Johann Reinhold Forster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Johann Reinhold Forster
Johann Reinhold Forster ja hänen poikansa Georg Forster Tahitilla vuosien 1775–1780 välillä.
Johann Reinhold Forster ja hänen poikansa Georg Forster Tahitilla vuosien 1775–1780 välillä.
Henkilötiedot
Syntynyt22. lokakuuta 1729
Dirschau, Preussi
Kuollut9. joulukuuta 1798 (69 vuotta)
Halle
Kansalaisuus Saksa
Koulutus ja ura
Tutkimusalue kasvi- ja lintutiede

Johann Reinhold Forster (22. lokakuuta 1729 Dirschau, Preussi9. joulukuuta 1798 Halle) oli saksalainen luonnontieteilijä, joka antoi merkittävän panoksen lintutieteelle Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Forsterin isän isoisä oli skotti, joka polveutui Lordi Forresterista, mutta joutui lähtemään maanpakoon monien muiden skottien tavoin Oliver Cromwellin valtakaudella. Forster opiskeli teologiaa Hallen yliopistossa ja palveli pappina Nassenhubenissa, jossa avioitui vuonna 1754 ja missä hänen poikansa Georg syntyi. Forsterin perheeseen syntyi 8 lasta. Vuonna 1765 Venäjän keisarinna Katariina Suuri kutsui hänet tutkimaan Saratovin aluetta Volgalla. Menetettyään papin virkansa 1766 hän matkusti Georgen kanssa Englantiin, missä hän opetti 3 vuotta Dissenter's Academyssa Warringtonissa. Hän muutti Lontooseen, jossa hänen luonnontieteilijän maineensa alkoi kasvaa. Täällä hän kirjoitti teoksensa A Catalogue of British Insects (1770). Vuonna 1771 hän kirjoitti Pohjois-Amerikan kasvillisuudesta ja eläimistöstä, ja käänsi Osbechin Voyage to China.

Joseph Banksin vetäytyessä viime tipassa kapteeni James Cookin toiselta matkalta, palkattiin isä ja poika Forster hänen tilalleen tutkimusmatkan luonnontieteilijöiksi. Heinäkuussa 1772 nostettiin purjeet Resolutioniin, ja paluu tapahtui heinäkuussa 1775. Kapkaupungissa pysähdyttäessä Forster kiinnitti ruotsalaisen Linnén oppilaan Anders Sparrmanin (27. helmikuuta 1748 – 9. elokuuta 1820) assistentikseen.

Molemmat Forsterit tekivät tarkkoja havaintoja ja pitivät kirjaa kaikesta matkalla havaitsemastaan, ja he keräsivät mittavat näytekokoelmat sekä luonnonhistoriallisista eliöistä että artefakteista. Palattuaan matkalta Georg Forster kirjoitti isänsä havainnot teokseen Observations Made during a Voyage Round the World in His Britannic Majesty's Sloop Resolution … (1777). Vuonna 1778 Johann Forster kirjoitti itse havaintonsa kirjaksi Observations Made During a Voyage Round the World, on Physical Geography, Natural History, and Ethic Philosophy …, joka niitti suurta tieteellistä mainetta. Kirjasta saadut tulot olivat paljon menoja pienemmät ja velkojen maksamiseksi piti myydä pääosa Georgin matkalla tekemistä maalauksista Joseph Banksille. Seuraavien vuosien aikana Johann Forster kirjoitti ja käänsi kirjoja, muun muassa Thomas Pennantin Arctic Zoologyn.

Marraskuussa 1779 Johann Forrester valittiin Hallen yliopiston luonnonhistorian ja mineralogian professoriksi, missä virassa hän oli kuolemaansa saakka. Hänen kirjoituksensa Descriptiones animalium, jonka hän sai valmiiksi kuukausi sen jälkeen, kun palasi Cookin retkeltä, toimitti ja julkaisi lopulta Hinrich Lichtenstein vuonna 1844. Hän kuvaili ja nimesi muun muassa lapinpöllön.

Johann Forster valittiin Royal Societyn jäseneksi vuonna 1772.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]