Sisältömarkkinointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisältömarkkinointi (engl. content marketing) on yrityksen liiketoiminnan edistämiseen tähtäävää ja asiakkaan tarpeista nousevaa sisällöntuotantoa, jonka tarkoituksena on sitouttaa olemassa olevia asiakkaita ja hankkia uutta asiakaspintaa. Sisältömarkkinointia tehdään nykyään yleisimmin verkossa, mutta se on tuttu myös perinteisimmistä medioista, esimerkiksi asiakaslehdistä.lähde?

Sisältömarkkinointi perustuu hyvään sisältöön, joka joko hyödyttää, huvittaa tai informoi lukijaansa tai katsojaansa. Se on näin ollen myös usein asiantuntijamarkkinointia, jolla yritys tuo esille omaa osaamistaan. Verkossa sisältömarkkinointiin liittyy olennaisesti myös asiakaspalvelun näkökulma, sillä sisältöjä tuotetaan asiakkaitten tarpeista käsin.

Sisältömarkkinointi on kattotermi kaikille markkinointitermeille, jonka alla luodaan tai jaetaan sisältöjä, joiden avulla pyritään joko sitouttamaan olemassa olevia asiakkaita tai laajentamaan potentiaalista asiakaspohjaa. Sisältömarkkinointi ei ole mainostamista tai tyrkyttämistä, vaan sen avulla luodaan korkealaatuista ja arvokasta informaatiota tai muuten asiakkaille tärkeitä sisältöjä.

Sisältömarkkinoinnin hyöty verrattuna mainontaan tai perinteisiin markkinoinnin keinoihin on sen tuoma konkreettinen ja hyödyllinen arvo yleisöille. Parhaimmillaan hyvät sisällöt leviävät viraalisti, jolloin ihmiset jakavat niitä omaehtoisesti toisilleen. Sisältöjen keskeisenä leviämiskeinona käytetään paitsi erilaisia sosiaalisia medioita, olemassa olevia markkinointiväyliä sekä viraalimarkkinoinnnin yhteydessä suosittelua.

Yritysjournalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritysjournalismi on markkinoinnin keino, jonka tavoite on kasvattaa yrityksen liiketoimintaa ja vaikuttaa ihmisten mielikuviin tuottamalla heille tietoa, jonka he kokevat arvokkaaksi. Esimerkkejä yritysjournalismista ovat muun muassa asiakas-, jäsen- ja henkilöstölehdet, verkkopalvelut sekä yritysten blogit. Hyvään yritysjournalistiseen tapaan kuuluu viestin lähettäjän ja hänen tarkoitusperiensä selkeä esiintuonti sekä viestin vastaanottajan mahdollisuus kieltäytyä vastaanottamasta viestiä.lähde?

Termin yritysjournalismi toivat markkinointiviestintäalan keskusteluun vuoden 2005 paikkeilla asiakaslehtien tekijäyritys Kynämies. Käsite herätti keskustelua, jossa monet saman alan yritysten edustajat ilmoittivat mieluummin käyttävänsä termejä yhteisö- tai sidosryhmäviestintä kuin journalismi.[1][2]

Joidenkin alan keskustelijoiden mukaan yritysjournalismi on synonyymi käsitteelle sisältömarkkinointi.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Markku Niiniluoto: Viestintätoimistot ja asiakaslehdet lehdistöfreen suurin toimeksiantaja, Suomen freelance-journalistit ry 29.8.2007. Viitattu 26.2.2014.[vanhentunut linkki]
  2. Heidi Sadonoja: Yritysjournalismia, piilomainontaa vai journalismia yrityksistä? Auran yrittäjäyhdistyksen Yritteliäs Auranmaa -vuosijulkaisun analyysi, s. 7, 30. Opinnäytetyö. Turku: Diakonia-ammattikorkeakoulu, Viestinnän koulutusohjelma, 2009. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 26.2.2014).
  3. Janne Ansaharju: Avainsanat yritysjournalismi, Sisältömarkkinoinnilla on korkeampi moraali kuin journalismilla, Sisältömarkkinointi.fi 2.10.2012. Viitattu = 26.2.2014.