Rajapalayaminvinttikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rajapalayaminvinttikoira
(2) Isha female rajapalayam.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä erittäin uhanalainen
Rodun syntyaika muutamia vuosisatoja sitten
Alkuperäinen käyttö villisian metsästys[1], vartiointi, sotakoira
Nykyinen käyttö metsästys-, vahti- ja seurakoira
Muita nimityksiä Rajapalayam, Rajapalayam Hound, Indian Sighthound
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Paino uros 25 kg
narttu 20 kg
Säkäkorkeus uros 65 cm
narttu 60 cm
Väritys valkoinen, norsunluu, punainen, harmaa tai musta

Rajapalayaminvinttikoira on intialainen koirarotu. Intian kennelliitto (Kennel Club of India) on hyväksynyt sen. Puhdasrotuinen populaatio on enemmän tai vähemmän kadonnut, ja vain muutamia yksilöitä löytyy enää Tamil Nadun eristäytyneiltä eteläalueilta. Rotu voi kuolla kokonaan sukupuuttoon jos mitään ei pian tehdä sen suojelemiseksi.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajapalayaminvinttikoira.

Rajapalayaminvinttikoira on kookas, erittäin uljas ja siro vinttikoira, joka tulisi pitää parhaassa mahdollisessa työkunnossa.lähde? Se muistuttaa vankalta rakenteeltaan ja lihaksistoltaan pienikokoista tanskandoggia[1][2], joskin sillä on tätä kevyempi ja juoksemiseen soveltuvampi runko.[1] Se on raskasluustoisempi kuin suurin osa muista vinttikoirista, mutta sen rinnan syvyys ja perusrungonrakenne ovat samanlaiset kuin niillä.lähde?

Pään rakenne on huomattavasti erilainen kuin mudholinvinttikoiralla.lähde? Pää on pyöreä ja ylhäällä kannettu. Leuat ovat pitkät ja ohuet, purenta leikkaava ja puruvoima vahva. Silmät ovat yleensä tumman tai syvän ruskeat. Korvat ovat riippuvat ja tuntuvat kosketettaessa pehmeältä nahalta. Niskassa ja kurkun alueella saattaa olla ihopoimuja, mutta kaulanahka ei ole roikkuva. Rintakehä on syvä. Raajat ovat pitkät. Häntä on ruoskanmuotoinen ja kaareva, ja se ohenee huomattavasti ensimmäisen kolmasosansa jälkeen.[2] Liikkeet muistuttavat täysiverisen hevosen ravia.lähde?

Iho on roikkuvaa koko rungon alueella.[2] Karvapeite on lyhyt ja hienolähde?; se on päässä sileä ja rungossa karheampi[2]. Tyypillisin väritys on valkoinen[1][2] tai norsunluu[1], jossa on lihanvärinen (vaaleanpunainen) kirsu ja kullankeltaiset silmätlähde?. Myös muita värejä kuten punainen, harmaa ja musta tai näiden värien yhdistelmät tunnetaan.[1] Aiemmin muut kuin valkoiset pennut yleensä tapettiin, koska ostajat suosivat puhtaanvalkoisia koiria.lähde? Urosten säkäkorkeus on noin 65 cm ja paino 25 kg; nartuilla vastaavat mitat ovat noin 60 cm ja 20 kg.[2]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaaleanpunainen kirsu, käpälät & suu.

Rotu on älykäs ja omistajaansa kohtaan erittäin rakastava ja omistautunut.[1] Se ei pidä vieraiden kosketuksesta tai ohjauksesta, vaan on yhden miehen koira. Se on tuntemattomia kohtaan aggressiivinen ja vihamielinen ja hyökkää tunkeilijoiden kimppuun. Tämän vuoksi sosiaalistaminen pentuiässä on tärkeää. Rajapalayaminvinttikoira ei yleensä tule toimeen muiden lemmikkien kanssa, koska sillä on vahva metsästysvietti.lähde? Se tarvitsee energisyytensä vuoksi laajan, avoimen tilan, jossa juosta vapaana.[2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rajapalayaminvinttikoiran alkuperä on tuntematon, mutta jotkut uskovat sen olleen yksi roduista joita käytettiin nykyisen dalmatiankoiran jalostamiseen. Se oli kuninkaallisten ja aristokraattien seuralainen Etelä-Intiassa, erityisesti Rajapalayamin kaupungissa josta se on saanut nimensä.lähde? Sitä käytettiin lähinnä villisian ja jäniksen metsästykseen ja vahtikoirana.[2] Sitä tiedetään käytetyn karnaattisotien aikana myös hyökkäämään brittiläisen ratsuväen talleihin.lähde? Nykyisin se on metsästyksen ja vartioinnin lisäksi suosittu seurakoira.[1]

Saidapetissä, Chennaissa perustettiin koiranjalostusyksikkö vuosina 1980–81. Se edustaa lähinnä alkuperäisrotuja kuten rajapalayaminvinttikoiraa, kombaita ja chippiparainvinttikoiraa, mutta myös dobermannia ja labradorinnoutajaa. Pennut myydään kansalle kohtuulliseen hintaan. Tiedon lisäämiseksi ja rohkaistakseen koiraihmisiä ottamaan alkuperäisrodun, Tamil Nadun hallituksen eläin- ja maatalousjaosto osallistuu koiranäyttelyihin. Paikalliset ovat perustaneet osuuskunnan ja kiinnostuneille perheille annetaan narttukoiria ja asiantuntemusta jota vaaditaan suuren mittakaavan kasvattamiseen. Intian posti on julkaissut postimerkkejä rajapalayaminvinttikoirasta, mudholinvinttikoirasta, rampurinvinttikoirasta ja himalajanpaimenkoirasta. Intian kennelliitto on nostanut esille rajapalayaminvinttikoiran tapauksen. Yhteistyöllä kennelliiton kanssa on aloitettu Save the Rajapalayam -projekti.lähde?

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka rotu on muutamia vuosisatoja vanha, sen kehittäjät tulivat tahattomasti jalostaneeksi albiinon koiran, jolla on vaaleanpunainen kirsu ja jolta puuttuu pigmentti. Tästä seuraa että kuten monilla muillakin kokovalkoisilla koirilla, sillä on suuri alttius kuuroudelle. Pennut joilla on syntyessään valkeat tai siniset silmät ovat kuuroja. Moni yksilö kärsii kapista, vaikka se ei yleensä olekaan vakava ongelma.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 327. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  2. a b c d e f g h Canton, Mario. Levrieri e segugi primitivi, s. 278-279. Antonio Crepaldi Editore, 2012: Porto Viro, Italia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Rajapalayam (dog)