Sitruunasooda

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sitruunasooda on nimitys sitruunaa tai sitruunaesanssia sisältävälle hiilihapotetulle ja makeutetulle virvoitusjuomalle. Hiilihapotettua vettä, jota toisinaan kutsutaan myös kivennäisvedeksi, nimitetään soodavedeksi. Nykyään tunnetuimpia sitruunasoodan kaltaisia juomia ovat The Coca-Cola Companyn markkinoima Sprite ja PepsiCon markkinoima 7 Up.

Suomessa Sitruunasooda-nimistä juomaa valmistivat ainakin lahtelainen Mallasjuoma ja Porin Oluttehdas[1]. Juoma oli Omenaporeen ohella Suomen vanhin virvoitusjuoma. Vielä vuoden 1930 tienoilla sitruunasooda myytiin ainakin maaseudulla apteekista.[2] Juoma oli Spriten kaltaista väritöntä sitruunalimonadia, joskin suosittuja ulkomaisia merkkejä selvästi makeampaa. Juoman lempinimi oli Sittis tai ”Sittisooda”. Juoman valmistus loppui Hartwallin ostettua Mallasjuoman 1980-luvulla. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas valmistaa vastaavaa juomaa nimellä Laitilan Sitruunasooda tai Erikoissitruunasooda.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.elka.fi/kotisivu/index.php?id=189&page=Virvoitusjuomat
  2. Siltala, Juha: Lapuan liike ja kyyditykset 1930, s. 286. Helsinki: Otava, 1985. ISBN 951-1-087716-9.
  3. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Sitruunasooda
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.