Sitruunasooda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sitruunasooda tai limonadi on nimitys sitruunaa tai sitruunaesanssia sisältävälle hiilihapotetulle ja makeutetulle virvoitusjuomalle. Hiilihapotettua vettä, jota toisinaan kutsutaan myös kivennäisvedeksi, nimitetään soodavedeksi. Nykyään tunnetuimpia sitruunasoodan kaltaisia juomia ovat The Coca-Cola Companyn markkinoima Sprite ja PepsiCon markkinoima 7 Up. Myös PepsiCon valmistama Mountain Dewin on sanottu olevan sitruunasooda.

Sitruunasooda oli Omenaporeen ohella Suomen vanhin virvoitusjuoma. Suomessa Sitruunasooda-nimistä juomaa valmistivat 1930-luvulla ainakin lahtelainen Mallasjuoma ja Porin Oluttehdas[1]. Vielä vuoden 1930 tienoilla sitruunasooda myytiin ainakin maaseudulla apteekista.[2] Juoma oli Spriten kaltaista väritöntä sitruunalimonadia, joskin suosittuja ulkomaisia merkkejä selvästi makeampaa. Juoman lempinimi oli Sittis tai ”Sittisooda”. Juoman valmistus loppui vuonna 1971 panimoalan yhteisestä päätöksestä, kun hintasäännöstely oli pitänyt sitruunasoodan hinnan samana vuodesta 1965 ja valmistus oli kannattamatonta[3]. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas valmistaa vastaavaa juomaa nimellä Laitilan Sitruunasooda tai Erikoissitruunasooda.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maukkaat virvoitusjuomat! Elka.fi (Web Archive).
  2. Siltala, Juha: Lapuan liike ja kyyditykset 1930, s. 286. Helsinki: Otava, 1985. ISBN 951-1-087716-9.
  3. Kun pore pantiin pulloon. (Aukeaman juttu Suomen virvoitusjuomateollisuuden historiasta.) Helsingin Sanomat, 15.1.1978, s. 18. Näköislehti (maksullinen).
  4. Sitruunasooda. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.