Sadruddin Aga Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1991

Prinssi Sadruddin Aga Khan (persiaksi: صدرالّدين آغا خان, Ṣadr ad-Dīn Āghā Khān) (17. tammikuuta 193312. toukokuuta 2003) oli UNHCR:n pääsihteeri vuosina 1965–1977. Hänen Unesco-aikanaan tapahtui muun muassa Assuanin padon rakentaminen ja Abu Simbelin temppelin siirto.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aga Khan syntyi Neuilly-sur-Seinessä Ranskassa. Hänen isänsä oli Aga Khan III ja äitinsä Andrée Carron. Hän sai koulutuksensa Lausannessa ja Yhdysvalloissa. Ollessaan UNHCR:n pääsihteeri hän asui Genevessä Sveitsissä. Ennen UNHCR:n pääsihteeriyttä hän oli Unescon jäsen vuodesta 1961.

Sadruddin Aga Khanin velipuoli Aly Khan, joka oli YK:n yleiskokouksen varapuheenjohtaja ja edusti Pakistania, oli naimisissa lyhyen aikaa Hollywood-tähti Rita Hayworthin kanssa. Nykyinen Aga Khan on Sadruddin Aga Khanin veljenpoika Aga Khan IV.

27. elokuuta vuonna 1957 hän nai Bellerivessa Sveitsissä anglointialaisen mallin Nina Dyerin (1930–1965) joka oli saksalaisen teollisuusmiehen paroni Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszan entinen vaimo. Dyer kääntyi islamiin häiden aikana. He erosivat vuonna 1962. Vuonna 1972 hän nai Länsi-Intian saaristossa englantilaisen Catherine Aleya Beriketti Sursockin (s. 1938).

Sadruddin Aga Khan kuoli syöpään Bostonissa Yhdysvalloissa.

Aga Khanilla oli Ranskan, Iranin ja Sveitsin kansalaisuudet. Hän puhui sujuvasti ranskaa, englantia, saksaa, italiaa, farsia ja arabiaa.

UNHCR:n pääsihteerinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

UNHCR:n pääsihteerinä Sadruddin Aga Khan joutui käsittelemään muun muassa Bangladeshin itsenäisyyssodan seurauksena syntynyttä pakolaisvirtaa ja hutujen massapakoa Burundista Tansaniaan sekä vietnamilaisten venepakolaisten auttamista. Vuonna 1972 Ugandassa Idi Amin karkotti tuhansia aasialaisia, mikä oli yksi Aga Khanin vaikeimmista ongelmista. Sadruddin Aga Khan kilpaili YK:n pääsihteerin virasta 1981 muttei tullut valituksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]