.375 H & H Magnum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
.375 H&H Magnum (vas.) ja .338 Winchester Magnum (oik.).

375 H & H Magnum on brittiläinen suurriistapatruuna, joka tuli markkinoille 1912.[1] Patruunan alkuperäinen nimi oli .375 Belted Rimless Nitro Express, joista .375 on kaliiperi tuuman tuhannesosina, belted tarkoittaa vyökantahylsyä, rimless viittaa urakantaisuuteen ilman laippaa ja nitro express kertoo patruunassa käytettävän savutonta ruutia (mustanruudin sijaan).

Patruunan idea syntyi luultavasti 9,5 millimetrin Mannlicher-Schönauer-patruunasta, jota kutsuttiin brittimarkkinoilla .375 Nitro-Express Rimless nimikkeellä. Edellä mainittua patruunaa vastaan kilpailemaan Holland & Hollandin asepaja kehitti .400/.375 patruunan, jota kutsuttiin myös nimellä .375 Velopex. Patruunasta ei tullut suurta menestystä, mutta se oli yksi ensimmäisiä vyökantahylsyisiä aktiivisesti markkinoituja metsästyspatruunoita. Velopexin seuraaja .375 Belted Rimless Nitro Express (joka nykyään paremmin tunnetaan 375 Holland & Holland Magnumina) tuotiin myyntiin paremmalla menestyksellä. Latauksia siihen löytyi 235, 270 ja 300 graanin luodein ja alkuperäiset ilmoitetut nopeudet olivat samassa järjestyksessä 2 800, 2 650 ja 2 500 jalkaa sekunnissa. Samaan aikaan vyökantaisen patruunan kanssa tuotiin myyntiin myös kaksoisluodikkoihin tarkoitettu laippakantainen .375 Flanged Magnum Nitro Express, jonka lähtönopeudet olivat hiukan hitaampia. Ajankohdan brittipatruunoille oli tyypillistä valmistajan tuotesuojaus siten, että muut aseenvalmistajat eivät saaneet pesittää aseitaan uudelle patruunalle. Holland & Holland ei kuitenkaan jostakin syystä vaatinut patruunoiden monopolia itselleen ja uusi patruuna alkoi suhteellisen nopeasti saavuttaa suosiota. Jo 1920 -luvulla Western -patruunatehdas latasi patruunoita Amerikassa ja Winchester alkoi valmistaa Model 70 -metsästyskivääriä patruunalle 1937.lähde?

.375 Holland & Holland Magnumia pidetään hyvänä metsästyspatruunana. Sen tyypillinen ominaisuus on luodin iso poikkipintatiheys ja siitä johtuva erittäin suuri läpäisy. Toinen merkille pantava seikka on suurriistapatruunaksi erinomainen lentorata, joka muistuttaa melko tarkasti 30-06 Springfieldin vastaavaa. Afrikkalainen ja intialainen riista olivat tuohon aikaan muotia, joten patruunaa testattiin käytännössä norsuihin, kafferipuhveliin, leijonaan, sarvikuonoihin ja tiikeriin. Näiden eläinten metsästys on vaarallista ja saatujen kokemusten perusteella .375 Holland & Holland Magnum yleistyi myös tavoiteltaessa karhua ja muita kookkaita riistaeläimiä.lähde?

Patruunan arvostuksesta kertoo muiden muassa kysely, jonka asetoimittaja Craig Boddington teki International Professional Hunters Associationin (I.P.H.A.) ja Professional Hunters Association of South Africa (P.H.A.S.A.) jäsenille. Kysymyksiin vastanneiden metsästysoppaiden yhteenlaskettu metsästysvuosien määrä oli enemmän kuin 1800 vuotta (keskimäärin 16 vuotta vastannutta kohti). Kun kysyttiin yleiskaliiperia kaikkeen metsästykseen (dikdikantiloopeista norsuun), 73 % ammattimetsästäjistä vastasi .375 Holland & Holland Magnum.lähde?

Teknisiä tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tyypillinen lataus: luoti 17,5 grammaa, lähtönopeus 820 m/s ja liike-energia lähdössä 5884 joulea
  • Luodin halkaisija 9,525 mm
  • Hylsyn enimmäispituus 72,4 mm
  • Hylsyn lyhennyspituus 72,1 mm
  • Patruunan suurin sallittu pituus 91,4 mm

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Holland & Holland Cronicle (Arkistoitu – Internet Archive)