Irakin lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irakin nykyinen lippu.

Irakin nykyinen lippu on mittasuhteiltaan 2:3. Se on otettu käyttöön tammikuussa 2008, ja sen on tarkoitus olla käytössä siihen asti, kunnes lopullisesta Saddamin hallinnon jälkeisestä lipusta päästään yksimielisyyteen.

Irakin lipuissa on ollut panarabialainen väritys vuoden 1917 arabikapinasta lähtien. Lipun keskikentässä on vihreällä kirjoitettu islamilainen lause: "Allahu Akbar" eli suomeksi "Jumala on suuri".[1]

Irakin aikaisemmat liput[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1921–1959[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1921–1959

Alkuperäinen Irakin lippu otettiin käyttöön vuonna 1921, kun maa oli muodostettu. Lipun mittasuhteet olivat 1:2. Lippu oli musta-valko-vihreä vaakatrikolori, jossa oli punainen puolisuunnikas (jossain toisinnoissa myös kolmio) tangon puolella. Kaksi seitsensakaraista valkoista tähteä puolisuunnikkaassa kuvasivat silloisen kuningaskunnan 14:ää provinssia. Värit valittiin lippuun koska hashemiittien johtajat arabikapinassa, olivat edellyttäneet maahan aluksi kuningasta, ja tämän vuoksi Jordanian lippu on hyvin samantapainen (tätä lippua ovat käyttäneet myös Irakin monarkistit).

1959–1963[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1959–1963

Abdul Karim Qassimin vuoden 1958 vallankumouksen seurauksena, joka syrjäytti monarkian, Irak otti 14. heinäkuuta 1959 uuden lipun käyttöön, joka käsitti musta-valko-vihreän pystytrikolorin, jossa oli keskellä valkoisessa kentässä punainen kahdeksansakarainen tähti. Tähdessä oli keltainen ympyrä keskellä. Musta ja vihreä väri kuvasivat panarabismia, keltainen aurinko taas kuvasi kurdivähemmistöä ja auringon ympärillä oleva punainen tähti taas assyrialaisvähemmistöä. Lipun mittasuhteet olivat 1:2.

Tämä versio Irakin kansallislipusta on nykyisin jätetty Kurdistanin alueen lipuksi Irakissa.

1963–1991[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1963–1991

Qassimin hallituksen kukistuttua, uusi lippu otettiin käyttöön 31. heinäkuuta 1963. Lipussa oli kolme raitaa; punainen, valkoinen ja musta. Valkoisessa kentässä oli kolme vihreää tähteä. Vihreät tähdet sijoitettiin alkujaan siihen, koska maa suunnitteli valtioliittoa Egyptin ja Syyrian kanssa. Lipun mittasuhteet olivat 2:3.

1991–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1991–2004

Lippua vaihdettiin jälleen 13. tammikuuta 1991. Kolmen tähden merkitys vaihdettiin alkuperäisestä maantieteellisestä merkityksestä kuvaamaan Baath-puolueen periaatteita: Wahda, Hurriyah, Ishtirakiyah (suom. Ykseys, Vapaus, Sosialismi). Maan johtaja Saddam Hussein määräsi sijoittamaan lipun tähtien väliin sanat "Allahu Akbar" (suom. "Jumala on suuri"). Sanotaan (vaikkakin vahvistamattomasti), että sanat lipussa ovat Saddamin omaa käsialaa, ja monet tulkitsevat, että islamilainen maailma olisi yrittänyt vaihtaa lipun juuri ennen Persianlahden sotaa.selvennä

Lippukiista 2004–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

26. huhtikuuta 2004 Irakin väliaikaishallitus julisti hakevansa maalle uutta lippua. Hallitus sai noin 30 ehdotusta, joista valittiin irakilaisen taiteilija-arkkitehti Rifat al-Chaderchin ehdotus. Hän asuu Lontoossa, ja hänen veljensä oli entisen Irakin hallituksen jäsen.

Lippu oli valkoinen, jossa oli rinnakkain sini-kelta-siniset kentät vaakasuoraan, lipun alaosassa. Siniset kentät kuvaavat kahta jokea, Tigristä ja Eufratia, ja keltainen taas kuvaa Irakin kurdivähemmistöä. Keskellä valkoista kenttää on suuri islamin tunnus, puolikuu, joka oli epätavallinen, koska se oli kuvattu sinisenä. Ehdotus kohtasi kuitenkin huomattavaa vastarintaa, ja monet vastustajat huomauttivat sen muistuttavan merkittävästi Israelin lippua.

Uusi hallitus päätti lopulta ottaa käyttöön muunnelman aiemmasta lipusta. Se oli muuten samanlainen kuin vuonna 1991 käyttöön otettu lippu, mutta siinä oleva teksti oli kirjoitettu Saddamin käsialan sijasta perinteisellä tyylitellyllä kuufalaisella kirjoitustavalla.

Vuoden 2008 tammikuussa ruvettiin taas keskustelemaan lipun muuttamisesta. Yhdessä ehdotuksessa Saddam Husseinin Baath-puoluetta symboloisivat tähdet olisi poistettu, ja Allahu Akbar -tekstin keskellä olisi ollut Kurdistania edustava aurinko. [2] Toisessa ehdotuksessa tähdet olisivat säilyneet ennallaan, mutta ne olisivat jatkossa edustaneet rauhaa, suvaitsevaisuutta ja oikeudenmukaisuutta.[3] Uskontoon viittaava teksti olisi ollut keltaisella, jolloin se olisi edustanut kurdeja. Tähdet eivät kuitenkaan sopineet missään muodossa kurdivähemmistön edustajille.

Lopulta päätettiin kompromissiratkaisuna vain poistaa tähdet lipusta. Teksti olisi vihreää ja jatkossakin kuufalaisittain kirjoitettua. Lipun oli tarkoitus olla käytössä vain vuoden ajan käyttöönotostaan, minkä jälkeen olisi hyväksytty lopullinen ehdotus uudeksi lipuksi. [4] Toistaiseksi uutta lippua ei kuitenkaan ole valittu.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnson Barker, Brian: Maailman liput, s. 76. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-7135-5.
  2. Iraq to Restore Former Baath Party Followers (NPR, 12. tammikuuta 2008)
  3. Iraq’s new flag half satisfies everyone (Radio Netherlands, 15. tammikuuta 2008)
  4. Iraq parliament approves new flag (BBC, 22. tammikuuta 2008)