Amvrakikóslahti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amvrakikóslahti
Αμβρακικός Κόλπος
Amvrakikóslahti (ylhäällä) ja Lefkaksen saari (alhaalla) avaruudesta nähtynä.
Amvrakikóslahti (ylhäällä) ja Lefkaksen saari (alhaalla) avaruudesta nähtynä.

{{{alt}}}
Amvrakikóslahti
Koordinaatit 38°59′N, 20°56′E
Sijainti Epeiros ja Länsi-Kreikka
Valtio Kreikka Kreikka
Merialue Joonianmeri, Välimeri
Pinta-ala 405 km²

Amvrakikóslahti (kreik. Αμβρακικός Κόλπος, Amvrakikós Kólpos; myös Ambrakianlahti, Ártanlahti, Aktioninlahti)[1] on lahti Joonianmeressä Manner-Kreikan länsirannikolla, Epeiroksen ja Länsi-Kreikan alueiden välissä Kreikassa. Sen pinta-ala on noin 405 neliökilometriä.[2] Amvrakikóslahden pohjoisrannan kosteikot muodostavat Amvrakikóslahden kosteikkojen kansallispuiston (Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, Ethnikó Párko Ygrotópon Amvrakikoú).

Amvrakikóslahtea.

Amvrakikóslahti on saanut nimensä antiikin aikaisesta Ambrakian kaupungista, joka sijaitsi sen rannalla. Lahti on noin 40 kilometriä pitkä ja noin 15 kilometriä leveä. Se yhdistyy Joonianmereen noin kolme kilometriä pitkän ja 0,8–2 kilometriä leveän salmen kautta.[2] Salmen pohjoispuolella sijaitsee Prévezan kaupunki ja eteläpuolen muodostaa Áktion niemi. Lahden rannalla sijaitsevat myös muun muassa Vónitsa ja Amfilochía. Árachthos- ja Loúros-joet laskevat lahteen sen pohjoisrannikolla, mikä muodostaa laajoja suojeltuja suisto- ja kosteikkoalueita. Niihin kuuluu 20 laguunia, joista suurimmat ovat Logaroú (25,75 km²), Tsoukalió (16,5 km²) ja Rodiás (13,5 km²).[2] Lahdessa on muutamia pieniä saaria, kuten Koronisía, Salaóra ja Voúvalos.

Amvrakikóslahden kosteikkojen kansallispuisto perustettiin vuonna 2008. Sen pinta-ala on noin 23 649 hehtaaria, ja siihen kuuluvat Árachthoksen ja Loúroksen suistot, mainitut kolme suurinta laguunia sekä osa lahden merialueesta. Alue on suojeltu myös Natura 2000 -alueena sekä Ramsarin sopimuksella.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]