Filippiinien lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Filippiinien lippu.
Filippiinien lipun värit käännetään sodan aikana.

Filippiinien lippu on Filippiinien kansallistunnus vaakunan, moton ja kansallislaulun ohella.

Lippu on otettu käyttöön 16. elokuuta 1997. Lipun mittasuhteet ovat 1:2. Lipun on suunnitellut Filippiinien ensimmäinen presidentti Emilio Aguinaldo.[1]

Lippu jakautuu kahteen yhtä suureen vaakaraitaan, joista ylempi on sininen ja alempi punainen. Tangon puoleisessa reunassa on valkoinen tasasivuinen kolmio. Kolmion sisään on kuvattu keltainen kahdeksansäteinen aurinko ja kolme keltaista viisisakaraista tähteä.

Lipun sininen raita symboloi kunniaa ja isänmaallisuutta, punainen raita rohkeutta, valkoinen kolmio rauhaa ja puhtautta, tähdet maan kolmea pääaluetta (Luzon, Visayas, Mindanao) ja aurinko vapautta sekä kahdeksaa Espanjaa vastaan taistellutta maakuntaa[1] (Batangas, Bulacan, Cavite, Laguna, Manila, Nueva Ecija, Pampanga ja Tarlac).

Filippiinien ollessa sodassa lippu käännetään siten, että punainen raita on ylinnä. Tätä ei esiinny missään muussa maailman lipussa. Vuonna 2016 Facebook pyysi anteeksi, koska oli käyttänyt vahingossa sodanaikaista lippua toivottaessaan hyvää itsenäisyyspäivää Filippiineille.[1][2][3]

Entisiä lippuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Barker, Brian Johnson: Maailman liput, s. 91. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7135-5.
  2. The Philippine flag Official Gazette. 2024. Arkistoitu 6.4.2023. Viitattu 17.1.2024. (englanniksi)
  3. Facebook apologises for displaying Philippine flag upside down The Guardian. 14.6.2016. Viitattu 17.1.2024. (englanniksi)