Bobby Darin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bobby Darin vuonna 1959

Bobby Darin, syntyjään Walden Robert Cassotto (14. toukokuuta 1936 Bronx, New York, Yhdysvallat20. joulukuuta 1973) oli yhdysvaltalainen laulaja, muusikko, lauluntekijä ja näyttelijä. Darin oli suosituimpia amerikkalaisen big band ja rock and roll -musiikin teini-idoleista 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa.

Darin esitti poppia, jazzia, folkia ja kantria. Darinista on tehty elokuva Beyond the Sea vuonna 2004, jossa häntä näytteli Kevin Spacey.

Nuoruusvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darin syntyi köyhään amerikanitalialaiseen työläisperheeseen. Darinin terveys oli huono, eikä hänen uskottu elävän pitkään. Polly, nainen jota hän luuli äidikseen, oli todellisuudessa hänen isoäitinsä[1].

Darin oli lapsena heikko, ja kahdeksanvuotiaana hän sairasti reumakuumeen. Sairaus heikensi vakavasti hänen sydäntään. Lääkäri kertoi äidille, että hyvällä onnella poika eläisi 16-vuotiaaksi. Hän oli jatkuvasti tietoinen siitä, että hänen elämänsä voisi olla lyhyt, mikä edelleen lisäsi motivaatiota käyttää lahjakkuutta. Köyhyys ja sairaudet ohjasivat häntä tekemään jotain elämässään, ja hänelle oli luontaista lahjakkuutta musiikissa. Teini-ikäisenä hän soitti eri soittimia, kuten pianoa, rumpuja ja kitaraa. Myöhemmin hän siirtyi soittamaan huuliharppua ja ksylofonia.

Darin valmistui arvostetusta Bronx High School of Sciencesta ja jatkoi opintoja Hunter Collegessa, johon sai stipendin. Hän halusi uran New Yorkin teatterissa, joten hän lopetti opintonsa ja soitti pienissä yökerhoissa eri puolilla kaupunkia.

Tuolloin ensimmäisen sukupolven amerikkalaisilla oli tapana muuttaa nimensä, joten hänkin muutti italialaisen nimensä sellaiseksi, joka kuulosti amerikkalaisemmalta. Hän valitsi nimen "Bobby", joksi häntä oli yleisesti kutsuttu lapsena.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen agenttinsa neuvotteli hänelle vuonna 1956 sopimuksen Decca Records -yhtiön kanssa, jonka artisteista on tunnettu muun muassa Bill Haley & His Comets. Tuohon aikaan rock and roll oli vielä kehittymässä ja tuottajien ja sovittajien määrä pysyi alalla vähäisenä.

Darin kuului nykyisin maineikkaaseen Brill Buildingin ryhmään, ja hän tutustui Connie Francisiin. Manageri järjesti Darinin kirjoittamaan useita kappaleita Connielle, jotta tämän laulu-ura pääsisi vauhtiin. Aluksi he eivät olleet materiaalista samaa mieltä, mutta alkoivat muutaman viikon kuluttua kiinnostua toisistaan. Connien isä ei tiettävästi katsonut suhdetta hyvällä silmällä. Darin tapasi Connien vain kaksi kertaa tämän jälkeen: kerran, kun kaksikon oli tarkoitus laulaa yhdessä televisiossa ja uudelleen, kun Connien elämästä kerrottiin televisiosarjassa This Is Your Life. Myöhemmin Connie on sanonut, että hänen avioitumisensa Darinin kanssa olisi ollut virhe.

Darin jätti Decca-yhtiön ja allekirjoitti Atlantic Recordsin (Atco) kanssa sopimuksen, jossa hän kirjoitti ja järjestiselvennä musiikkia itselleen ja muille. Hänen uransa alkoi vuonna 1958, kun hän kirjoitti "Splish Splashin". Laulu menestyi heti ja myi yli miljoona kappaletta. "Splish Splashiä" on väitetty radio-DJ Murray Kaufmanin kirjoittamaksi, koska hän väitti, että Darin ei voinut kirjoittaa kappaletta, joka alkoi sanoilla "Splish Splash". Alkuvuodesta 1958 Darin meni studioon yksin ja äänitti "Splish Splash"in.

Vuonna 1959, Bobby Darin kirjoitti balladin "Dream Lover", joka myi useita miljoonia. Hänen seuraava levynsä, "Mack The Knife", oli vanha laulu, joka on peräisin Kurt Weillin Kolmen pennin oopperasta. Darin antoi virittää yksi vamping jazz - pop-tulkinta, jossa hän oli tietoisesti valinnut malliksi Frankie Laine tyylin.[2]. Tunnustuksena laulu pysyi listaykkösenä yhdeksän viikkoa, myi yli miljoona kappaletta, ja voitti Vuoden levytyksen Grammy-palkinnon vuonna 1960. Darin oli myös äänestetty Parhaaksi artistiksi, samana vuonna. "Mack The Knife" sai kunniapalkinnon Grammy Hall of Fame -palkinto. Hän seurasi "Mack" ja "Beyond the Sea", joka oli jazzahtava englanninkielinen versio Charles Trenet'n ranskankielisestä iskelmästä "La Mer".

