Sakari Warsell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sakari Pellervo Warsell (s. 16. toukokuuta 1943 Korpilahtilähde?) on suomalainen radiotoimittaja ja muusikko.

Opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warsell opiskeli Jyväskylän yliopistossa historiaa, yhteiskuntatieteitä ja kansatiedettä. Hän suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon 1974 pääaineenaan Suomen historia. Hänen pro gradunsa käsitteli säveltäjä, seminaarinlehtori P. J. Hannikaista[1].

Työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warsell toimi vuonna 1961-1962 Suomussalmen kunnan Pesiönlahden kansakoulun va. opettajana. Vuonna 1971-1973 Sakari Warsell oli Hankasalmen kansalaisopiston rehtori. Opisto käsitti Hankasalmen ja Konneveden kunnat. Vuosina 1974–2006 Warsell oli Yleisradiossa toimituspäällikkönä ja toimittajana. Hän tuotti ja toimitti lähinnä populaarimusiikkiohjelmia. Warsell toimitti laajoja sarjoja musiikkielämämme merkkihenkilöistä (muun muassa sarjat Musiikki ja minä sekä Suomalaisen viihteen veteraaneja). Hän myös juonsi sunnuntaiaamuista Suomi soi - ohjelmaa.lähde?

Muusikon ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itseoppineena muusikkona Sakari Warsell lauloi ja soitti kitaraa ja koskettimia eri kokoonpanoissa 1960-luvulla lähinnä Jyväskylässä.[2] Warsell on myös säveltänyt lähinnä laulumusiikkia. Vuonna 1972 hänet palkittiin Nuorison taidetapahtuman sävellyskilpailussa lied-sävelmästä ”Mårupin kirkko” Anja Samoojan runoon. Vuonna 1973 Warsell oli kymmenen parhaan joukossa Yleisradion lied-sävellyskilpailussa teoksella ”Huuto” (Federico Garcia Lorca, suom. Matti Rossi). Warsell oli yksi niinsanotun uuden hengellisen musiikin uranuurtajista sävelmillä ”Herra on minun paimeneni” ja ”Minä korotan ääntäni”. Nämä Raamatun psalmeihin tehdyt sävellykset levytti Logos-kvartetti vuonna 1969 Kansan Raamattuseuran kustantamina. Laulut olivat sangen suosittuja. Mm. arkkipiispa emeritus Jukka Paarma toivoi kerran haastattelunsa päätteeksi radiossa soitettavaksi tätä ”paimenpsalmia”.lähde? Psalmin 23 on levyttänyt muun muassa tenori Hannu Jurmu Luiz Ramirezin ja Amici Musici -orkesteriin johdolla.[3]

Sakari Warsell on säveltänyt myös iskelmiä. Vuonna 1977 hänen jenkka-baion-sävelmänsä ”Illalla sillalla” sijoittui Eurovision laulukilpailun kotimaisessa karsinnassa neljännelle sijalle. Laulun on levyttänyt Finntrio vuonna 1977. Warsellilla on Teoston rekisterissä noin 50 sävellystä.

Los Toucanos -yhtye perustettiin 1960-luvulla Jyväskylässä. Yhtye on toiminut näihin saakka. Warsellin lisäksi yhtyeessä soittavat Erkki Pitkänen (laulu ja kitara), Yrjö Ihalainen (basso) ja Pertti "Jallu" Huohvanainen (rummut).lähde?

Warsell on eronnut ja hänellä on kaksi lasta.lähde?

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Georg Malmstén, Suomen iskelmäkuningas. WSOY 2002. ISBN 9789510273005
  • Noiduttu hanuri. Lasse Pihlajamaan elämänvaiheet ja elämäntyö. Toim. Matti Murto. Modus Musiikki Oy. Jyväskylä 2006. ISBN 952-99750-0-7.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sakari Warsell: P. J. Hannikaisen (1854-1924) elämä ja elämäntyö. (Pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. 1973.)
  2. Yy, kaa, koo - Arjen kuvaa ja tarinoita Keski-Suomen rytmimusiikin vaiheista 1930-luvulta 1970-luvulle. Toim. Jussi Julin et. al. Atena Kustannus. Jyväskylä 2004.
  3. Suurin on Rakkaus - hengellisiä lauluja, Hannu Jurmu, Luiz Ramirez ja Amici Musici -orkesteri. FG - Naxos 2003.