Sitruunasooda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Citron pressé.jpg

Sitruunasooda on nimitys sitruunaa tai sitruunaesanssia sisältävälle hiilihapotetulle ja makeutetulle virvoitusjuomalle. Hiilihapotettua vettä, jota toisinaan kutsutaan myös kivennäisvedeksi, nimitetään soodavedeksi. Nykyään tunnetuimpia sitruunasoodan kaltaisia juomia ovat The Coca-Cola Companyn markkinoima Sprite ja PepsiCon markkinoima 7 Up. Myös PepsiCon valmistama Mountain Dewin on sanottu olevan sitruunasooda.

Sitruunasooda oli Omenaporeen ohella Suomen vanhin virvoitusjuoma. Suomessa Sitruunasooda-nimistä juomaa valmistivat 1930-luvulla ainakin lahtelainen Mallasjuoma ja Porin Oluttehdas[1]. Vielä vuoden 1930 tienoilla sitruunasooda myytiin ainakin maaseudulla apteekista.[2] Juoma oli Spriten kaltaista väritöntä sitruunalimonadia, joskin suosittuja ulkomaisia merkkejä selvästi makeampaa. Juoman lempinimi oli Sittis tai ”Sittisooda”. Juoman valmistus loppui Hartwallin ostettua Mallasjuoman 1980-luvulla. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas valmistaa vastaavaa juomaa nimellä Laitilan Sitruunasooda tai Erikoissitruunasooda.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maukkaat virvoitusjuomat! Elka.fi (Web Archive).
  2. Siltala, Juha: Lapuan liike ja kyyditykset 1930, s. 286. Helsinki: Otava, 1985. ISBN 951-1-087716-9.
  3. Sitruunasooda. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.