Tony Montana (hahmo)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tony Montana
Al Pacino Tony Montanan roolissa
Al Pacino Tony Montanan roolissa
Luoja(t) Oliver Stone
Näyttelijä(t) Al Pacino
Ensiesiintyminen Scarface – arpinaama (1983)
Viimeinen
esiintyminen
The World is Yours (2006)
Kustantaja Universal Pictures
Henkilötiedot
Koko nimi Antonio Raimundo Montana
Status huumeparoni
gangsteri
Sukupuoli mies
Kotipaikka Kuuba
Asuinpaikka Yhdysvaltain lippu Miami
Kuolinsyy Elokuva
ammuttiin
Suhteet
Vanhemmat Georgina Montana (äiti)
Sisarukset Gina Montana (sisko)
Puoliso(t) Elvira Hancock
Tutut Manny Ribera

Antonio "Tony" Montana on päähenkilö vuonna 1983 julkaistussa Scarface – arpinaama elokuvassa, jossa häntä esitti Al Pacino.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tony Montana oli kuubalainen gangsteri, joka saapui Marielin venekuljetuksissa Yhdysvaltoihin yhdessä useiden muiden kuubalaisten kanssa. Amerikassa hän sekaantui rikollisuuteen jo ollessaan kuubalaisille järjestetyssä leirissä puukotettuaan erästä Fidel Castron avustajaa, Emilio Rebengaa. Vapauduttuaan hän joutui hetkeksi työskentelemään ystävänsä Manolo "Manny" Riberan kanssa nakkikioskilla, kunnes tämä onnistui hankkimaan heille töitä. Tony, yhdessä kolmen toverinsa kanssa, sai tehtäväkseen ostaa huumeita kolumbialaiselta huumejengiltä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, sillä he joutuivat väijytykseen ja Tonyn ystävä Angel kuoli kolumbialaisliigan pomon Hectorin pilkkoessa häntä moottorisahalla, mutta loppujen lopuksi loput kolmikosta selvisivät ja saivat vietyä rahansa sekä huumeet.

Tapauksen jälkeen Tony sai pysyvän paikan huumeruhtinas Frank Lopezille, jonka vaimoon hän rakastui. Tony vakuuttaa järjestävänsä Lopezin ja bolivialaisen huumeruhtinaan Alejandro Sosan huumesopimuksen, jonka hinnaksi tulee huimat 18 miljoonaa dollaria. Tästä Lopez ei kuitenkaan pidä, ja suuttuu vielä enemmän kun kuulee Tonyn tehneen huumesopimuksia omin päin ympäriinsä. Jonkin ajan kuluttua heille tuli kuitenkin uudenlainen riita Elvirasta ja Lopez lähetti murhaajia Tonyn kimppuun. Tämä kuitenkin selviytyi hyökkäyksestä ja päätyi kylmäverisesti tappamaan Lopezin ottaen tämän henkivartijan Ernien töihin itselleen ja mennen Lopezin vaimon, Elvira Hancockin, kanssa naimisiin.

Tonysta tuli nopeasti yksi Miamin johtavista huumerikollisista tappaen kaikki häntä vastustavat tai hänen henkeään uhkaavat, lukuun ottamatta naisia ja lapsia. Ollessaan huipulla, Tony jäi kuitenkin koukkuun kokaiiniin, mikä aloitti hänen elämänsä huiman laskun.

Halutessaan kaiken, Tony jäi kiinni rahanpesusta ja veropetoksista. Hän neuvotteli asianajajansa kanssa, joka sanoi ettei mitään ollut tehtävissä, vaan Tony joutuisi joko vankilaan tai joutuisi maksamaan sakot joista ei ikinä selviytysi. Päättäessään ettei halua vankilaan, Tony sai apua bolivialaisen huumeruhtinaalta, Alejandro Sosalta, jonka kanssa hän oli aiemminkin tehnyt bisnestä. Sosa kuitenkin pyysi vastapalveluksena Montanaa auttamaan tämän poliittisen vihollisen salamurhassa. Tony suostui, mutta nähdessään, että uhrin mukana kuolisi myös tämän perhe, Tony kieltäytyi ja pysäytti Sosan salamurhaajan tappaen hänet. Vihoissaan Sosa vannoi tuhoavansa Tonyn petturuudesta.

Henkilö, josta Montana välitti eniten, oli hänen siskonsa Gina. Tony oli tämän suhteen ylihuolehtivainen ja kielsi tätä tapailemasta likaista bisnestä tekeviä miehiä. Gina kuitenkin alkoi tapailla Tonyn ystävää, Mannya, mutta he pitivät suhteen salassa pelätessään Tonyn reaktiota. Pari päätti mennä naimisiin ajatellen saavansa täten Tonyn hyväksynnän. Tonyn huumeidenkäytöstä johtuva inhimillinen reaktio tuli kuitenkin esille nähdessään Mannyn ja Ginan yhdessä, hän suuttui ja ampui Mannyn kuoliaaksi , ennen kuin he ehtivät kertoa häistä. Tietyistä elokuvan kohtauksista voi tehdä myös sellaisen tulkinnan, että Tony haluaisi maata siskonsa kanssa.

Samana iltana Sosan joukot murtautuivat Tonyn kartanoon avaten tulen tämän palvelijoihin tappaen samalla Ginan, joka oli aiemmin yrittänyt tappaa itse Tonyn järkyttyneenä Mannyn kuolemasta. Täyden vihan vallassa oleva Tony tarttui aseeseensa tappaen kaikki ketkä tunkeutuivat hänen kotiinsa antamatta armoa. Tämän jälkeen hän alkoi saada myös itse kovia osumia, joista hän ei kuitenkaan välittänyt vaan jatkoi hyökkäystä tunkeilijoita vastaan. Hän kuoli viimein, kun Sosan luottomies Skull yllätti hänet takaapäin ampuen häntä kaksipiippuisella katkaistulla haulikolla, ja Tony putoaa kaiteen yli vesilähdealtaaseensa jonka yläpuolella on patsas jonka kyltissä lukee "The World is Yours".

The World is Yours[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 julkaistu Scarface: The World Is Yours videopeli jatkaa elokuvaa siihen mistä se päättyi. Tässä Tony Montana ei kuitenkaan kuole vaan onnistuu pakenemaan kartanostaan alkaen uudelleenrakentamaan huumeimperiumiaan. Pelissä hänen äänenään ei kuitenkaan toimi Al Pacino, jonka ääni oli muuttunut vuosien polttamisen jälkeen, vaan ääninäyttelijänä toimii itse Pacinon valitsema André Sogliuzzo.