Sitruunasooda

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sitruunasooda on nimitys sitruunaa tai sitruunaesanssia sisältävälle hiilihapotetulle ja makeutetulle virvoitusjuomalle. Hiilihapotettua vettä, jota toisinaan kutsutaan myös kivennäisvedeksi, nimitetään soodavedeksi. Nykyään tunnetuimpia sitruunasoodan kaltaisia juomia ovat The Coca-Cola Companyn markkinoima Sprite ja PepsiCon markkinoima 7 Up.

Suomessa Sitruunasooda-nimistä juomaa valmistivat ainakin lahtelainen Mallasjuoma ja Porin Oluttehdas[1]. Juoma oli Omenaporeen ohella Suomen vanhin virvoitusjuoma. Vielä vuoden 1930 tienoilla sitruunasooda myytiin ainakin maaseudulla apteekista.[2] Juoma oli Spriten kaltaista väritöntä sitruunalimonadia, joskin suosittuja ulkomaisia merkkejä selvästi makeampaa. Juoman lempinimi oli Sittis tai ”Sittisooda”. Juoman valmistus loppui Hartwallin ostettua Mallasjuoman 1980-luvulla. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas valmistaa vastaavaa juomaa nimellä Laitilan Sitruunasooda tai Erikoissitruunasooda.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.elka.fi/kotisivu/index.php?id=189&page=Virvoitusjuomat
  2. Siltala, Juha: Lapuan liike ja kyyditykset 1930, s. 286. Helsinki: Otava, 1985. ISBN 951-1-087716-9.
  3. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas: Sitruunasooda
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.