Kivennäisvesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vähähiilihappoista kivennäisvettä

Kivennäisvesi (tunnetaan myös mineraalivetenä) on vesi, jonka mineraalipitoisuus on suurempi kuin tavanomaisen juomaveden. Luontaiset kivennäisvedet pumpataan lähteistä, joiden kivennäispitoisuus on suuri, muut kivennäisvedet ovat vesijohtovettä, johon on lisätty kivennäisiä eli mineraaleja ja toisinaan myös makuaineita.

EU-säädösten määritelmien mukaisten luontaisten kivennäisvesien kivennäisainesisältö on peräisin maanalaisista vesikerrostumista, muihin kivennäisvesiin ne lisätään. Euroopassa on runsaasti luontaisia kivennäisvesilähteitä, Suomessa on ainoastaan yksi hyväksytty luontaisen kivennäisveden pullottamo. Maustetuissa kivennäisvesissä saa olla aromeja, säilöntäaineita, happamuudensäätöaineita, värejä ja fruktoosia sekä kevytversioissa makeutusaineita.[1] Luontaiset kivennäisvedet pullotetaan lähteellä. Niihin saa lisätä hiilihappoa.

Monista kivennäisvesistä on viinien tapaan muodostettu tavaramerkkejä.

Kivennäisvedet voidaan jakaa kivennäisvesiin ja vähän natriumia sisältäviin kivennäisvesiin.lähde? Perinteisiä kivennäisvesiä, joihin on lisätty natriumia, kutsutaan vichy- eli vissy(ves)iksi, joiden nimitys tulee Ranskassa sijaitsevasta Vichyn kaupungista. Vähän natriumia sisältävissä on joko veden luonnostaan sisältämä vähäinen natrium-määrä tai se on poistettu jopa miltei kokonaan.

Kivennäisvesiin lisätään usein hiilihappoa. Vähän hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ovat usein vähän natriumia sisältäviä. Runsaasti hiilihapotetut kivennäisvedet ovat usein vissyvesiä eli niihin on lisätty natriumia. Kivennäisvesiä voidaan lisäksi maustaa tai aromatisoida tai tehdä terveysvaikutteisiksi ruokavalioiden mukaan.

Terveysvaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut mehujen ja kivennäisveden nauttimista elimistön suolatasapainon säilyttämiseksi helteellä.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pakkausmerkinnät, Eviran kampanjasivusto
  2. Helteestä kärsivät eniten lapset, ikääntyneet ja sairaat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 12.7.2010. Arkistoitu 17.7.2010. Viitattu 19.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]