Savukosken kirkonkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Savukosken kirkonkylä on Savukosken kunnan ainoa taajama. Se on Kemihaaran varrella siten, että sen pohjoispuolelle jäävät Savukosken kirkko, hautausmaa, koulu, kunnanvirasto, terveysasema ja tori. Hautausmalle on haudattu muun muassa tunnetut vaikuttajat Gabriel Kaleb Savukoski eli Sau-herra, Aleksi Hihnavaara eli Mosku sekä Veijo Nylund eli Sota-Roope; vanhin hauta vuodelta 1917 kuuluu itävaltalaiselle sotavankeudesta pakoa yrittäneelle Josph Nemethille.[1]. Eteläpuolella on museo sekä Vitikan, Anttilan ja Jänkölän tilat. Joen ylittävän sillan kautta pääsee muun muassa Mukkavaaran ja Akansuvannon pikkukyliin. Sallaan menevä tie ylittää idässä joen vasta noin viiden kilometrin päässä Tenniöjoen laskukohdan yläpuolella. Länteen päin pääsee jokivartta seuraten Pelkosenniemelle. Kolmanteen naapuriin Sodankylään voi kulkea kahta kautta: eteläisempää Pelkosenniemen reittiä ja sitten Kitisen vartta tai pohjoista kautta Värriön, Tanhuan ja Kelujärven kautta. Viime sotien välillä noin vuonna 1940 rakennettu Salpalinja kulkee kirkonkylän tuntumassa[2].

Historiaa ja kulttuuria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Savukoski on ollut vuosisatoja harvaanasuttua saamelaisasutusta. Suomalaiset ovat tulleet oikeastaan vasta 1700-luvulla vesireittien kautta. Kristinusko näyttää tulleen idästä päin, ja evankelis-luterilainen kirkko on rakennettu rajakirkoksi vasta vuonna 1956 pienenä sisältäen asuinrakennuksen, kellotapuli pari vuotta myöhemmin. Savukosken seurakunta erotettiin Sodankylän pastoraatista 1916, mutta vuodesta 1931 se on kuulunut Pelkosenniemen seurakuntaan[1].[3] Savukosken kirkonkylän polttivat saksalaiset sotilaat Lapin sodassa[1].

Savukosken kirkonkylällä on Korvatunturin koulu sekä Savukosken lukio sekä esiopetusta. Muuta kulttuuritarjontaa tuovat Kemijärven kansalaisopisto sekä Koillis-Lapin musiikkiopisto.[3]

Savukosken kirkonkylää pidetään valtakunnallisesti arvokkaana kulttuurimaisemana, koska maisemassa yhdistyvät soisuus ja korkeuserot, lähinnä Mukkavaara, lisäksi säilyneet jokitörmät molemmin puolin jokea, vaikka kirkon puolella on omakotitaajama ja vastapuolella maalaismaisemaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Savukosken hautausmaa GEOCACHING. Viitattu 3.3.2019.
  2. a b Matleena Muhonen ja Mervi Savolainen: 34.KEMIJOEN VARREN KULTTUURIMAISEMAT: SAVUKOSKEN KIRKONKYLÄN JOKIMAISEMA Etelä- ja Keski-Lapin valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaat kulttuurimaisemat. 2013. Lapin ELY-keskus. Viitattu 3.3.2019.
  3. a b Savukosken kunta Savukosken kunta. Viitattu 3.3.2019.