Sandra Dee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sandra Dee elokuvassa Suurinta elämässä

Alexandra Cymboliak Zuck eli Sandra Dee (23. huhtikuuta 1942 Bayonne, New Jersey20. helmikuuta 2005 Thousand Oaks, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen näyttelijätär.

Dee syntyi Bayonnessa, New Jerseyn osavaltiossa. Hänen vanhempansa olivat ruteenitaustaiset John ja Mary Zuck. Hän joutui lapsena isäpuolensa seksuaalisesti hyväksikäyttämäksi ja sairastui anoreksiaan jo noin 9-vuotiaana.[1]

Dee voitti vuonna 1958 "lupaavimman tulokkaan" Golden Globe -palkinnon. Hänellä oli mm. vuonna 1959 roolit elokuvissa Hyttyselläkin on tunteet (Gidget), Suurinta elämässä (Imitation of Life) ja Kesäpaikka (A Summer Place).

Deellä oli 1970-luvulla enää harvoja elokuvarooleja. Hän teki silti satunnaisia esiintymisiä televisiossa. Hänen inspiroimansa laulu "Look At Me, I'm Sandra Dee" sisältyi musikaaliin Grease.

Sandra Dee meni vuonna 1960 naimisiin laulaja-näyttelijä Bobby Darinin kanssa. Pari sai yhden pojan, Doddin, mutta avioliitto päättyi eroon vuonna 1967. Dee kärsi elämänsä aikana pitkäaikaisesta masennuksesta, anoreksiasta ja alkoholismista.[2] Yhä enemmän Deetä masensi avioero, Bobby Darinin kuolema 1973 ja äidin kuolema 1988.

Dee kuoli munuaistautiin ja keuhkokuumeeseen Thousand Oaksissa, Kaliforniassa vuonna 2005. Hän oli saanut dialyysihoitoa nelisen vuotta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.