Sasha Mäkilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sasha Mäkilä johtamassa Sleesian filharmonista orkesteria.

Sasha Mäkilä (s. 19. kesäkuuta 1973 Kerava) on suomalainen kapellimestari. Hän opiskeli aluksi musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja sellonsoittoa Helsingin konservatoriossa, ennen kuin siirtyi opiskelemaan orkesterinjohtoa Pietarin konservatoriossa professori Leonid Kortšmarin luokalla. Vuonna 2004 Mäkilä nimitettiin Pietarissa toimivan Venäjän kansalliskirjaston sinfoniaorkesterin kapellimestariksi [1].

Myöhemmin Sasha Mäkilä jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla, sekä David Zinmanin johdolla Aspenin kapellimestariakatemiassa Yhdysvalloissa. Hän on myös toiminut David Zinmanin assistenttina Zürichin Tonhalle-orkesterissa. Mäkilä on opiskellut myös useilla orkesterinjohdon mestarikursseilla mm. Kurt Masurin, Jorma Panulan ja Juri Simonovin ohjauksessa.

Vuonna 2005 Mäkilä oli finalisti Suwonin kansainvälisessä kapellimestarikilpailussa Etelä-Koreassa [2] ja vuonna 2006 hän voitti kolmannen palkinnon kansainvälisessä Vakhtang Jordania -kapellimestarikilpailussa Yhdysvalloissa[3].

Vuodesta 2007 vuoteen 2010 Sasha Mäkilä toimi Ranskan kansallisorkesterissa Kurt Masurin apulaiskapellimestarina. Keväällä 2010 Franz Welser-Möst nimitti Mäkilän assistentikseen Clevelandin orkesteriin [4]. Vuodesta 2012 vuoteen 2016 Mäkilä toimi Mikkelin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina, ja vuonna 2017 hänet nimitettiin Krasnojarskin sinfoniaorkesterin päävierailijaksi.

Sasha Mäkilän kapellimestarivierailut ulottuvat Euroopan lisäksi Aasiaan, Yhdysvaltoihin ja Etelä-Afrikkaan [5]. Oopperakapellimestarina hän debytoi vuonna 2004 ja on johtanut Suomen ensiesitykset Philip Glassin oopperoista Les enfants terribles ja In The Penal Colony. Mäkilä on myös kantaesittänyt paljon uutta suomalaista musiikkia, muun muassa Kalevi Ahoa [6].

Vuonna 2013 Sasha Mäkilälle myönnettiin Helsingin yliopiston Pacius-palkinto. Vuonna 2018 Mäkilä väitteli musiikin tohtoriksi Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa aiheenaan Leevi Madetojan sinfoniat.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.