Palaióchora (Chaniá)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Palaióchora
Παλαιοχώρα
Palaióchoran kylää.
Palaióchoran kylää.

Palaióchora

Koordinaatit: 35°13′47″N, 23°40′53″E

Valtio Kreikka
Hajautetun hallinnon alue Kreeta
Alue Kreeta
Alueyksikkö Chaniá
Kunta Kántanos-Sélino
Hallinto
 – Asutustyyppi kylä
 – Kallikrates-koodi 7404010101
Väkiluku (2011) 1 675[1]
Aikavyöhyke UTC+2
 – Kesäaika UTC+3











Palaióchora (kreik. Παλαιόχωρα, myös Palaiochóra, Παλαιοχώρα) on Kreikan kylä, joka sijaitsee Kreetan saarella ja kuuluu Kántanos-Sélinon kuntaan, Chanián alueyksikköön ja Kreetan alueeseen. Se kuului aiemmin Pelekánoksen kuntaan ja vuodesta 2011 lähtien Kántanos-Sélinon kunnan Pelekánoksen kunnallisyksikköön. Kylän väkiluku on 1 675 (vuonna 2011). Palaióchora on Kántanos-Sélinon kunnan kuntakeskus.[1][2]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palaióchoran kylä, suomeksi ”Vanha kylä”, sijaitsee Kreetan lounaiskulmassa Välimereen kuuluvan Libyanmeren rannalla.[3] Kylä on kehittynyt mereen pistävälle niemelle Lefká Óri -vuoriston länsipään juurelle.[4] Palaióchora muodostaa laajemman kyläyhdyskunnan (Τοπική Κοινότητα Παλαιόχωρας, Topikí Koinótita Palaióchoras), johon kuuluvat varsinaisen Palaióchoran kylän lisäksi kylät Achladiákes, Agía Triáda, Ánydroi, Asfendilés, Azogyrés, Kálamos, Platanés, Prodrómi, Spaniákos ja Vlithiás. Koko kyläyhdyskunnan väkiluku on 1 891.

Palaióchoran venetsialaisaikaisen Sélinon linnan raunioita.
Palaióchoran Neitsyt Marian ilmestyksen (Evangelismós tis Theotókou) kirkko.

Historia ja turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palaióchorassa on 1200-luvulla rakennettu venetsialaisaikainen linnoitus, Sélinon linna.[3] Nykyisin Palaióchora on suosittu rantalomakohde ja kylässä on kaksi uimarantaa,[4] yksi niemen molemmin puolin.[3] Palaióchora on myös lainelautailijoiden suosiossa. Kylässä puhaltavat tuulet soveltuvat edistyneille ja keskitasoisille lainelautailijoille. Palaióchorassa toimii useita erikielisiä lainelautailukouluja. Paikalliset asukkaat ovat vaurastuneet matkailun ansiosta niin, että ovat rakentaneet itselleen kokonaan uuden kylän vanhan Palaióchoran laitamille.[4]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palaióchorasta kulkee laivoja muun muassa Gávdoksen saarelle, Elafonísiin ja Agía Rouméliin.[4] Kylässä sijaitsee myös linja-autoasema, josta lähtee linja-autoja esimerkiksi Xylóskaloon Samarián rotkon pohjoispäähän sekä Chaniáan ja Kíssamokseen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2011. Väestönlaskennan tulokset (XLS) 2011. The Hellenic Statistical Authority (Kreikan tilastokeskus ELSTAT). Arkistoitu 25.12.2013. Viitattu 1.9.2014. (kreikaksi)
  2. Άρθρο 1: Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης. (Kallikrates-suunnitelma, Kreikan virallinen lehti) Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας, 11.8.2010, nro Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1292. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Artikkelin verkkoversio (PDF). (kreikaksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b c d Andersson, Per J.: Ateena ja Kreikan saaret, s. 318–319. Ruots. alkuteos: Greklands öar och Aten, suom. Färm, Anna; Söderholm, Linda. Image Kustannus Oy, 2005. ISBN 952-99247-3-9.
  4. a b c d Hanna, Nick: Kreeta, s. 112. Engl. alkuteos: Globetrotter Travel Guide Crete, suom. Roinila, Maija. Köln, Saksa: Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000. ISBN 3-8290-3261-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]