Afrikanvillikissa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanvillikissa
AfricanWildCat.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Petoeläimet Carnivora
Alalahko: Feliformia [1]
Heimo: Kissaeläimet Felidae
Alaheimo: Kissat Felinae
Suku: Felis
Laji: Metsäkissa silvestris
Alalaji: lybica
Kolmiosainen nimi

Felis silvestris lybica
Forster, 1780

Synonyymit
  • Felis lybica Forster, 1780 [2]
  • Felis sylvestris lybica
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Afrikanvillikissa Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Afrikanvillikissa Commonsissa

Afrikanvillikissa,[3] joskus myös aavikkokissa (Felis silvestris lybica, aiemmin Felis lybica[2]) on Afrikassa elävä metsäkissan (Felis silvestris) alalaji. Sen kesyttivät aikoinaan muinaiset egyptiläiset ainakin noin 4 000 vuotta sitten, ja sitä pidetään yleisesti kesykissan (Felis catus) esi-isänä.[4]

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanvillikissa on yleisväriltään vaaleanruskea ja siinä on tummia juovia.[3] Turkki on lyhyempi kuin eurooppalaisen alalajin, euroopanvillikissan. Afrikanvillikissa on myös huomattavasti pienempi: pituus ilman häntää on 45–75 senttimetriä, häntä 20–38 senttimeteiä, ja se painaa 3–6,5 kilogrammaa.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanvillikissaa tavataan Afrikassa ja Lähi-idässä, monenlaisilla alueilla aroilla, savanneilla ja pensastoissa.

Käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanvillikissa syö lähes pelkästään hiiriä, rottia ja muita pieniä nisäkkäitä. Jos tilanne sallii, se syö myös lintuja, matelijoita, sammakkoeläimiä ja hyönteisiä. Kissa lähestyy saalista hitaasti ja hyökkää päästyään noin metrin etäisyydelle. Afrikanvillikissa on aktiivinen lähinnä yöaikaan ja hämärässä[3]. Päivällä se piileksii pensaikossa, joskin se on toisinaan aktiivinen myös hämärinä, pilvisinä päivinä. Urosten reviiri kattaa muutaman naaraan, jotka puolustavat aluetta tunkeilijoilta. Naaras synnyttää 2–6 pentua, mutta keskimäärin kolme. Tiineys kestää 56–69 päivää. Pennut syntyvät sokeina, ja ne ovat riippuvaisia emonsa huolenpidosta. Useimmiten pennut syntyvät sadekaudella, jolloin ravintoa löytyy riittävästi. Pennut ovat emonsa luona 5–6 kuukautta ja saavuttavat sukukypsyyden vuoden ikäisinä.

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut biologit jakavat afrikanvillikissan maantieteellisiksi alalajeiksi:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Felis silvestris lybica Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 18.6.2010. (englanniksi)
  2. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Felis silvestris lybica (TSN 726338) itis.gov. Viitattu 18.6.2011. (englanniksi)
  3. a b c Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 1, s. 42–45. (Englanninkielinen alkuteos The Encyclopedia of Mammals 1, sarjassa World of animals). Helsinki: Tammi, 1986. ISBN 951-30-6530-8.
  4. Kingdon, Jonathan (1988). East African Mammals: Carnivores. University of Chicago Press. ISBN 0-226-43721-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]