Kappaleet on tuottaneet Atlantic Recordsin perustajat Ahmet Ertegün ja Nesuhi Ertegün sekä Jerry Wexler ja Richard Wess. "Mack the Knifen" ja "Beyond the Sean" menestyksen jälkeen Darinista tuli kuuluisuus. Hän esiintyi ja levytti Copacabana -kerhossa New Yorkissa, missä ei ollut tavallista että fanit olivat paikan päällä saadakseen lippuja missä Darin esiintyi. The Copacabana myi niin paljon paikkoja, että tanssilattia täyttyi katsojista. Darin oli myös esiintymässä kasinolla Las Vegasissa.

Sammy Davis Jr., monilahjakkuus ja dynaaminen esiintyjä itse, oli vastannut kysyttäessä Bobby Darinista, että hän oli "ainoa henkilö, jota hän ei haluaisi koskaan seurata" nähtyään hänen esiintymisen Las Vegasissa.

Darinilla oli merkittävä rooli etsittäessä uusia kykyjä. Richard Pryor, Flip Wilson ja Wayne Newton avasivat omat yökerhonsa kun he olivat tuntemattomia. Copacabanalla hän suostutteli George Kirby mustan koomikon aloittamaan esiintymisen. Hänen oli saatava takaamaan Jules Podell Copacabana managerin.

1960-luvulla, Darin myös omisti ja toimi menestyksekkäästi musiikin julkaisu ja tuotantoyhtiössä (TM Music/Trio) sopi Wayne Newtonin tulemaan TM:ään, antoi hänelle laulun joka oli alun perin osoitettu Darinin levytettäväksi. Tästä levytyksestä tuli Newtonin läpilyönti hitti "Danke Schoen." He oli myös ohjaaja Roger McGuinnille, joka työskenteli Darinille Darin TM:llä ennen kuin siirty The Byrdsille. Darin myös tuotti Rosey Grier 1964 LP, Soul City ja "Made in the Shade" Jimmy Boydille.

Vuonna 1962, Darin alkoi kirjoittaa ja laulaa kantrimusiikkia, mukana kappaleet "Things" (Yhdysvaltojen listalla 3.) (1962), "You're the Reason I'm Living" (Yhdysvaltojen listalla 3.), ja "18 Yellow Roses" (Yhdysvaltojen listalla 10.). Myöhemmin kaksi niistä on tehty Capitol Recordsilla, johon hän meni 1962 ennen paluuta Atlanticille neljää vuotta myöhemmin. Laulun Things lauloi Dean Martin vuonna 1967 TV special Movin' With Nancy, esiintymisessä Nancy Sinatran kanssa, josta ilmestyi video vuonna 2000.

Näyttelijäura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darin oli myös elokuvanäyttelijä. Hän esiintyi kahdesti NBC:n rikosdraamassa. Hän tapasi näyttelijän. Vuonna 1960 hän oli ainoa näyttelijä, jolla oli sopimukset viiden tärkeimmän Hollywoodin elokuvastudion kanssa. He kirjoittivat musiikkia lukuisiin elokuviin ja näyttelivät niissä. Hänen ensimmäinen merkittävä elokuvansa oli Come September, romanttinen elokuva, joka oli suunniteltu lisäämään suosiota nuoren yleisön keskuudessa. Hän tutustui 18-vuotiaaseen näyttelijään Sandra Deehen, ja he esiintyivät pääosissa. He rakastuivat ja menivät naimisiin vuonna 1960 ja erosivat 1967. Heillä oli yksi poika Dodd Mitchell Darin (synt. 1961).

Vuonna 1962 Darin sai Golden Globe -palkinnon sarjassa "Most Promising Male Newcomer" roolistaan elokuvassa Pressure Point.

Vuonna 1963 hänet nimettiin ehdolle parhaan miessivuosan Oscar-palkinnon saajaksi paniikkihäiriöstä kärsivän sotilaan roolistaan elokuvassa Captain Newman, M.D.. Cannesin elokuvajuhlilla, jossa hän erityisesti levynsä "Beyond the Sea" ansiosta sai Ranskan elokuvakriitikkojen palkinnon parhaana näyttelijänä.

Myöhemmät vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla Darin keskittyi enemmän folk-musiikkiin. Vuonna 1966 hänellä oli toinen menestyskappale. Folk-laulaja Tim Hardinin "If were a Carpenter" laulu nousi Top 10:een. Vuonna 1968 hän matkusti ja työskenteli Robert Kennedyn presidentinkampanjassa. 1970-luvun alussa hän jatkoi näyttelemistä ja alkoi levyttää Motown Records -yhtiölle. Vuonna 1973 Darinin terveys kääntyi huonommaksi, hän sai verenmyrkytyksen ja meni sydänläppäleikkaukseen. Bobby Darin kuoli 20. joulukuuta 1973.

Tunnetuimmat laulut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Splish Splash
  • Dream lover
  • Mack the Knife (Puukko-Mackie)
  • Clementine
  • Lazy River

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]