Saudi-Arabian lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyinen Saudi-Arabian lippu.
Saudi-Arabian kauppalippu.

Saudi-Arabian lipussa on vihreällä pohjalla arabiankielinen islamin uskontunnustus eli šahada valkoisin kirjaimin ja sen alla valkoinen miekka. Lipussa oleva uskontunnustus kuuluu seuraavasti:

'لا إله إلا الله محمد رسول الله
lā ilāhā illā llāh; muḥammadun rasūlu llāh
Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala, ja Muhammad on hänen profeettansa.

Vihreä väri on islamin symboli. Miekka kuvaa Ibn Saudin voittoja.

Saudi-Arabian lipun etu- ja takapuoli eroavat toisistaan, koska uskontunnustuksen on oltava luettavissa molemmin puolin lippua. Täten Saudi-Arabian lippu kuuluu Paraguayn ja Moldovan lippujen ohella niihin harvoihin kansallislippuihin, joiden etu- ja kääntöpuoli ovat erilaisia. Lipusta on myös erillinen versio tilanteisiin, joissa lippu ripustetaan pystyasentoon, mutta tämä käytäntö on harvinainen Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabian lipussa käytettävä vihreä väri on 330C.

Koska lipussa on šahada, muslimit kohtelevat lippua erityisen kunnioittavasti. Suruliputus lipulla on kielletty. Lippua ei käytetä erilaisissa käyttöesineissä, kuten vaatetuksessa. Lipun käyttöä jalkapalloissa on protestoitu.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wahhabiitit käytivät jo 1800-luvulla vihreää lippua, jossa oli islamin uskontunnustus. Kun Saudin sukuun kuulunut Abdulaziz ibn Abdulrahman as-Saud tuli Nejdin kuninkaaksi vuonna 1902, hän lisäsi lippuun miekan. Lippu otettiin Saudi-Arabian lipuksi, kun valtio muodostettiin vuonna 1932. Lipun mittasuhteet vahvistettiin kuitenkin lailla vasta 15. maaliskuuta 1973. Sitä ennen siitä oli ollut käytössä useita toisistaan hieman poikenneita muunnelmia, joista varhaisimmissa oli ollut valkoinen raita tangonpuoleisessa reunassa. Vuonna 1938 lippu oli jo saanut käytännössä nykyisen muotonsa, kun valkoinen raita poistettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dorling Kinderley Limited, London: Suuri lippukirja, s. 181. Suomentanut Niina Mäki-Kihniä. The Bonnier Group, 2010. ISBN 978-952-220-281-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suuri lippukirja, s. 181
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.