Red Faction

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Faction
Kehittäjä Volition
Julkaisija THQ
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store, PlayStation Now ja PlayStation Store
Säveltäjä Dan Wentz
Pelisarja Red Faction
Pelimoottori Geo-Mod
Julkaistu
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 16
USK 18
Alusta PlayStation 2, Microsoft Windows, Macintosh, N-Gage, Mobiilipeli
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Red Faction on Volitionin kehittämä ja THQ:n vuonna 2001 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli.[1] Peli julkaistiin aluksi PlayStation 2:lle ja myöhemmin samana vuonna Windowsille. PC-versiossa on 32 pelaajan moninpeli, kenttäeditori sekä modifikaatiomahdollisuus. Red Factionin huomiota herättänein ominaisuus on Geo-Mod-tekniikka, joka antaa pelaajalle mahdollisuuden tuhota osia peliympäristöstä.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajan ohjastama hahmo on kaivostyöntekijä Parker, joka on liittynyt Ultor-yhtiön kaivosoperaatioon Mars-planeetalla aloittaakseen uuden elämän. Kaivostyöläisten elinolot osoittautuvat kuitenkin huonoiksi, työntekijöiden ihmisoikeuksia poljetaan ja mystinen tauti, The Plague, riehuu erityisesti kaivosyhteisön alueella.[1]

Erään työpäivän jälkeen Parker joutuu todistamaan, kuinka kaivostyöläinen surmaa häntä kaltoin kohdelleen vartijan. Tämä laukaisee kokonaisvaltaisen kapinan, johon Parkerkin liittyy. Näin alkaa pelaajan taistelu läpi kaivoskompleksin Ultor-yhtiötä vastaan.

Modifikaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Factionin PC-versio tukee pelaajien tekemiä muokkauksia, joita onkin tehty melkoisesti. Suurin osa näistä on lähinnä kosmeettisia. Suurin peliä vaivannut ongelma on ollut yhtenäisen muokkausoppaan puuttuminen, mikä on johtanut tietämättömyyteen keinoista tehdä täyskäännösmodifikaatioita. Ongelma on kulminoitunut siihen, että kaikissa modeissa on enintään vain 14 asetta, jotka ovat eri tavoin muokattuja versioita alkuperäisen pelin aseista. Myös huomattavaa on se, että pelille ei ole julkaistu kunnollista SDK:ta, vaan ainoastaan joitakin pakollisia työkaluja uusien mallien tekemiseen ja tuontiin.

Asiantilan on kuitenkin muuttanut Red Faction SDI -projekti, jonka aloittaja lupasi puuttuvia oppaita muille halukkaille modien tekijöille. Ensimmäinen opas sarjassa oli pitkään kaivattu ohjeistus, kuinka lisätä aseita, jotka toimivat myös moninpelissä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelille on tehty kolme jatko-osaa: Red faction 2, Red faction - Guerrilla ja Red faction - Armageddon. Viimeisimmälle on julkaistu myös DLC-paketti.Peli-sarjan pohjalta on tehty myös elokuva Red faction: Origins.

Pelin fanipiireissä on kiertänyt pitkään kaksi peliin liittyvää huhua, joista toinen on varmistettu.

Ensimmäinen huhu kertoo Volitionin julkaisseen Red Factionin lähdekoodin, jota ei kuitenkaan ole tähän päivään mennessä julkaistu. Lähdekoodin julkaisua huhutaan rajoittaneen sen, että sitä ei ole saatavilla C++-kielisenä, vaan pelistudioiden käyttämän Renderware-pelinkehitystyökalun käyttämällä kielellä. Fanit ovat koettaneet saada asiaan selvyyden toistaiseksi onnistumatta.

On myös huhuttu, että Red Faction olisi jatkoa suositulle Descent-pelisarjalle. Volition kiistää huhun, sillä Interplay on kehittämässä Descent 4:ää.[3] Descenteissä ei myöskään ole modifikaatiomahdollisuutta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Graeme Mason: The making of Red Faction Eurogamer. 9.3.2014. Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)
  2. Gestalt: Red Faction Eurogamer. 22.10.2000. Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)
  3. William Haley: Red Faction: Armageddon Interview - The One about Descent GameZone. 4.5.2012. Viitattu 28.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]