Mallasjuoma

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mallasjuoma (pidemmin Osakeyhtiö Mallasjuoma) oli kauppias Henrik Mattsonin poikiensa Ernst Mattsonin ja Maximillian Mattsonin kanssa 1912 perustama panimo.[1]

Sen taustalla oli Henrik Mattsonin aiempi kokomus panimoalasta. Hän oli aloittanut oluenpanemisen jo vuonna 1874 ostamalla Hollolan kunnan puolella silloin kuuluneessa Niemessä sijainneen panimon, jonka kapteeni August Fellman ja apteekkari Wahlstedt olivat perustaneet vuonna 1872. 1902 Mattson oli siirtänyt panimotoiminnan Lahden kaupungin puolella Vapaudenkadulle Uusi Olutpanimo Oy:n nimisenä.[1]

1917 Uusi Panimo lakkautettiin ja sen tuotantorakennukset muutettiin asuinrakennuksiksi.

Osakeyhtiö Mallasjuoma perusti panimon Lahden Päijänteenkadulle, mistä tuli Mallasjuoman pääpaikka sen toiminnan pääpaikka 1930-luvulle. Mallasjuoma valmisti aluksi vain mietoja olutjuomia. Sen alku oli vaikea, mutta ensimmäisen maailmansodan alkuvuosien huippusuhdanteessa 1916 sen tuotanto koostui miltei 3 000 000 litrasta mietoja olutjuomia, minkä tuotannon saavuttamiseen sisällissodan jälkeen meni 20 vuotta.

Mattsoneiden kuoltua 1920-luvulla yritystä johti sen entinen isännöitsijä (tehtaanjohtaja) Gunnar Åhfelt-Arjamo. Suomeen tuli kieltolaki 1919 ja Mallasjuoma otti tuotantoonsa myös virvoitusjuomat 1920-luvulla. 1932 jälkeen, kun kieltolaki kumottiin, alkoi Mallasjuoma tehdä II- ja III -veroluokkien oluita ja perusti 1935 Lahden Erikoisoluen.

Mallasjuoma rakennutti 1930-luvun lopulla Sammonkadun ja Nastolankadun kulmaan viisikerroksisen tehtaan, joka oli tekniikaltaan yksi Euroopan nykyaikaisimmista.

1950-luvulta alkaen Mallasjuomasta tuli lahtelaisuuden vertauskuva mainonnassa. Tutuiksi koko maassa tulivat sanonnat: "Ei oo Lahden voittanutta!" ja myöhemmin "Moi lahtelaista!"

1970-luvulla Mallasjuoma oli Suomen johtava panimotalo, mutta 1980-luvulla se jäi kolmanneksi Hartwallin ja Sinebrycoffin jälkeen. Pitkien omistajuuteen liittyvien oikeuskiistojen jälkeen Mallasjuoma yhdistyi Hartwall-yhtymään 1988,[2] ja Lahden tunnetut olut- ja virvoitusjuomamerkit hävisivät. 2008 kuitenkin Hartwall aloitti uudelleen Turun Auran tapaan entisen Mallasjuoman Lahden Sininen-nimisen oluen. Mallasjuoman tuotantolaitos Lahden keskustassa lopetettiin, mutta Hartwallin Etelä-Suomen tuotanto keskitettiin Kujalaan Lahdessa 2003.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhekielessä, erityisesti Lahdessa Mallasjuomaa on kutsuttu Malski-nimityksellä. Tällä nimellä kutsutaan myös kiinteistönkehitysaluetta, jossa Ristinkirkon pohjoispuolella olevaa aluetta, jossa on ollut Mallasjuoman panimo ennen ja jonne rakennetaan kerrostaloasuntoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]