Tony Montana (hahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Montana
Tony Montanan elokuvassa Scarface – arpinaama
Tony Montanan elokuvassa Scarface – arpinaama
Luoja(t) Oliver Stone
Näyttelijä(t) Al Pacino
Ensi-
esiintyminen
Scarface – arpinaama (1983)
Viimeinen
esiintyminen
Scarface: The World Is Yours (2006)
Kustantaja Universal Pictures
Henkilötiedot
Koko nimi Antonio Montana
Status huumeparoni, gangsteri
Sukupuoli mies
Kotipaikka Kuuba
Asuinpaikka Miami, Yhdysvallat
Suhteet
Vanhemmat Georgina Montana (äiti)
Sisarukset Gina Montana
Puoliso(t) Elvira Hancock
Tutut Manny Ribera

Antonio ”Tony” Montana on Al Pacinon esittämä kuvitteellinen hahmo, joka esiintyy elokuvassa Scarface – arpinaama (1983) ja videopelissä Scarface: The World Is Yours (2006). Hahmo perustuu osittain Arpinaama-elokuvan Tony Camonteen.

Hahmo elokuvassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tony Montana on kuubalainen gangsteri, joka saapuu Marielin venekuljetuksissa Yhdysvaltoihin yhdessä monien muiden kuubalaisten kanssa. Hän sekaantuu rikollisuuteen jo maahanmuuttajien leirissä puukottaessaan Emilio Rebengaa, Fidel Castron avustajaa. Yhdessä ystävänsä Manolo ”Manny” Riberan kanssa Tony työskentee nakkikioskilla, kunnes he saavat eräältä rikolliselta tehtäväkseen ostaa kokaiinia kolumbialaiselta huumejengiltä. Tapaamisessa he joutuvat kuitenkin väijytykseen, ja Tonyn ystävä Angel surmataan moottorisahalla. Tony ja Manny selviytyvät ja saavat huumeet haltuunsa.

Tony alkaa työskennellä huumeruhtinas Frank Lopezille ja rakastuu tämän vaimoon Elvira Hancockiin. Tony vakuuttaa järjestävänsä Lopezin ja bolivialaisen huumeruhtinaan Alejandro Sosan huumesopimuksen, jonka hinnaksi tulee 18 miljoonaa dollaria. Lopez kuitenkin suuttuu huomatessaan Tonyn tehneen huumesopimuksia omin päin. Pian miehet riitelevät myös Elvirasta, jolloin Lopez lähettää palkkatappajat Tonyn kimppuun. Tony selviytyy iskusta, murhaa Lopezin ja avioituu Elviran kanssa.

Tonysta tulee nopeasti yksi Miamin johtavista huumerikollisista tappaen kaikki häntä vastustavat tai henkeään uhkaavat, lukuun ottamatta naisia ja lapsia. Ollessaan huipulla Tony jää kuitenkin koukkuun kokaiiniin, mistä alkaa hänen elämänsä huiman laskun. Lopulta hän jää kiinni rahanpesusta ja veropetoksista. Kun Tony on vaarassa joutua vuosiksi vankilaan, hän pyytää apua Alejandro Sosalta. Vastapalvelukseksi Tonyn on autettava Sosan poliittisen vastustajan salamurhaamisessa. Suunnitelmasta poiketen myös salamurhakohteen vaimo ja lapset joutuvat tulilinjalle, minkä vuoksi Tony keskeyttää operaation. Sosa raivostuu ja vannoo tuhoavansa Montanan.

Henkilö, josta Tony välittää eniten, on hänen siskonsa Gina. Ylihuolehtivainen Tony kieltää sisartaan tapailemasta likaista bisnestä tekeviä miehiä. Gina alkaa kuitenkin tapailla Tonyn ystävä Mannya, ja päättää pitää suhteen salassa. Pari päättää hankkia Tonyn hyväksynnän menemällä naimisiin. Tonyn huumeidenkäytöstä johtuva inhimillinen reaktio tulee kuitenkin esille hänen nähdessään Mannyn ja Ginan yhdessä. Tony suuttuu ja ampui Mannyn kuoliaaksi, ennen kuin he ehtivät kertoa häistä. Tietyistä elokuvan kohtauksista voi tehdä myös sellaisen tulkinnan, että Tony haluaisi maata siskonsa kanssa.

Järkyttynyt Gina yrittää ampua Tonyn, mutta samalla Sosan joukot tunkeutuvat Tonyn kartanoon ja ampuvat sekä talon palvelusväen että Ginan. Raivostunut Tony tappaa armottomasti lukuisia tunkeutujia, mutta lopulta Sosan luottomies Skull yllättää hänet takaapäin tappaen Tonyn haulikolla. Tony putoaa parvekkeen kaiteen yli vesilähdealtaaseensa, jonka yläpuolella olevassa patsaassa lukee ”The World is Yours”.

The World is Yours[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 julkaistu Scarface: The World Is Yours -videopeli jatkaa elokuvaa siihen mistä se päättyi. Elokuvasta poiketen Tony Montana ei kuitenkaan kuole Sosan järjestämässä hyökkäyksessä vaan onnistuu pakenemaan kartanostaan ja alkaa uudelleenrakentamaan huumeimperiumiaan. Pelissä hahmon ääninäyttelijä ei kuitenkaan ole Al Pacino, jonka ääni oli muuttunut vuosien tupakoimisen vuoksi, vaan Pacinon valitsema André Sogliuzzo.