Rodney McKay

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rodney McKay
Rodney McKayta esittävä David Hewlett
Rodney McKayta esittävä David Hewlett
Ensiesiintyminen Rising: Part 1
(Tähtiportti: 48 Hours)
Näyttelijä David Hewlett
Henkilötiedot
Rotu tau'ri (Maan ihminen)
Sukupuoli mies
Hiusten väri ruskeat
Silmien väri harmaat
Arvo tieteellinen neuvonantaja
Syntymäpaikka Kanada, Maa

Tri Meredith Rodney McKay on kuvitteellinen hahmo scifi-sarjassa Stargate Atlantis, ja hän on esiintynyt myös Tähtiportti-sarjassa. Häntä näyttelee David Hewlett.

McKay työskenteli Area 51:ssa tähtiporttiasiantuntijana ja saapui auttamaan SGC:tä, kun Teal'c oli jäänyt jumiin energiaksi tähtiportin sisälle. Itse asiassa McKay tällöin lähinnä painosti SGC:tä luovuttamaan ja lopettamaan pelastusyritykset, koska hänen mielestään Samantha Carter oli tehnyt virheitä tähtiportin osoitevalintaprosessin suunnittelussa eikä Teal'cia voitu pelastaa. Loppujen lopuksi Carter sai ongelman korjattua ja McKayn oli harmikseen huomattava olleensa väärässä. Tämä oli vaikeaa, koska eräs McKayn luonteen ominaispiirteistä on, että hän pitää itseään täydellisenä ja mahdolliset virheet ovat joko muiden aiheuttamia tai niistä johtuvia. Hän ei epäile kehuskella omalla älykkyydellään – yleensä muiden kustannuksella – minkä takia muun muassa Carterilla on suuria vaikeuksia tulla hänen kanssaan toimeen, vaikka McKay puolestaan onkin ilmaissut kiinnostusta Carteria kohtaan. Vaikka Tähtiportti-sarjassa Carter lopulta usein peittoaakin McKayn älyllisesti, McKay on aidosti nerokas tutkija, ja Stargate Atlantiksessa hän on pettämätön apu toinen toistaan vaikeammissa tilanteissa.

McKay saapui Atlantikseen sen ensimmäisen retkikunnan joukossa. Hänet oli tätä ennen lähetetty Venäjälle auttamaan naquadah-teknologiatutkimuksissa, josta hänet myöhemmin kutsuttiin Etelämantereen tukikohtaan tutkimaan muinaisten teknologiaa. Pian madonreikä Pegasus-galaksiin saatiin avattua. McKay liittyi John Sheppardin joukkueeseen, jonka mukana hän on joutunut useisiin vaarallisiin tilanteisiin. Hän on kömpelö aseiden kanssa ja välttelee taistelutilanteita keskittyen mieluummin pohtimaan tieteellistä ratkaisuja hengenvaaran uhatessa. Sheppard onkin huomannut hänen suorittavan mitä vaikeimpia asioita paineen alla. McKay on Atlantiksen arvostetuin tutkija, eikä hän epäröi mainita tästä seikasta muille aina tilanteen vaatiessa. Hän ei arvosta ketään muuta tutkijaa itseään korkeammalle, joskin hän on vastahakoisesti myöntänyt niin Samantha Carterin kuin Radek Zelenkankin olevan eteviä alallaan.

McKay joutuu usein huvittaviin ja toisinaan vaarallisiinkin tilanteisiin ylpeytensä, itsepäisyytensä ja nokkelasanaisuutensa vuoksi. Koska sosiaaliset taidot eivät ole hänen vahvin puolensa, hän jättää yleensä diplomatian muille joukkueensa jäsenille ja keskittyy hakeutumaan valokeilaan älykkyytensä ansiosta. Toisaalta hän on Atlantiksessa viettämänsä ajan tuloksena kenties pehmentynyt hiukan, ja muun muassa Atlantiksen henkilökunnan kuolemantapaukset ovat vakavoittaneet häntä.

Muuta McKaysta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • McKay on allerginen sitrushedelmille.
  • Hänellä ei suureksi harmikseen ollut elimistössään luonnollisena muinaisten geeniä, joten se piti rokottaa häneen, jotta hän kykenisi käyttämään kaikkea muinaisten teknologiaa.
  • Hän halusi nuorempana pianistiksi, mutta hänen pianonsoitonopettajansa sanoi hänen soittavan liian "kliinisesti".
  • Hänellä oli pienenä koira joka karkasi, ja myöhemmin hän omisti kissan, jonka hän jätti naapurinsa hoitoon lähtiessään Atlantikseen.
  • McKay pitää omien sanojensa mukaan lyhyttukkaisista blondeista – muun muassa Samantha Carterista.
  • McKaylla on sisar Jeannie, jonka kanssa hän ei ole ollut läheinen mutta jota hän kuitenkin aina muistelee vaaratilanteissa.
  • Hän valmisti omien sanojensa mukaan jo kuudennella luokalla atomipommimallin koulun tiedekilpailuun. CIA kuulusteli häntä tämän takia kuusi tuntia.
  • Lääketiede on McKayn mielestä voodooseen verrattavaa näennäistiedettä.
  • McKay on Mensan jäsen.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]