N!xau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
N!xau
Henkilötiedot
Syntynyt16. joulukuuta 1944
Tsumkwe, Etelä-Afrikan unioni (nykyinen Tsumkwe, Namibia)
Kuollut1. heinäkuuta 2003 (58 vuotta)
Tsumkwe, Namibia
Ammatti maanviljelijä, näyttelijä
Näyttelijä
Taiteilijanimet G!kau
Cgao Coma
Aiheesta muualla
IMDb

N!xau (16. joulukuuta 19441. heinäkuuta 2003), alkuperäiseltä nimeltään G!kau tai Cgao Coma, oli maanviljelijä, sani, joka myöhemmin menestyi näyttelijän uralla Hassut jumalat -elokuvissa ja niiden hongkongilaisissa jatko-osissa. Hän on Namibian tunnetuin näyttelijä ja 1980-luvulla hänet tunnettiin kaikkialla maailmassa. N!xau ei osannut lukea eikä kirjoittaa.

Hassut jumalat -elokuvien ohjaaja Jamie Uysin mukaan N!xau heitti menemään ensimmäisen 300 Yhdysvaltain dollarin arvoisen palkkansa, koska ei ymmärtänyt rahan arvoa. Kerrotaan, että suuria summia hänen alkuaikojen ansioistaan olisi karannut tuulen mukana tai hyeenoiden suihin. Toisaalta toinen tarina kertoo, että N!xau vaati 80 000 Etelä-Afrikan randia jatko-osassa esiintymisestä rakentaakseen tiilitalon, jossa on vesipumppu ja sähköt, itselleen, kolmelle vaimolleen ja lapsilleen. 1990-luvulla kyseinen talo rakennettiin, Mimosa-elokuvatuotantoyhtiön avustuksella.

Elokuvauransa jälkeen N!xau viljeli maissia, kurpitsaa ja papuja ja piti karjaa. Hän osti itselleen joksikin aikaa myös Chevrolet F250 -auton ja palkkasi kuljettajan, mutta myöhemmin myi sen ostaakseen lisää nautoja.

Joidenkin tietojen N!xaun Tsumkwessa sijainneessa talossa oli kolme makuuhuonetta, mutta siellä asui peräti 30 N!xaun sukulaista, jotka myivät talon irtainta omaisuutta omissa nimissään. Kun N!xaun vaimo kuoli, he alkoivat myydä huonekaluja alkoholista. Jossakin vaiheessa N!xau ei enää jaksanut katsella moista toimintaa, vaan myi talonsa paikalliselle liikemiehelle 20 naudasta, viidestä vasikasta ja 20 000 Yhdysvaltain dollarista, jotka olivat osakkeiden ja käteisen muodossa.

Tämän jälkeen N!xau muutti Djokhoen kylään, 27 kilometrin päähän Tsumkwesta. Hän omisti 21 nautaa, 11 lammasta, kaksi polkupyörää, lapiota ja hankoa sekä viisi kirvestä, joista kaksi hän oli valmistanut itse sanien perinteiseen tyyliin. Joidenkin tietojen mukaan hän ansaitsi 2 000 dollaria kuukaudessa Mimosa-yhtiön sijoitusten ansiosta. N!xau ei kuitenkaan piitannut rahasta, vaan eli puoliksi perinteistä sanin elämää, luultavasti osittain ollakseen herättämättä kateutta muissa saneissa. Kerrotaan, että paikallinen kirkko säilytti Mimosa-yhtiön N!xaulle lahjoittamia vaatteita, jotka tämä pystyi laittamaan päälleen vieraillessaan kaupungissa.

Myöhemmin N!xau sairastui tuberkuloosiin, ja lopulta kuoli vuonna 2003 olleessaan metsästämässä helmikanaa.

N!xaulla oli kolme vaimoa ja yhteensä yhdeksän lasta. Sekä lapsista että vaimoista kaksi kuoli.