Grease (musikaali)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Grease
Kirjoittaja Jim Jacobs, Warren Casey
Musiikki Warren Casey

Grease on Jim Jacobsin ja Warren Caseyn kirjoittama, vuonna 1971 ensiesitetty musikaali. Siitä tehtiin vuonna 1978 menestynyt elokuvaversio, jonka pääosia näyttelivät John Travolta ja Olivia Newton-John.

Grease on 1950-luvun Yhdysvaltoihin high school -opiskelijoiden keskuuteen sijoittuva rakkaustarina, jossa nuorille tuottavat ongelmia muun muassa luokkatietoisuus, ryhmäpaine, teiniraskaudet ja jengiväkivalta. Jossakin määrin samaa aihetta käsittelevät myös musikaali West Side Story ja James Deanin elokuva Nuori kapinallinen, joskin hieman synkemmissä merkeissä. Musikaalin tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Rydell High Chicagossa.

Greasen ensiesitys oli Kingston Mines -teatterissa Chicagossa. Alkuperäinen esitys oli yli kolme tuntia pitkä, ja musikaalia lyhennettiin merkittävästi ennen kuin se sai ensi-iltansa Broadwayllä vuonna 1972. Kriitikkojen vähättelevistä arvioista huolimatta musikaali oli alusta asti suosittu katsojien keskuudessa. Se on saanut seitsemän Tony-ehdokkuutta. Vuonna 2003 Grease valittiin Channel 4:n äänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi musikaaliksi.lähde?

Grease Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musikaali sai Suomen-kantaesityksensä huhtikuussa 1997 Helsingin työväenopiston harrastajanäyttämöllä Pauliina Hulkon suomentamana ja Timo Huikurin ohjaamana. Koreografian oli tehnyt Mari Martin.[1] Helsingin kaupunginteatteri toi musikaalin ensi-iltaan elokuussa 2002 Linnanmäen Peacock-teatterissa Mikko Koivusalon suomennoksena ja Marco Bjurströmin ohjaamana. Bjurström laati myös esityksen koreografian yhdessä Mindy Lindblomin kanssa.[2] Musikaali on tuotettu Suomessa myös ainakin Valkeakosken kaupunginteatteriin keväällä 2016[3] ja Jyväskylään kesällä 2018[4] sekä useille harrastajanäyttämöille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pääkkönen, Sirpa: Kevyttä pilaa rasvalettien kulttuurista. Helsingin Sanomat, 12.4.1997, s. 32. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Grease Ilona-esitystietokanta. Teatterin tiedotuskeskus TINFO. Viitattu 13.2.2019.
  3. Grease - musikaali / Valkeakosken Kaupunginteatteri Teatterikärpäsen puraisuja -blogi. 6.3.2016. Viitattu 13.2.2019.
  4. Grease. Teinejä, hiusrasvaa ja glitteriä! Ensi-ilta heinäkuussa 2018 Kulissi. Jyväskylän teatteriyhdistys. Viitattu 13.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.