Samarián rotko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Samarián rotkon kapein kohta, ”Portes”.

Samarián rotko (kreik. Φαράγγι Σαμαριάς, Φάραγγας) sijaitsee Samarián kansallispuistossa Lefká Óri -vuoristossa Kreetan saaren länsiosassa Kreikassa.[1] Rotko on Euroopan syvin ja pisin.[2] Samarián kansallispuisto on avoinna päiväsaikaan toukokuusta lokakuuhun.[1] Pääsymaksu puistoon on 5 euroa. Alle 15-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Talvella ja sateisina päivinä puisto on suljettu kivivyöryvaaran takia. Puistossa ei myöskään saa yöpyä.

Puiston läpi kulkee 16 kilometriä pitkä merkitty polku,[1] joka alkaa Omalóksen kylästä 1 250 metrin korkeudesta ja laskeutuu Välimereen kuuluvan Libyanmeren rannalle Agía Rouméliin.[1] Omalóksen kylään pääsee linja-autolla ja Agía Roumélista on venekyyti Chóra Sfakíoniin, Soúgiaan, Loutróon ja Palaióchoraan,[1] joista pääsee taas linja-autolla pois. Polun varrella on metsänvartijoita ja Samarián autiossa kylässä on lääkäri. Reitin varrella on kuivakäymälöitä, roskakoreja sekä lähteitä, joissa voi täyttää juomapullonsa. Puistossa on omat säännöt, jotka jaetaan kaikille vaeltajille.

Samarián rotkossa elää harvinaisia kreetalaisia villivuohia (Capra aegagrus creticus), joita paikalliset kutsuvat nimellä kri-kri.[1]

2000-luvun alussa rotkon läpi kulki vuodessa n. 200 000 matkailijaa.[1] Kiireisimpinä päivinä polulla voi olla 3000 kävelijää. Ruuhkaa voi yrittää välttää lähtemällä polulle aikaisin aamulla. Paras aika vierailla Samarian kansallispuistossa on kevät. Keskikesän helleaallon aikana rotkossa on tuskallisen kuuma.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Hanna, Nick: Kreeta, s. 113–116. Engl. alkuteos: Globetrotter Travel Guide Crete, suom. Roinila, Maija. Köln, Saksa: Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000. ISBN 3-8290-3261-7.
  2. Samaria, Euroopan pisin ja syvin rotko Kreeta.info. Viitattu 15.4.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Samarián rotko.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.