Kodiakinsaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kodiakinsaari
Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Korkein kohta
Koniag Peak, 1 353 m
Pinta-ala
8 975 km²
Väestö
Asukasluku
13 740
Suurin kaupunki
Asutuskeskukset
Kartta

Kodiakinsaari (engl. Kodiak Island) on suuri Alaskan etelärannikolla oleva saari. Sen erottaa mantereesta Shelikofinsalmi. Se on Kodiakin saariston ja Alaskan suurin saari sekä Yhdysvaltojen toiseksi suurin. Saari on tunnettu karhuistaan: paikallisen alalajin kodiakinkarhun (Ursus arctos middendorffi) eräät yksilöt ovat suurimpia koskaan tavattuja karhuja.

Kodiakin pinta-ala on 8 975 km². Se on 160 kilometriä pitkä. Leveys vaihtelee 16 ja 96 kilometrin välillä.lähde?

Suurin osa saaresta on luonnonsuojelualuetta. Se on vuoristoista ja metsittynyttä pohjoisessa ja idässä, eteläosan ollessa melko puutonta.

Kodiakinsaarta tutki vuonna 1763 venäläinen turkiskauppias Stepan Glotov. Grigori Šelikov perusti saarelle vuonna 1784 Alaskan ensimmäisen venäläisen asutuksen. Se sijaitsi Three Saints Bayssa, josta se siirrettiin nykypäivän Kodiakiin vuonna 1792 ja siitä tuli turkiskaupan keskus.

Vuonna 1912 Novaruptan purkaus peitti saaren vulkaanisella tuhkalla aiheuttaen laajoja tuhoja. Saarta koetteli myös Pitkäperjantain maanjäristys vuonna 1964 ja sitä seurannut tsunami.

Saaren suurin kaupunki on Kodiak. Muita kyliä ovat muun muassa Akhiok, Old Harbor, Karluk, Larsen Bay, Port Lions ja Ouzinkie.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bell Brian & Sherwonit Bill: Insight Guide: Alaska, s. 271-278. APA Publications Services, 2004. ISBN 981-4137-79-0. (englanniksi)