Helsingin työväenopisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin työväenopiston Opistotalo

Helsingin työväenopisto on vuonna 1913 perustettu Helsingin kaupungin omistama oppilaitos. Työväenopiston toiminnan tarkoituksena on ylläpitää ja parantaa kaupungin aikuisväestön kykyä selviytyä ja toimia muuttuvassa yhteiskunnassa. Opiston opetus on osa elinikäisen oppimisen prosessia, jossa korostuvat vapaan sivistystyön periaatteet.

Työväenopistossa voivat opiskella kaikki yli 16-vuotiaat asuinpaikastaan riippumatta. Vuosittain noin 70 000 kurssilaista osallistuu opetukseen. Lukukausittain ohjelmassa on yli 2 200 erilaista kurssia.

Opistolla on Ilmonet-niminen palvelu, jonka kautta ilmoittaudutaan kursseille.

Opetusta järjestetään seuraavissa aineissa: kielet, suomea maahanmuuttajille, käsityö (tekstiilityö ja tekninen työ), kotitalous, tietotekniikka, luonto ja ympäristö, ihminen, yhteiskunta ja kulttuuri, merenkulku, musiikki, kuvataide, kirjallisuus, teatteri ja äidinkieli, liikunta, hyvinvointi ja terveys sekä kasvatus ja aikuiskasvatus. Lisäksi työväenopisto tarjoaa avoimen yliopisto-opetuksen kursseja.

Työväenopiston toiminta jakautuu ympäri kaupunkia. Opiston päärakennus on Kalliossa Helsinginkatu 26:ssa. Muut toimipisteet ovat etelässä Kaapelitehtaalla, idässä Stoassa, Vuotalossa ja Silkkikutomossa, koillisessa Malmitalossa, lännessä Kanneltalossa ja Pohjois-Haagassa sekä pohjoisessa Oulunkylätalossa. Lisäksi opetusta on hajautettu muun muassa eri peruskoulujen tiloihin.

Lukuvuosi on jaettu 12 viikon pituiseen syys- ja kevätlukukauteen. Suuri osa opiskelusta on pitkäjänteistä, jopa usealle vuodelle jakautuvaa. Kurssivalikoimassa on aiheesta riippuen myös intensiivi- ja lyhytkursseja sekä yhden lukukauden mittaisia kursseja. Kurssimuotoisen opetuksen lisäksi opiskelijoille tarjotaan paljon itseopiskelumahdollisuuksia.

Työväenopistolla järjestetään vuosittain satoja luentoja, konsertteja, näyttelyitä ja tapahtumia, joista suurin osa on maksuttomia eikä niihin tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]