Jokainen peli on jaettu useisiin keikkoihin, ja suorittaakseen sen Slyn ja koplan täytyy suorittaa eri ala-tehtäviä. Ensimmäisessä pelissä tasohyppelymäisiin tehtäviin pääsi suoraan ns. pelikeskuksesta. Toisessa ja kolmannessa on isoja vapaita alueita, joihin on merkattu sinne tänne tehtäviä suoritettavaksi. Kentän viimeinen tehtävä on aina operaatio, jossa on mukana lopputaistelu.

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooperin maailma on asutettu eläimillä sarjakuvamaisessa film noir -ympäristössä. Tarina keskittyy Sly Cooperiin, nuoreen pesukarhuun ja pitkän linjan mestarivarassuvun viimeiseen jäseneen. Cooperin suku on opettanut mestarivarasliikkeensä sukupolvelta sukupolvelle käyttämällä ”Varkaiden käsikirjaa” (Thievius Racoonus), kirjaa joka sisältää kaikki Cooperin suvun salaisuudet ja temput. Siinä missä Cooperin suvun jäsenet ovat keränneet massiivisen omaisuuden varastelutavoillaan, Sly arvostaa enemmän ystävyyttää partneriensa Bentleyn ja Murrayn kanssa sekä tarkastaja Carmelita Foxin kanssa flirttailua.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper on pesukarhu ja sarjan päähenkilö. Sly on maineikkaan Cooperin varasklaanin viimeinen vesa. Slyn ollessa kahdeksanvuotias Fiendish Five murhasi hänen vanhempansa. Sly kasvoi suuren osan elämästään orpokodissa, jossa hän kohtasi parhaat ystävänsä Bentleyn ja Murrayn. Heidän kanssaan Sly perustaa varasjengin, Cooperin koplan. Hän on jengin johtaja ja paras varastelija, joten hän hoitaa suurimman osan tehtävistä.

Bentley on Cooperin koplan aivot. Hän on kilpikonna, jonka erikoistaitoja ovat kaiken elektronisen, tietokoneiden ja räjähteiden tuntemus. Hän myös suunnittelee kaikki keikat, ja auttaa Slyta kentällä. Myöhemmin Bentley halvaantuu jaloistaan,koska hän jää Clock-La:n nokan alle ja joutuu olemaan pyörätuolissa loppuelämänsä ajan.

Murray on koplan autonajaja ja lihakset. Ensimmäisessä pelissä Murray ei osannut puolustatutua ollenkaan, joten Sly avusti tätä keikoillaan. Seuraavissa osissa suurin osa Murrayn keikoista perustuu voiman käyttöön. Murray poistui tiimistä väliaikaisesti Sly 2: Konnakopla- pelin tapahtumien jälkeen, koska hän pelkäsi loukkaavansa (vaikka ei hän sellaista tehnyt) taas ystäviään, kuten Slyta ja Bentleytä. Hän opiskeli uniaikaa purppuran värisen koalan, Gurun suojissa jossain päin Australiaa. Murray palasi taas koplaan monen neuvottelun jälkeen, koska hän raivostui Don Octavio- nimisen mafioson potkaistua Bentleyn pois pyörätuolistaan. Lopulta Murray päihitti Don Octavion kaksintaistelussa.

Carmelita Fox on Slyn verivihollinen ja myöhemmin tyttöystävä. Vaikka Carmelitalla on pakkomielle Slyn nappaamiseen, on hänellä tunteita tätä kohtaan. Sly käyttää Carmelitan tunteita hyväkseen paetakseen tämän kynsistään. Kuten sukunimestä voi päätellä, Carmelita on kettu. Hän myös auttoi Slyta Clockwerkin tuhoamisessa.

Ja muita hahmoja: Sir Raleigh, Kovanaama, Mz Ruby, Pandakunkku, Clockwerk, Dimitri, Rajan, Kreivitär, Jean Bison, Neyla, Arpeggio, Don Octavio, Musta Paroni tai Penelope, LeFwee, Mustatäplä-Pete, Guru, El Jefe, Seriffi Toothpick, Grizz, Musta Ritari tai Penelope, neiti Decibel, Le Paradox, Slyn isä, Slyn äiti, Riochi Cooper, Tennessee Kid Cooper , "Bob" Cooper, Sir Galleth Cooper, Salim Al-Kupar, Henriette "Yksi-silmä" Cooper, Slaigh MacCooper, Otto Van Cooper, Slytunkhamen I Cooper, Slytunkhamen II Cooper, Slytunkhamen III Cooper, Thaddeus Winslow Cooper I, Thaddeus Winslow Cooper II, Thaddeus Winslow Cooper III, Conner Cooper, Drake Cooper, Sally Cooper, Dev Cooperinda, Chris Cooper, Karin Coopergiwa, Rob MacCooper, B.F. Cooper, Suzanne Cooper, Sir Andrew Cooper, Kelle McCooper, Bruce O'Coop, Matthew de la Coopeur, Huckleberry Cooper, Colonel Reid Cooper ja Augustine Cooper.

Pelisarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Raccoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sly Raccoon

Sly Raccoon julkaistiin Pohjois-Amerikassa vuonna 2002, Euroopassa alkuvuodesta 2003 ja Japanissa 2003 PlayStation 2:lle. Pelissä Slyn täytyy palauttaa sukunsa ”Varkaiden käsikirjan” sivut takaisin, jotka ovat varastaneet pahamaineinen jengi, Varasviisikko (Fiendish Five). Viisikon johtaja on Clockwerk, jättimäinen robottipöllö. Samalla Slyn ja koplan täytyy pysyä kaukana tarkastaja Carmelita Foxista, joka on vannonut saavansa Slyn kiinni laittaakseen tämän vankilaan. Sly Raccoon -peliä ei ole dubattu suomeksi.

Sly 2: Konnakopla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sly 2: Konnakopla

Sly 2: Konnakopla on pelisarjan toinen osa, se julkaistiin vuonna 2004 Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, Japanissa 2005. Clockwerkin osat on ryöstetty ja Cooperin koplan täytyy varastaa ne takaisin Klaww Gangilta. Pelin dubbasi suomeksi PVP-Voice OY.

Sly 3: Konnien kunnia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Sly 3: Konnien kunnia

Sly 3: Konnien kunnia julkaistiin vuonna 2005 Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa, Japanissa 2011 (The Sly Trilogyssä) Sly on saanut kuulla Cooperin holvista, suuresta säiliöstä, johon hänen esi-isänsä ovat vuosien aikana säilöneet suuren osan aarteistaan. Hänen täytyy päästä sinne. Valitettavasti saari, jolla holvi sijaitsee, on julman Tri. M:n hallussa. Hän on ansoittanut saaren niin, että sinne on miltei mahdoton päästä. Slyn täytyy kerätä kokoon vanha koplansa ja löytää siihen pari uutta jäsentä päästäkseen holviin ja voittaakseen Tri. M:n. Pelin dubbasi suomeksi PVP-Voice OY.

The Sly Trilogy/Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sly Collection (Euroopassa nimellä The Sly Trilogy) on Sanzaru Gamesin kehittämä ja PlayStation 3:lle Vuonna 2010 Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, Japanissa 2011 julkaistu pelikokoelma, joka sisältää uudelleentehdyt versiot kolmesta ensimmäisestä Sly-pelistä. Kokoelma sisältää myös PlayStation Move -minipelejä. Vuonna 2013 lopussa Sony Entertaiment painatti peliä uudestaan kahden vuoden tauon jälkeen. Sly 2 ja Sly 3 pystyy pelaamaan suomen kielellä.

Sly Cooper: Thieves in Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper: Thieves in Time on PlayStation 3:lle ja PlayStation Vitalle julkaistu Sly-sarjan neljäs osa. Slyn esi-isät ovat pulassa uuden ja tuntemattoman vihollisen ja tämän apureiden takia. Peli julkaistiin alkuvuodesta 2013 Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan. Japanissa peliä ei ole julkaistu.

Bentley’s Hackpack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bentley’s Hackpack sisältää kaikkia Sly Cooper: Thieves in Time -pelissä olevia Bentleyn Hakkerointi pelejä. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle ja PlayStation Vitalle vuonna 2013 sekä Androidille ja iOS:lle vuonna 2014.

Sly Cooper Trilogy/Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sly Cooper Collection (Euroopassa Sly Cooper Trilogy) on Sanzaru Gamesin kehittämä pelikokoelma PlayStation Vitalle, joka sisältää pelisarjan ensimmäiset kaksi osaa. Pelin mukana tulee kuponki, jolla voi ostaa kolmannen pelin Playstation Storesta. Julkaistiin keväällä 2014 Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]