Ruokit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruokit
Siivetönruokki (Pinguinus impennis) kesä- ja talviasussaan. John Gerrard Keulemansin (1842–1912) maalaus.
Siivetönruokki (Pinguinus impennis) kesä- ja talviasussaan. John Gerrard Keulemansin (1842–1912) maalaus.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Ruokit
Alcidae
Leach, 1820
Suvut
Katso myös

  Ruokit Wikispeciesissä
  Ruokit Commonsissa

Ruokit (Alcidae), puhekielessä myös ruokkilinnut, on rantalintujen lahkoon kuuluva lintuheimo, jonka edustajat muistuttavat ulkomuodoltaan hieman pingviinejä.

Pingviineistä poiketen kaikki nykyisin elävät ruokkilajit osaavat lentää. Lentokyvytön siivetönruokki tapettiin sukupuuttoon 1800-luvun puolivälissä. Ruokkien siivet ovat lyhyet, minkä vuoksi niiden siivenlyöntinopeus on korkea. Pingviinien tapaan myös ruokit uivat erinomaisesti käyttäen siipiä apunaan. Ruokkien koko vaihtelee 85 g painavasta ja 15 cm:n pituisesta pikkukiislasesta yhden kilon painoiseen ja 45 cm pitkään pohjankiislaan. Ruokit syövät pääasiassa kaloja ja pienemmät lajit myös krillejä.

Ruokkeja esiintyy kaikilla pohjoisen pallonpuoliskon merialueilla aina arktisen alueen pohjoisimmilta saarilta itäisen Tyynenmeren subtrooppisen alueen rannikoille saakka. Ne elävät enimmäkseen meren saarilla ja ovat yhdyskuntalintuja, jotka voivat muodostaa valtavia, jopa miljoonan yksilön pesimäyhteisöjä. Pohjoisilla alueilla ne ovat selväpiirteisiä muuttolintuja, etelämpänä myös paikkalintuja.

Ruokkisuvut:[1]

Töyhtökiislanen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Högmander, H., Björklund, H., Hintikka, J., Lokki, J., Södersved, J. & Velmala, W.: Maailman lintulajien suomenkieliset nimet 2018. BirdLife Suomi. Arkistoitu 8.2.2018. Viitattu 13.3.2018.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.