Scarface: The World Is Yours

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Scarface: The World Is Yours
Kehittäjä Radical Entertainment
Julkaisija Vivendi Universal Games
Jakelija Nintendo eShop
Säveltäjä Marc Baril
Julkaistu NA 25. heinäkuuta 2006
EU 28. heinäkuuta 2006
AU 30. heinäkuuta 2006
Wii
NA 28. huhtikuuta 2007
EU 4. kesäkuuta 2007
AU 11. kesäkuuta 2007
Lajityyppi toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
ESRB: Mature
OFLC: MA15+
PEGI: 18+
USK: 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, Wii
Jakelumuoto Optinen levy ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Scarface: The World Is Yours on Radical Entertainmentin kehittämä ja Vivendi Universal Gamesin vuonna 2006 julkaisema toimintaseikkailupeli, joka perustuu vuoden 1983 elokuvaan Scarface – arpinaama. Peli ei kuitenkaan seuraa elokuvan juonta, vaan Tony Montana onnistuu selviytymään taistelusta kartanossaan, eikä kuole niin kuin elokuvassa. Tämän jälkeen Tony alkaa uudelleenrakentaa huumeimperiumiaan ja suunnittelemaan kostoa.

Peli on hyvin samankaltainen kuin Grand Theft Autot, jotka ovat myös useaan otteeseen viitanneet Scarface-elokuvaan hahmojen kommenteilla, rakennuksilla ja musiikilla. Grand Theft Auto: Vice Cityssä on esimerkiksi easter egginä Scarfaceen viittaava verinen asunto ja Grand Theft Auto 3:ssa on kokonainen radiokanava vain Scarface-elokuvan musiikkia.

Elokuvassa Tony Montanaa esittävä Al Pacino ei ääninäytellyt pelissä Montanaa, sillä hänen äänensä on muuttunut vuosien tupakoimisen jälkeen. Imitaattori André Sogliuzzo on kuitenkin Pacinon valitsema.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Scarface: The World Is Yoursissa tienataan rahaa tekemällä likaisia hommia ja välittämällä huumeita. Myös rahapelit ovat pelattavissa. Rahaa on tarjolla myös laittomissa tappeluissa, joihin voi osallistua vedonlyöjänä. Lisäksi paikallisia pikkujengejä tulee hävittää, josta palkintona on rahaa, aseita ja huumeita sekä alueen hallinta. Jengejä vastaan taisteleminen kuitenkin kasvattaa gangheat-mittaria, joka täyttyessään aiheuttaa Tonylle vaikeuksia. Myös poliiseista on harmia; Vice-poliiseille kannattaa aika-ajoin suorittaa lahjuksia, jotta heat-mittarin saa laskemaan. Myymällä pikkudiilereille kokaiinia, gangheat-mittari laskee hiukan, edellyttäen, että kaupat onnistuvat. Pelaajan täytyy kasvattaa tasoaan, mikä mahdollistaa isommat huumekaupat, paremmat aseet sekä pelin etenemisen.

Pelissä voi myös ostaa (tai vaihtoehtoisesti varastaa) lukuisia erilaisia autoja ja palveluja. Autoja kannattaa omistaa, sillä omat autot kestävät enemmän ja ovat yleensä nopeampia. Tason noustessa pelaaja voi ostaa myös erilaisia veneitä, apureita ja parannuksia. Kun rahaa on kertynyt useampia miljoonia dollareita, on niillä mahdollisuus ostaa erilaisia erikoisuuksia ja sijoittaa yrityksiin. Erikoisuuksien ostaminen nostaa mahdollisuuksia tason nostoon. Sijoituksista saa erityisominaisuuksia Tonylle ja hänen apureilleen. Tonyn ohella myös osa hänen apureistaan ovat pelattavia ja heillä on omia pieniä tehtäviään.

