Ruusukasvit

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Rosaceae)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ruusukasvit
Rosa ’Amber Queen’
Rosa ’Amber Queen’
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit, Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit, Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset, Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset. Magnoliopsida
Ylälahko: Rosanae
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Adans.
Levinneisyyskartta
Map-Rosaceae.PNG
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Ruusukasvit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Ruusukasvit Commonsissa

Ruusukasvit (Rosaceae) on Rosales-lahkoon kuuluva kaksisirkkaisten kasvien heimo. Niiden noin 3 100 lajia ovat levinneet kaikkialle maapallolle. Kasvutapa vaihtelee puusta ja pensaasta pienikokoisiin ruohoihin. Kukka on säteittäinen, usein suurikokoinen ja värikäs. Hedelmä on luumarja, pähkylä tai tuppilo. Useilla lajeilla kukkapohjus turpoaa meheväksi; tällaisia merkittäviä viljelykasvisukuja ovat mansikat, omenapuut, päärynät, vatukat ja suku Prunus, johon sisältyvät muun muassa manteli, persikka, kirsikat, aprikoosi ja luumu.[1]

Syötäviä hedelmiä ja marjoja tuottavia, hyötykasvina viljeltyjä ruusukasvilajeja ovat esimerkiksi puut hapankirsikka, kotipihlaja, mispeli, päärynä, tarhaomenapuu [2] ja pensaat japaninruusukvitteni, karhunvatukat, marja-aronia ja vadelma.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruusukasveihin kuuluu 100–120 sukua, joista osa:

[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Watson, L., and Dallwitz, M.J.: The families of flowering plants 1992-2009. Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences. Viitattu 2.7.2009. (englanniksi)
  2. Mitchell, A. & Wilkinson, J. (suomentanut Arto Kurtto): Euroopan puuopas. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 951-1-14705-6.
  3. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio, s. 239–269. (suomenkieliset nimet). Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  4. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet)