Sanit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
San-mies Botswanassa.

Sanit eli bušmannit tai busmannit[1] ovat eteläisessä Afrikassa, Kalaharin autiomaassa, Botswanassa, Namibiassa ja Etelä-Afrikan tasavallassa elävä kansa. Sanien lähin sukulaiskansa ovat khoit eli hottentotit, joiden kanssa he muodostavat niin sanotun khoisan-ryhmän. Saneja arvioidaan nykyisin olevan noin 100 000 henkeä.

Nimitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saneilla ei ole mitään omaa nimeä puhumissaan kielissä. Nimitys bušmanni tulee hollannin kielen sanasta bosjemans, joka tarkoittaa pensaikkoihmisiä. Nykyisin sen käytöstä on kuitenkin luovuttu ja esimerkiksi useat antropologit pitävät sitä loukkaavana.[2] 1970-luvulta eteenpäin ryhmää on ryhdytty kutsumaan khoiden eli hottentottien puhuman naman kielen sanalla san.[3] Nimi tarkoittaa "ulkopuolisia" ja oli alun perin halventava.[4] Vuonna 1996 Namibiassa järjestetyssä kokouksessa san-kansan edustajat päättivät sallia sen käytön kansasta puhuttaessa[3]. Suomessa saneista on myös käytetty nimeä pensastolaiset. Eri heimot käyttävät itsestään muun muassa nimiä Ju/’hoansi ja !Kung.

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanit ovat perinteisesti metsästäjä-keräilijöitä, joilla ei ole ollut pysyviä asuntoja, vaan he ovat kierrelleet pienissä ryhmissä ravintoa keräillen ja metsästäneet käyttäen aseinaan jousia ja myrkytettyjä nuolia. Perinteisesti sanit eivät ole juuri pitäneet vaatteita, ja joidenkin kohdalla niin on edelleen. Perinteistä vaatetusta käyttää kuitenkin enää vain vähemmistö saneista useimpien siirryttyä ”länsimaiseen” pukeutumiseen.[5]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanit ovat eteläisen Afrikan alkuperäiskansaa. Sanit ovat asuttaneet Kalaharin autiomaata niin kauan kuin alueella on ollut ihmisiä, mutta ennen bantuekspansiota ja eurooppalaisten tuloa heidän asuinalueensa käsitti vielä laajemman osan Etelä-Afrikkaa.[6]

Geenitutkimuksissa on havaittu, että sanien ja muiden nykyihmisten sukupuut erkaantuivat lopullisesti jo paljon aiemmin kuin 100 000 vuotta sitten, ja ei-sanien sukuhaarat erkaantuivat toisistaan vasta sitä myöhemmin. Viimeisten sadantuhannen vuoden aikana saneilla ja ei-saneilla on ollut vain vähän yhteisiä esivanhempia.[7]

Sanit kuuluvat ihmiskunnan vanhimpiin Y-kromosomin DNA:n haploryhmiin A ja B.[8]

Myytit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanien mytologia kuvaa muun muassa ensimmäisen san-ihmisen luomista ja saneille tärkeiden tapahtumien kuten metsästyksen syntyä. Sanien myyteissä esiintyvät usein keskeisinä hahmoina mehiläinen, rukoilijasirkka ja hirviantilooppi. Sanien luomismyytin mukaan ensimmäinen san-heimon ihminen syntyi, kun mehiläinen hedelmöitti valkoisen kukan päälle kantamansa rukoilijasirkan. Kuun loi rukoilijasirkka, jonka synnyttämän hirviantiloopin olivat metsästäjät tappaneet. Rukoilijasirkka raivostui tästä ja puhkaisi antiloopin sappirakon. Aluksi sappineste peitti maailman pimeyteen, mutta myöhemmin sappirakosta syntyi kuu, joka valaisee metsästäjien öisiä metsästysretkiä.[9]

Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanien kielessä esiintyy peräti 141 äännettä ja lukusanoja on tiettävästi vain yhdestä kolmeen. Sanien ja khoiden puhumat kielet muodostavat yhdessä khoisan-kielikunnan, jolle ovat ominaisia kirjoituksessa muun muassa huutomerkein ja matemaattisin merkein merkittävät naksausäänteet eli avulsiivit.

Fysiologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miesten keskipituus on vain noin 140–150 senttimetriä. Sanien iho on kellertävän ruskea ja ryppyinen, nenä leveähkö ja huulet ohuet. Hiukset ovat mustat ja kasvavat mättäittäin. Naisilla esiintyy myös yleisesti rasvapakaraisuutta eli steatopygiaa.[10]

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsimaissa sanit tunnetaan erityisesti Jamie Uysin 1980-luvulla ohjaamista Hassut jumalat -elokuvista. Elokuvien pääosan esittäjä, nyttemmin jo edesmennyt N!xau jatkoi näyttelijän uraansa vielä Hongkongissa.

