Safari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee matkailua. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Valokuvaussafari Serengetissä Tansaniassa.

Safari (swahilin matkaa tai tutkimusmatkaa tarkoittavasta sanasta safari, joka pohjaa arabian sanaan safar ’matka’[1]) on maata pitkin tehtävä matka tai retki; sana on varsinkin länsimaissa vakiintunut käsittämään Afrikan kansallispuistoissa järjestettäviä kierroksia, joilla joko katsellaan ja valokuvataan tai metsästetään villieläimiä.

Myös Suomessa järjestään muun muassa poro- ja moottorikelkkasafareita. Tiettävästikenen mukaan? safari-sana ilmestyi ensimmäisen kerran kotimaan matkailun yhteyteen vuonna 1978, jolloin silloinen valokuvausalan erikoisliike Helios Oy ryhtyi järjestämään eri puolilla maata useampipäiväisiä luonnonkuvausretkiä eli Fotosafareita. Vuosina 1979–1984 Helioksen Fotosafarit ulottuivat jo muun muassa Huippuvuorille, Keniaan, Malawiin ja Sambiaan.

Muun muassa kirjailija Ernest Hemingway kirjoitti Afrikan savannilla tai viidakossa tehdyistä pitkistä metsästyssafareista, jotka saattoivat kestää useita päiviä tai jopa viikkoja. Metsästyssafarilla metsästäjällä on yleensä mukanaan paikallinen ammattitaitoinen opas. Metsästäminen safarilla on hyvin kallista, sekä aseen suositellaan olevan .375 H & H Magnum tai suurempi kaliiperinen. Useimmiten myös oppaalla on kivääri mukana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Häkkinen, Kaisa: Nykysuomen etymologinen sanakirja, s. 1101. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-27108-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.