Töyhtökiislanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Töyhtökiislanen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Ruokit Alcidae
Suku: Kiislaset Aethia
Laji: cristatella
Kaksiosainen nimi

Aethia cristatella
(Pallas, 1769)

Katso myös

  Töyhtökiislanen Wikispeciesissä
  Töyhtökiislanen Commonsissa

Töyhtökiislanen (Aethia cristatella) on pienikokoinen ruokkien heimoon kuuluva lintulaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 18–20 cm, siipien kärkiväli 40–47 cm ja paino keskimäärin 260 g. Sen höyhenpuku on lähes yksivärisen tummanharmaa, silmän värikalvo on valkoinen kuten myös hyvin kapea juova silmän takana; nokka on porkkananpunainen ja otsalla on korkea, eteenpäin kaartuva töyhtö. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuori lintu on tuhkanharmaa, sen nokka on ruskea ja siltä puuttuu töyhtö.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töyhtökiislaset elävät Tyynenmeren pohjoisimmissa osissa ja Beringinmerellä, Tšukotkalla, Kuriilien keskiosissa, sekä Alaskassa Aleuteilla, Kodiakinsaarella ja Shumagininsaarilla. Lajin elinympäristön ala on noin 390 000 neliökilometriä ja populaation koko 8,2 miljoonaa yksilöä.[2] Se on osittain muuttolintu, joka syyskuun aikana muuttaa Tyynenmeren pohjoisille vesille sekä Japanin ja Alaskan merialueille. Osa kannasta jää talveksi sulana pysyville kotivesille, mutta pääosa pesimäkannasta palaa pesimäsaarille toukokuussa. Laji on tavattu Euroopassa ainakin kerran, Islannin pohjoisilla vesillä vuonna 1912.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajin pesimäympäristöt ovat louhikkoisia ja kivikkoisia, paikoin vulkaanisten saarten jyrkänteitä ja vuorenrinteitä. Se ruokailee avomerellä, usein kaukana pesäpaikalta, ja sukeltaa saaliinsa jopa 50 metrin syvyydestä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töyhtökiislaset pesivät valtavina, jopa yli miljoonan yksilön yhdyskuntina. Ne ovat yksiavioisia ja palaavat vuodesta toiseen samaan paikkaan pesimään. Ne parittelevat merellä ja pesivät kerran kesässä. Naaras munii yhden munan, jota haudotaan keskimäärin kuukauden. Poikanen pysyttelee pesässä keskimäärin kahden kuukauden ikäiseksi ja molemmat emot ruokkivat ja hoitavat sitä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Töyhtökiislaset syövät eläinplanktonia, kaloja ja kalmareita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Aethia cristatella IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.6.2014. (englanniksi)
  2. ([https://web.archive.org/web/20160304113720/http://www.birdlife.org/datazone/species/factsheet/22694915 Arkistoitu – Internet Archive) BirdLife (englanniksi)]