Olennaista menestyksellisessä pelaamisessa on balls-mittarin käyttö. Leffasta tuttu sanonta ”All I got is my word and my balls, and I don’t brake them for no-one” on Tonyn motto. Kun balls-mittari on täynnä, on Tonylla mahdollisuus käyttää mittari tyhjäksi ”Blind Rage” -ominaisuutta, jolloin Tony muuttuu hetkeksi kuolemattomaksi. Tänä aikana myös tähtääminen on helppoa ja nopeaa. Balls-mittaria voi käyttää hädän alaisessa tilanteessa myös rahan saamiseksi. Eräs tärkeä balls-mittarin täyttäjä ja rahan lähde on katuautokisat. Autot ovat lisäksi pääosassa myöhemmin pelissä, kun Tony tehtävässä ”Distribution” jakelee kokaiinit front-bisneksiinsä. Pelin edetessä Tonylla on käytettävissä erittäin paljon rahaa, jota voi törsätä muun muassa kiinteistöihin. Myös Tonyn kartano on rahalla sisustettavissa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli alkaa siitä mihin elokuva päättyi. Tony Montana tappaa suuren joukon Sosan miehiä ja pakenee. Hänen luullaan kuolleen, mutta pian Tony palaa kuvioihin ja janoaa kostoa. Tony tapaa Felixin ja aloittaa työt. Ensin Tony käy Diaz-veljesten kimppuun. Touhu muuttuu henkilökohtaiseksi kun paljastuu, että Diazit tappoivat Tonyn äidin. Raivoissaan Tony hyökkää Diazien autoliikkeeseen ja pilkkoo ganstereita moottorisahalla, myös Diazit. Tony ostaa paljon yrityksiä, kuten Babylon-klubin. Tony onnistuu varastamaan Gaspar Gomezin matkapuhelimen, johon Gaspar ja Sosa soittelevat jatkuvasti.

Saatuaan tarpeeksi mainetta, Sandman-saarilla toimiva Sandman ottaa yhteyttä Tonyyn. Nacho Contreras, paikallinen huumepomo, joka oli osallisena Tonyn murhayrityksessä, omistaa tankkerin yhdellä saarista. Tonyn tuhottua Nachon joukot, Nacho hyppää laidan yli. Tony ampuu tätä tarkkuuskiväärillä jalkaan, ja hai syö hänet.

Tony puhuu satamapäällikölle, joka kertoo, että Nachon miehet aikovat räjäyttää toisen tankkerin, joka seilaa ulapalla. Tässä tankkerissa on satoja kiloja kokaiinia. Tony hyökkää helikopterilla laivalle ja purkaa pommit. Tapettuaan kapteenin Tonylle selviää, että ruumassa on myös laittomia siirtolaisia. Tony lupaa heille töitä, jos he ohjaisivat aluksen satamaan. Tony ostaa uusia yrityksiä, joiden joukossa on muun muassa Sun Ray Hotel, elokuvan kuuluisan moottorisahakohtauksen näyttämö.

Lopulta Tony päättää matkustaa Boliviaan, tappaakseen Sosan, Gaspar Gomezin ja Sheffieldin. Sheffield on kiero asianajaja, joka petti Tonyn. Taistelusta tulee pitkä ja verinen. Lopussa Tony ja Sosa ovat vastakkain. Tony selviää kaksintaistelun voittajaksi ja vahvimmaksi huumekeisariksi. Loppukohtauksessa Tony on kylvyssä yhden tyttöystävänsä kanssa katsomassa uutisia. Pelin viimeiset sanat ovat: ”Say goodnight to the bad guy!”

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Minimivaatimukset Windowsilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Windows XP, jossa ServicePack 2
  • Pentium 4, 1.8 GHz tai AMD:n vastaava
  • 256 MB RAM-muistia
  • DirectX 9.0c:tä (asennus mukana pelissä) tukeva näytönohjain ja äänikortti
  • Microsoft yhteensopivat hiiri ja näppäimistö
  • 16x DVD-ROM-asema
  • 2,9 GB vapaata kiintolevytilaa
Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.