Sanien pakkosiirrot Botswanassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. joulukuuta 2006 Botswanan korkein oikeus päätti useita vuosia kestäneen oikeusjupakan, jossa maan hallitusta syytettiin sanien laittomasta pakkosiirrosta New Xaden asutuskeskukseen. Oikeus päätti, että sanit saavat palata takaisin vuosituhansia vanhoille kotiseuduilleen Kalaharin autiomaahan. Aikaisempina vuosina Botswanan hallinto oli pakkosiirrättänyt saneja perinteisiltä asuinalueiltaan Kalaharin autiomaasta New Xaden asutuskeskukseen, jossa heille tarjottiin mm. ilmainen koulutus ja terveydenhuolto. Sanit vastustivat pakkosiirtoja, eikä suurin osa varhaiskantaisesta, perinteisestä pyyntikulttuurista länsimaiseen elämänrytmiin vaihtaneista saneista sopeutunut hyvin uuteen ympäristöön. Elämäntavan muuttuminen synnytti sanien keskuudessa masentuneisuutta, alkoholismia, huumeidenkäyttöä ja rikollisuutta. New Xaden asutuskeskukseen siirretyiltä saneilta kiellettiin entisaikainen metsästys ja keräily täysin, ja niitä, jotka yrittivät tällä tavoin hankkia ruokaa perheelleen, rankaistiin kiduttamalla.[11] Sanien siirtoon esitettiin erinäisiä virallisia syitä: muun muassa lasten koulutus, vedenkuljetuksen ongelmat monen sadan kilometrin päähän autiomaahan, halu tarjota kaikille kansalaiset yhtäläiset oikeudet ja terveydenhuollon läheisyys. Survival International -järjestö on esittänyt väitteitä, että todellinen syy sanien siirrolle olisi ollut autiomaasta löytyvät timantit. Kaivosyhtiöt ovat kuitenkin koekaivauksissa todenneet, ettei alueelle ole järkevää perustaa timanttikaivosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0 "busmanni5 (rinn. bušmanni) Busmannit eräs lyhytkasvuinen eteläafr. kansa."
 2. MARK RANNEBERGER, SALLY DIJKERMAN: Wrong Term for the Kalahari's People June 7, 2005. The Washington Post. (englanniksi)
 3. a b The San Peoples Kalahari Peoples Fund. Viitattu 2.7.2007. (englanniksi)
 4. Elizabeth Marshall Thomas (2006). "The Old Way". Chapter "About Words and Names". ISBN 0-374-22552-4
 5. http://www.theartofafrica.co.za/serv/everydaylife1.jsp
 6. The modern day Bushmen / San. Art of Africa. Retrieved on 2012-01-29.
 7. Reich, David: Keitä olemme ja miten päädyimme tähän: muinais-DNA ja ihmisen menneisyyden uusi tiede, s. 44–45, 235. Suomentanut Pietiläinen, Kimmo. Terra Cognita, 2018. ISBN 978-952-5697-92-6.
 8. Underhill, P.A; Passarino G, Lin AA, Shen P, Mirazón Lahr M, Foley RA, Oefner PJ, Cavalli-Sforza LL. (Jan 2001). "The phylogeography of Y chromosome binary haplotypes and the origins of modern human populations". Annals of Human Genetics 65 (1): 43–62. doi:10.1046/j.1469-1809.2001.6510043.x. PMID 11415522. 
 9. Philip Wilkinson: Myytit ja legendat ensyklopedia, s. 272. Readme.fi, 2010.
 10. Kustannusosakeyhtiö Otava: Otavan Iso Fokus, 1. osa. Kustannusosakeyhtiö Otava, 1975. ISBN 951-1-00273-2.
 11. http://www.survival-international.org/tribes/bushmen

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hynönen, Erkki: Bushmannit viimeisellä hiekkadyynillään. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1981. ISBN 951-0-10299-7.
 • Jantunen, Tuulikki. Pähkinänsydän. Helsinki: Suomen Lähetysseuran kustannusliike, 1967. 204 s. kuv. kartt. (johdanto: Kustaa Vilkuna).
 • Shostak, Marjorie: Nisa. Kung-naisen tarina. (Nisa. The Life and Words of a !Kung Woman, 1981.) Suomentanut Risto Mäenpää. Valokuvat: Marjorie Shostak. Helsingissä: Otava, 1983. ISBN 951-1-07523-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sanit.