Sadruddin Aga Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1991

Prinssi Sadruddin Aga Khan KBE (persiaksi: صدرالّدين آغا خان, Ṣadr ad-Dīn Āghā Khān) (17. tammikuuta 193312. toukokuuta 2003) oli UNHCR:n pääsihteeri vuosina 19651977. Hänen UNESCO-aikanaan tapahtui muun muassa Assuanin padon rakentaminen ja Abu Simbelin temppelin siirto.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aga Khan syntyi Neuilly-sur-Seinessä Ranskassa.Sadruddinin isä oli Aga Khan III ja äiti Andrée Carron. Sadruddin sai koulutuksensa Lausannessa ja Yhdysvalloissa. Ollessaan UNHCR:n pääsihteeri hän asui Genevessä Sveitsissä. Ennen UNHCR:n pääsihteerinä hän oli UNESCO:n jäsen vuodesta 1961.

Sadruddinin velipuoli Aly Khan, joka oli YK:n yleiskokouksen varapuheenjohtaja ja edusti Pakistania, oli naimisissa lyhyen aikaa Hollywood-tähden Rita Hayworthin kanssa. Nykyinen Aga Khan on Sadruddhin veljenpoika Aga Khan IV.

27. elokuuta vuonna 1957 hän nai Bellerivessa Sveitsissä anglo-intialaisen mallin Nina Dyerin (s.1930-d.1965) joka oli saksalaisen teollisuusmiehen paroni Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszan entinen vaimo. Dyern kääntyi islamiin häiden aikana. He erosivat vuonna 1962. Vuonna 1972 hän nai Länsi-Intian saaristossa englantilaisen Catherine Aleya Beriketti Sursockin (s. 1938).

Sadruddin kuoli syöpään Bostonissa Yhdysvalloissa.

Aga Khanilla oli Ranskan, Iranin ja Sveitsin kansalaisuudet. Hän puhui sujuvasti ranskaa, englantia, saksaa, italiaa, farsia ja arabiaa.

UNESCO:n pääsihteerinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNHCR:n pääsihteerinä Sadruddin joutui käsittelemään muun muassa Bangladeshin itsenäisyyssodan seurauksena syntynyttä pakolaisvirtaa ja hutujen massapakoa Burundista Tansaniaan sekä vietnamilaisten venepakolaisten auttamista. Vuonna 1972 Ugandassa Idi Amin karkotti tuhansia aasialaisia, mikä oli yksi Aga Khanin vaikeimmista ongelmista. Sadruddin kilpaili YK:n pääsihteerin virasta 1981 muttei tullut valituksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]