Connie Francis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Connie Francis

Connie Francis (s. 12. joulukuuta 1938 Newark, New Jersey) on yhdysvaltalainen poplaulaja. Hänet tunnetaan muun muassa hänen kansainvälisistä hiteistään "Who's Sorry Now?", "Where The Boys Are" ja "Everybody's Somebody's Fool".

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämäkerrallista tietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Francisin oikea nimi on Concetta Rosa Maria Franconero, ja hänellä on italialaisia sukujuuria. Debyyttisingle "Freddy" (1955) ei ollut kummoinen menestys, eivätkä myöskään yhdeksän seuraavaa singleä. Hän harkitsi uraa lääketieteen alalla ennen kuin hän nousi yllättävään menestykseen jo 1920-luvulla kirjoitetun "Who's Sorry Now?" -laulun coverversiolla.

Ilman mainittua hittiä Francis olisi ollut uhassa joutua erotetuksi MGM:ltä. Myöhemmällä urallaan hän on saanut tulkittavakseen muun muassa useita Neil Sedakan sävellyksiä ja esittänyt myös countryvaikutteista musiikkia; hänet tunnetaan countryn suurena ystävänä. Hän päätti levytysuransa tilapäisesti vuonna 1969, mutta teki comebackin jo vuonna 1973 kappaleella "The Answer".

Francisia on myös itseään coveroitu useasti – tunnettuja tulkintoja hänen kappaleistaan ovat levyttäneet muiden muassa Marie Osmond, Susan Raye, Margo Smith ja Debby Boone. Hänen omaelämäkertansa Who's Sorry Now? julkaistiin vuonna 1984. Hän on jatkanut uraansa musiikin alalla näihin päiviin saakka.

Avioliitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Francisilla on ollut neljä avioliittoa:

  • Laulaja meni 15. elokuuta 1964 naimisiin Dick Kanellisin kanssa. Avioero kuitenkin koitti jo kolmen kuukauden kuluttua.
  • Francis solmi toisen avioliittonsa Izadore "Izzy" Marionin kanssa 16. tammikuuta 1971. Liitto päättyi avioeroon seuraavana vuonna.
  • Francis meni syyskuussa 1973 naimisiin Joseph Garzillin kanssa. Parilla oli adoptoitu poika, mutta myös tämä liitto päättyi sittemmin eroon.
  • Myös 27. kesäkuuta 1985 solmittu avioliitto Bob Parkinsonin kanssa epäonnistui.

Hänen poikansa Joey syntyi vuonna 1974.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Connie Francis joutui 8. marraskuuta 1974 raiskatuksi esiintymisen jälkeen New Yorkissa. Hän on myöhemmin maininnut juuri tämän aiheuttaman kärsimyksen pääsyynä avioeroon Joseph Garzillista.[1] Laulajalla on todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö.

Vuonna 1975 suoritettu nenäleikkaus aiheutti laulajan äänessä tilapäisiä muutoksia, joiden ajaksi hän joutui keskeyttämään uransa. Hänen veljensä George kuoli väkivaltaisesti vuonna 1981, ja vasta vuonna 1989 Francisin onnistui tehdä täysi comeback lavoille ja levytysstudioon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]